• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? renowacja modelu statku

Karol27

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzień dobry, posiadam model okrętu jak w załączeniu, szukam osoby która podjęłaby się renowacji/odnowienia, oczywiście odpłatnie, najlepiej Warszawa i okolice, z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam wszystkich pasjonatów modelarstwa
IMG_2537.jpg
wa :) karol

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Uważam, że modelarstwo to modelarstwo.
Fakt, że tutaj głównie kolejowe i samochodowe, ale niemniej jednak poza taborem, sterowaniem i infrastrukturą stricte kolejową na przyklad, są jeszcze tematy ściśle związane, np budowle inżynieryjne, oraz tematy poboczne - krajobrazy, roślinność, ludność czy na przykład samoloty, lotniska, a nawet(!)... statki w porcie.

Chociaż nie kojarzę żeby ktoś chwalił się na forum gdyńskim portem i Darem Pomorza oraz ORP Błyskawica, to paru kolegów zrobiło i chwaliło się tu swoimi rewelacyjnymi pracami m.in port Wrocław chyba i nawet któryś z kolegów zrobił model promu kolejowego, więc nie do końca Kolega zabłądził.

Ja bym niezaleznie popróbował i mimo wszystko rzucił temat jeszcze gdzieś indziej, w paru innych miejscach.
Tu na przykład, gdzie polecał wcześniej Kolega:
@Karol27, proponuję zadać to pytanie na forum modelarstwa szkutniczego.
Na szybko znalazłem coś takiego: https://www.koga.net.pl/forum.html
Albo tu:

https://forum.zegluj.net/viewforum.php?f=87

Jeszcze jedno, trudno jednoznacznie stwierdzić na podstawie tego zdjęcia, co tak na prawdę temu żaglowcowi dolega.
Na pierwszy rzut oka nie potrzeba mu wielkiej renowacji. Z tego co widać to okręt brał udział w jakiejś niewielkiej bitwie morskiej, albo trafił w sam środek dość mocnego sztormu.;)

Z tego co widać ucierpiały maszty i olinowanie. Myślę że dla cierpliwego modelarza, niekoniecznie okrętowego, naprawa nie była by wielkim wyzwaniem.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Dziś internet dostarcza tyle informacji pt. "co i jak" że warto poszukać i zacząć samemu. Trochę wyobraźni i można...
Dziś internet opanowali rozmaici "geniusze", i zafcy wszchwszystkiego, robiac podobnie jak tu na forum bajzel nic nie wnoszącymi wpisami.
Ja zanim tu odpowiedziałem, poszperałem trochę i nawet wykonałem kilka telefonów, żeby pomóc nowemu koledze, bez glupich i nic nie wnoszących uwag. Bo trzeba mieć trochę wyobraźni i empatii do drugiego człowieka.
Niestety poległem, bo nawet sklep który sprzedaje takie cuda za 2000, do nawet lekko ponad 4 tys. złotych nie był w stanie mi pomóc i nic oraz nikogo polecić żeby taki model w razie czego naprawić.
Więc pokaż Kolego jak to się robi, bez zbędnych uwag i ceregieli.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

Karol27

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Uważam, że modelarstwo to modelarstwo.
Fakt, że tutaj głównie kolejowe i samochodowe, ale niemniej jednak poza taborem, sterowaniem i infrastrukturą stricte kolejową na przyklad, są jeszcze tematy ściśle związane, np budowle inżynieryjne, oraz tematy poboczne - krajobrazy, roślinność, ludność czy na przykład samoloty, lotniska, a nawet(!)... statki w porcie.

Chociaż nie kojarzę żeby ktoś chwalił się na forum gdyńskim portem i Darem Pomorza oraz ORP Błyskawica, to paru kolegów zrobiło i chwaliło się tu swoimi rewelacyjnymi pracami m.in port Wrocław chyba i nawet któryś z kolegów zrobił model promu kolejowego, więc nie do końca Kolega zabłądził.

Ja bym niezaleznie popróbował i mimo wszystko rzucił temat jeszcze gdzieś indziej, w paru innych miejscach.
Tu na przykład, gdzie polecał wcześniej Kolega:

Albo tu:

https://forum.zegluj.net/viewforum.php?f=87

Jeszcze jedno, trudno jednoznacznie stwierdzić na podstawie tego zdjęcia, co tak na prawdę temu żaglowcowi dolega.
Na pierwszy rzut oka nie potrzeba mu wielkiej renowacji. Z tego co widać to okręt brał udział w jakiejś niewielkiej bitwie morskiej, albo trafił w sam środek dość mocnego sztormu.;)

Z tego co widać ucierpiały maszty i olinowanie. Myślę że dla cierpliwego modelarza, niekoniecznie okrętowego, naprawa nie była by wielkim wyzwaniem.
Fajna odpowiedź, dzięki:)

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.802 126 86
Na FB: "Modelarstwo szkutnicze". Jest tam kilka osób, które są w stanie zrobić takie odnowienie. Ale od razu napiszę, że jest to bardziej skomplikowanie niż zrobienie tego statku od podstaw - więc tanio nie będzie.Na ten przykład ja - omijam takie "robótki" z daleka.

No to wstaw zdjęcie, opis na FB i powodzenia.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.803 402 7
Dziś internet opanowali rozmaici "geniusze", i zafcy wszchwszystkiego, robiac podobnie jak tu na forum bajzel nic nie wnoszącymi wpisami.
Ja zanim tu odpowiedziałem, poszperałem trochę i nawet wykonałem kilka telefonów, żeby pomóc nowemu koledze, bez glupich i nic nie wnoszących uwag. Bo trzeba mieć trochę wyobraźni i empatii do drugiego człowieka.
Niestety poległem, bo nawet sklep który sprzedaje takie cuda za 2000, do nawet lekko ponad 4 tys. złotych nie był w stanie mi pomóc i nic oraz nikogo polecić żeby taki model w razie czego naprawić.
Więc pokaż Kolego jak to się robi, bez zbędnych uwag i ceregieli.
Nie jestem dla Ciebie "kolegą". A jak można odczczytać między wierszami - wystarczy trochę wyobraźni. A już używanie słowa "empatia" to totalne przegięcie. Żegnam...