• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Reflektory w parowozach IIIb - IVa

A

Alex

Gość
Chciałem zapytać, czy ktoś sam wykonał, jak i z czego lub może gdzieś nabył. :)
Mile widziane zdjęcia ;-)
Jak z montażem oświetlenia diody, światłowody?

OP
OP
A

Alex

Gość
Zapytałem UMF o ...
i otrzymałem odpowiedź:
"W tej chwili nie ma jeszcze garnków w N i pewnie nie będzie. Zbyt małe zainteresowanie aby uruchomić odlewania tych detali."
Może na forum znalazłoby się więcej chętnych?
Sam kupiłbym ze 20 szt.

OP
OP
A

Alex

Gość
Nowa wiadomość:

"Jakieś 2,5zł/szt, materiału nie ma tam wcale ale robocizna to wiekszość kosztów.
Jednakże minimalna ilość to 100szt. Garnki oczywiście metalowe a dokładnie mosiężne."

Są chętni, co myślicie o tej propozycji?

OP
OP
H

hugwa1

Gość
wiygN napisał(a):
Pogięte czy mi się zdaje?
Odlewy metalowe tak miewają..
To akurat mnie nie boli, bardziej to co trzeba dorobić. I grubość ścianki, która w N będzie wściekle duża.
Alex napisał(a):
obejrzyj gotowe
No właśnie. Obejrzyj. Przy takim rozwiązaniu w niejednym reflektorze biała dioda jest przemieszczona, niektóre są z boku, inne przy samej szybie, widać przewody. Grubość ścianki plus skala spowodują, ze miejsca na diodę będzie nikczemnie mało.
Skoro o szybach... jakoś mi nie pasuje taki patent. Trzeba to jeszcze przeszklić, dołożyć ramkę, podstawkę...
To chyba jednak musi być toczone, i to na ostro. Ścianki 0.2, jakiś odbłyśnik, całość najlepiej by było zrobić tak żeby szybkę wstawiać od środka. I jeszcze dopasować do wymiarów diody, żeby potem flaki nie wystawały.
Powinno być z dwóch elementów, a najlepiej trzech jesli zmieści się coś na kształt odbłyśnika.

Technicznie to wykonalne, ale trzeba umoczyć sporo kasy i potem zastanawiać się co zrobić z dwiema setkami reflektorów. Jeśli weźmiesz połowę - możemy działać.

OP
OP
W

wiygN1

Gość
hugwa napisał(a):
Odlewy metalowe tak miewają.
Chyba nadmiernie ekstrapolujesz :) Mam aktualnie trzy kity z odlewów metalowych do złożenia i żaden nie jest pogięty. A części mają znacznie bardziej skomplikowane kształty.

jafrap1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiadomo, że jak ktoś ma ochotę to można się tam pobawić w te odlewy, ale obawiam się, że efekt może być zbliżony do domowej chałturki - czy więc nie taniej i nie lepiej nałożyć na fabryczne oczy modelu (jeśli chodzi o głównie parowozy) jakieś mini rurki o średnicy zbliżonej do obudowy reflektora PKP i poskrobać coś ręcznie... (o ile rozstaw i umiejscowienie fabrycznych nam odpowiada) - No ale właśnie - gorzej z tendrami, bo zwykle trzeba by w IV epoce przenosić światła wyżej - wówczas wiadomo - nie ma wyjścia, trzeba by przerabiać.

Fajnie wykonany reflektor z odlewu na lokomotywie N będzie bardzo atrakcyjny wizualnie. Zresztą fotki SM42 w N to potwierdzają: http://www.eaos.pl/sm42-n/ bo tam są chyba takie odlewy?

(fotka ze wspomnianego linka - zbliżenie)

Załączniki

LordVegetos

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
176 0 1
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Poszukuję lamp do lokomotyw. Czy ktoś trafił firmę, która robi coś podobnego do Z.Kluba. Rozmawiałem z P. Klubą nie ma szans na podobny wyrób w skali N, małe to a po za tym brak czasu.

Alex D

Znany użytkownik
Reakcje
310 2 0