• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[relacja] takie cuś małe w skali H0 - Ty2 model odpoczynkowy

Maverick33

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 0 0
Witam
Ponieważ troszkę chciałem dziś odpocząć od dużych modeli postanowiłem poeksperymentować troszkę z innymi materiałami - ze sklejką lotniczą + oczywiście brystol i karton
Na stół poszedł Ty2 w skali H0
Powstanie tylko parowóz bez tendra - a dlaczego i po co :) wyjaśnie na koniec budowy.
A będzie to miłe zaskoczenie dla wielu.
A tak powstaje parowóz.
Ostoja + budka sklejona ze sklejki lotniczej - wycięta laserkiem, reszta to już brystol i karton 0,5mm.
Na razie tylko kocioł położony na ostoji - pasuje ładnie - na zdjęciu przesunięty ciut do tyłu

Życze miłego oglądania

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Nie chcę zakładać nowego wątku więc pytam tu. Czy Ty2 występowała w malowaniu zielonym? (jak kto woli oliwkowym?)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
popowe napisał(a):
może tak być ale składy osobowe ciągnąmimo towarowego przeznaczenia
Teraz też ET22 dość często prowadzi pociągi osobowe a mimo to nadal jest to lokomotywa towarowa.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
popowe napisał(a):
Nie chcę zakładać nowego wątku więc pytam tu. Czy Ty2 występowała w malowaniu zielonym? (jak kto woli oliwkowym?)
Całe parowozy raczej na pewno nie, ale zdarzały się się zielone budki i bloki cylindrów.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
popowe napisał(a):
może tak być ale składy osobowe ciągnąmimo towarowego przeznaczenia
Ale nie byłoby sensu przemalowywać lokomotywy towarowej tylko dla tego że wykorzystano ją w składzie osobowym

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
xendx napisał(a):
Ale nie byłoby sensu przemalowywać lokomotywy towarowej tylko dla tego że wykorzystano ją w składzie osobowym
Mimo to, TKt48, mimo, że były towarowe to nie były malowane na czarno a dodam jeszcze, że widziałem kiedyś kolorowy film z lat 50 o naszych parowozach i tam TKi3 też był zielono czarny ;)

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
W przypadku tendrzaków podział na osobowe i towarowe zależał od średnicy kół: do 1450mm towarowe, a powyżej - osobowe.

TKt48 oraz OKz32 mają średnicę kół 1450mm i tu był problem, przez to silniejszą i wolniejszą OKz32 uznano za parowóz osobowy a słabszą i szybszą TKt48 za towarowy.

Oczywiście wyjątki w malowaniach się zdarzały, np. zielone budki na części Ty51, czarne Oelki (dziś powszechne) itp.

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
676 9 1
Nie chce śmiecić,z malowaniami parowozów bywało różnie (można by nowy wątek założyć) ,dla przykładu trzy maszyny: Ok1-59 w 1972 roku (mam gdzieś fotę z boku,w pierwzsym oknie ma orła jak pamiętam) :Tr6-39 w Kłodzku w 1980 roku i TKi3-232 z cukrowni Pastuchów koło Jaworzyny Śląskiej,planowa mojego dziadka,obecnie kocioł z niej znajduje się u kolegów w Skierniewicach.

Załączniki

TeERa203

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Okz32 z założenia konstrukcyjnego był jako osobowy (stąd w oznaczeniu "O"), a TKt48 jako towarowy(takie zamówienie złożyło PKP - jako tendrzak towarowy do prowadzenia lekkich poc. towarowych na niewielkie odległości, na liniach o słabej nawierzchnilinie). Ale życie to zweryfikowało, bo okazało się że na osobowe tej kategorii jest jeszcze większe zapotrzebowanie stąd zaczęto je wykorzystywać do osobowych. a malowanie jeszcze na początku lat 60-tych było czarne, pózniej zaczeły pojawiać się nieśmiało najpierw zielone skrzynie i budka masz. a potem też i kotły i skrzynie węglowe.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
To dlaczego w ŚK opisującym parowozy tej serii, był rysunek tego parowozu w zielonych barwach i czerwonymi obwódkami na skrzyniach, cylindrach itp? Nie wiem jak wcześniej ale pod koniec lat 50 były już na pewno zielono czarne, ale nie potrafię stwierdzić, czy wszystkie, jeszcze przed modernizacją cylindrów i skrzyń wodnych.

Ale nawiązując do wątku, to nie widziałem nigdy zielonego Ty2, Była kiedyś taka książka o modelach lokomotyw, z modelarni w Jeleniej Górze i tam jeden Ty, ale nie wiem który był zielony ;)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
J.Court, H.Schmidt, "Dampfbahnen in Polen", str 24 (Ty2-1155 budka, silnik, wiatrownice),
str 14, 84, 120 (tylko budka).
Sam takie też pamiętam, natomiast całej Ty2 na zielono/oliwkowo etc nie pamiętam.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Twardy napisał(a):
krzychu12231 napisał(a):
popowe napisał(a):
Całe parowozy raczej na pewno nie, ale zdarzały się się zielone budki i bloki cylindrów.
Poproszę przykład .
Bardzo proszę:

(zdjęcie za strony parowozy.com.pl)

Trzeba więcej?

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 54
Tabor 6
Tabor 44
Tabor 44