• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja z Modellbau Messe Wien 23-26.10.09

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Po spotkaniu w Lhotce wybrałem się z przedstawicielem ZIMO na Polskę na targi w Wiedniu.W potężnym centrum targowym Reed Messe w dniach 23-26.10.09 odbywały się targi modelarskie.Wstęp kosztował 7.5 ojro ale na szczęście mieliśmy zaproszenie i opłata nas ominęła.Celem naszej wizyty było przede wszystkim ZIMO.Udało mi się po godzinie wytłumaczyć ich softwerowcowi o co chodzi w tych PKPowskich światełkach.Biedak nie mógł zaskoczyć :DNa szczęście miałem ze sobą swój "warsztacik" i na żywo mu to pokazałem.Stwierdził że to nie problem i do tygodnia przygotuje upgrate PKP ;) Jeszcze zostaną wprowadzone zmiany w schemacie parowozów aby uzyskać efekt jazdy na tkzw. wybiegu.Po krótkim warsztacie z ich dźwiękowcem udaliśmy się na wycieczkę.
Ze znaczących "kolejkowych wystawców byli:Roco-Fleischmann, Tillig, Noch, Herpa.Oprócz nich wiele sklepów modelarskich, modele RC, latające, pływające, narzędzia i akcesoria dla modelarzy np.Fohrmann, Proxon itp, itd....
Z polskich akcentów znalazłem nowość Tkt3 i set talbotów w malowaniu PKP u Fleischmanna.
W Roco nic naszego tylko okularniki dla Czechów i Słowaków.Aż mnie trzęsie że zrobili im model od podstaw za 150 euro a nam upychają przemalowanki.No cóż takie brutalne prawa rynku.Nikt nie wyprodukuje specjalnie serii gdy nie sprzeda ponad 1000szt.U nas 200 ciężko sprzedać dla tego będziemy dalej dziadować i się ślinić na takie przemalowanki jak Tkt3.
Moją uwagę przykuły prawdziwe (na parę) parowozy w skali 0.Na kotle miały 2,5bara!!!Był w każdym malutki manometr!!!!
Kolejna ciekawa makieta to wąski tor też chyba w 0.Oblegały ją tłumy i dopiero po dwóch podejściach udało mi się dopchać żeby cyknąć jakieś fotki.Dźwięk był umieszczony centralnie pod makietą co nie specjalnie się spisywało pomimo zadowalającej jakości.Jakoś głupio jak lokomotywa po prawej a dźwięk po lewej :D
Spory kawałek zajmowały makiety modułowe w H0.Z 5 chyba ich było z węgierską.Generalnie kiszkowate i specjalnie nie traciłem zbyt wiele czasu na ich oglądanie.
Po powrocie do boxu był już szef ZIMO i po krótkiej rozmowie i odebraniu dekoderów i części do ich serwisowania udaliśmy się do domu.Lało jak z cebra po drodze i dom przywitałem o 1 w nocy.
Niżej mała fotorelacja.

Załączniki

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Cd.

Załączniki

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
i jeszcze

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
tomek 05 napisał(a):
Udało mi się po godzinie wytłumaczyć ich softwerowcowi o co chodzi w tych PKPowskich światełkach....Jeszcze zostaną wprowadzone zmiany w schemacie parowozów aby uzyskać efekt jazdy na tkzw. wybiegu.
To drugie to akurat rozgryźli Andrzej z Tomkiem w standardowym ESU, co można było widzieć i słyszeć już w Sosnowcu o Ligotce nie mówiąc.
Ale fajnie że będą światła bez kombinacji z diodami itp, tylko kto będzie pamiętał aby je włączyć i którym przyciskiem...

A może byś ich namówił na mój pomysł z dekoderem akceleracji?
viewtopic.php?f=4&t=3865
To byłby moim zdaniem hicior - pomijając wygodę stosowania oraz możliwość bardziej realistycznych dźwięków,
takie coś mniej by obciążało magistralę DCC - obecnie kręci się pokrętłem aby regulować wprost prędkość i każdy ze 128 skoków prędkości jest przesyłany do centralki, co przy dużych spotkaniach zapycha przepustowość!

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
ciekma napisał(a):
To drugie to akurat rozgryźli Andrzej z Tomkiem w standardowym ESU, co można było widzieć i słyszeć już w Sosnowcu o Ligotce nie mówiąc.
dokładnie rozgryźli, softwerowiec z ZIMO doskonale wiedział o co chodzi i od razu powiedział że to jest w ESU :D Powiedział że to nie problem i zaraz zrobi poprawki w oprogramowaniu :D

ciekma napisał(a):
Ale fajnie że będą światła bez kombinacji z diodami itp, tylko kto będzie pamiętał aby je włączyć i którym przyciskiem...
chodzi o to że właśnie będzie prosto a kto nie będzie chciał (czytaj zakręcony)pozostanie mu standardowe mapowanie światełek :D

ciekma napisał(a):
A może byś ich namówił na mój pomysł z dekoderem akceleracji?
viewtopic.php?f=4&t=3865
To byłby moim zdaniem hicior - pomijając wygodę stosowania oraz możliwość bardziej realistycznych dźwięków,
takie coś mniej by obciążało magistralę DCC - obecnie kręci się pokrętłem aby regulować wprost prędkość i każdy ze 128 skoków prędkości jest przesyłany do centralki, co przy dużych spotkaniach zapycha przepustowość!
Da się zrobić :D Zapomniałem o tym bo tłumaczenie o światełkach mnie wykończyło.
Generalnie zespół ZIMO jest grupą zapaleńców chętnych do współpracy i otwartym na wszelkie pomysły i innowacje.Widać że zależy im aby ich produkty były jak najlepsze i trafiały do wielu klientów spełniając ich oczekiwania.
Jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie.Oni jeśli się tylko to da zrobić to zrobią.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
obecnie kręci się pokrętłem aby regulować wprost prędkość i każdy ze 128 skoków prędkości jest przesyłany do centralki, co przy dużych spotkaniach zapycha przepustowość!
Chciałbym zauważyć, że prędkości do loków idą non-stop, nawet jak nie kręcisz gałką... Przepustowość zapycha ilość loków (zajętych slotów w centalce), co powoduje, że powtarzanie prędkości jest coraz rzadsze. Jest to jeden z powodów, że wymyślono więcej niż jedna centralkę na makietę i gataway-a.