• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Ricardo.ch

Pikuś

Użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
15 2 0
Przepraszam najmocniej, że tworzę nowy temat, ale nie mam pojęcia gdzie go ruszyc, a do tej grupy zaglada chyba najwięcej tutejszych modelarzy :)
Czy ktoś z Was tu obecnych zamawiał kiedyś na stronie Ricardo.ch ?

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Szanowny Panie, nie znam tej strony, ale moje pierwsze myśli:
- w zeszłym tygodniu, gdy próbowałem wejść na tę stronę, to ona nie działała,
- wygląda na analogiczną dla allegro czy ebay, lecz na rynek szwajcarski. Ocenę jakiegokolwiek ryzyka wiązałbym więc (jak na allegro) nie z witryną, ale konkretnym sprzedawcą ogłaszającym się na tej witrynie,
- ceny (jak rozumiem podane w euro) wyglądają mi się wysokie - nawet gdyby uwzględnić wysyłkę z Polski,
- nie wiem skąd zainteresowanie tą stroną - jeśli akurat fizycznie znajdzie się Pan w Szwajcarii, proponuję spytać Szwajcara. Jeśli znalazł Pan akurat ofertę, której nie ma gdzie indziej: trudno powiedzieć, ale allegro czy nawet olx brzmi mi (jako Polakowi) na coś bardziej sprawdzonego.

OP
OP
Pikuś

Pikuś

Użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
15 2 0
Szanowny Panie, nie znam tej strony, ale moje pierwsze myśli:
- w zeszłym tygodniu, gdy próbowałem wejść na tę stronę, to ona nie działała,
- wygląda na analogiczną dla allegro czy ebay, lecz na rynek szwajcarski. Ocenę jakiegokolwiek ryzyka wiązałbym więc (jak na allegro) nie z witryną, ale konkretnym sprzedawcą ogłaszającym się na tej witrynie,
- ceny (jak rozumiem podane w euro) wyglądają mi się wysokie - nawet gdyby uwzględnić wysyłkę z Polski,
- nie wiem skąd zainteresowanie tą stroną - jeśli akurat fizycznie znajdzie się Pan w Szwajcarii, proponuję spytać Szwajcara. Jeśli znalazł Pan akurat ofertę, której nie ma gdzie indziej: trudno powiedzieć, ale allegro czy nawet olx brzmi mi (jako Polakowi) na coś bardziej sprawdzonego.
Jest tam pozycja, która mnie bardzo interesuje i której juz w zasadzie panicznie szukam, czyli LIMA HL4671. Niestety nie jestem w stanie dokończyć tam rejestracji. Myślałem, że ktoś już stamtąd zamawiał i pomógłby w zasadzie juz bezradnej osobie :(

Jasiek5

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
92 0 0
Zanim coś kupisz upewnij się (zadaj pytanie sprzedającemu), czy na pewno wyślę towar do Polski (ponieważ Szwajcaria jest poza Unią Europejską to jest z tym trochę zachodu dla sprzedającego).
Cena wysyłki na aukcji może się różnić od rzeczywistej ceny wysyłki do Polski.
Płatność za aukcję - najprościej zwykłym przelewem bankowym we frankach CHF - zwykle nie używają PayPal-a
No i pozostaje jeszcze Urząd Celny w Polsce :(((
Maksymalna kwota towaru bez cła to ok 320 CHF
O ile zwykle nie doliczają cła do modeli kolejowych (nawet jak cena wyższa niż te 320 CHF), to raczej 100/100 że doliczą różnicę VAT (w Szwajcarii -8%, a u nas 23% - rachunek prosty ...)

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.303 145 0
Dodatkowo, VAT policzą od całej wartości paczki, tzn (cena modelu + cena przesyłka) * stawka VAT.
Janek, kilka moich ostatnich paczek spoza UE, z opisem, że "railroad models" było o-VATowanych. Od lipca jak są nowe przepisy, Urząd Celny pilnuje jakby bardziej ;/

Jasiek5

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
92 0 0
Dlatego to napisałem.
od 1 lipca 2021 r. weszły dyrektywy unijne właśnie z tym związane i bardziej pilnują.
Też mnie kilkukrotnie już przy VAT-towali :(:(