• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Reflektory do parowozów od ZNTK Rybnik

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Poza przeróbkami reflektorów w lokomotywach spalinowych i elektrycznych przyszedł czas na parowozy. Na pierwszy rzut poszła Tw1 od Roco, jest to pierwszy przerobiony przeze mnie czajnik, szczerze to nie spodziewałem się że będzie dosyć trudno wykonać instalację nowych lamp na tym modelu. Reflektory świecą na diodach smd, fabrycznie zamontowane były mikrożarówki. Pod dymnicą dodałem blachę ryflowaną wzorując się na zdjęciach prawdziwego parowozu. Przyznam że to tylko wymiana lamp, ale jakże mocno zmienia wizerunek całego modelu :) Te klimatyczne zdjęcia świecących w ciemnościach lampek dedykuję koledze FENIX-owi ;)

Jeśli byłby ktoś zainteresowany montażem tego typu reflektorów w swoich maszynach to zapraszam na pw lub pod: zntkrybnik@gmail.com

Pozdrawiam
Kamil

Załączniki

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.671 10 1
Wygląda super ale....
Czy ktoś oprócz Ciebie będzie potrafił to zamontować? Nie wyobrażam sobie powierzania Ci wykonania reflektorów w swoich konwersjach a takie garnki chciałbym mieć. Opisz moze montaz. Wiem, ze pare osób kupilo od Ciebie odbłyśniki i nie potrafili tego zmontować aby nie bylo zwarcia.
Jeszcze raz gratulacje bo wygląda naprawdę profesjonalnie.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Dziękuję, miło mi. Miejsca w garnku jest oczywiście bardzo mało i ciężko to poskładać szczególnie jeśli ktoś wykonuje to pierwszy raz, ale da się. Nie musisz mi powierzać całych modeli, mogę zrobić Ci gotowe reflektory jakie chcesz z wyprowadzonymi mikroprzewodami. W końcu dopracowałem temat i zamówione reflektory będą w końcu trafiały do ludzi. Jeśli chcesz to zmontuję Ci co potrzeba, daj tylko znać ;) Muszę jeszcze popracować przy ramkach, chciałbym aby miały przetłoczenie na powierzchni.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Masz na myśli z przodu? ;) Bo od wewnątrz na szybkę już jest :) Muszę zrobić takie ramki właśnie z przetłoczeniem, te na zdjęciu są od Zbyszka Kluby.

Ty42

Ostrzeżony
Reakcje
198 265 5
Cena tych reflektórów jest stanowczo za wysoka... takie rzeczy powinny być dostępne od zaraz, a nie na jakieś "zamówienie" na które trzeba czekać miesiącami... Wysyłanie naszych modeli do tego ZNTKu to kompletnie poroniony pomysł, detale powinny być dostępne wysyłkowo, powinien być wybór taki, aby każdy SAM wymienił sobie reflektory Stonkach, Gagarach, Siódemkach, i parowozach. To jest właśnie modelarstwo...

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Mam pytanie, czy można by było zamówić u pana reflektory do przerabianych parowozów? (Przepraszam za datę)
PW
Cena tych reflektórów jest stanowczo za wysoka...
Poważnie? Usiądź i zrób sam bo widząc po innych Twoich wpisach na forum to tylko kłapiesz ozorem i biadolisz bo coś tam Cię boli.
powinny być dostępne wysyłkowo, powinien być wybór
Troszkę się chyba zapędziłeś z tym "powinno". Widać jak mocno jesteś zorientowanym gościem w temacie bo detale dostępne są nie od dziś w opcji wysyłkowej.
aby każdy SAM wymienił sobie reflektory Stonkach, Gagarach, Siódemkach, i parowozach.
Wymieniaj, przerabiaj, pokazuj efekty bo jak na razie to pieprzysz trzy po trzy i mało ma to wspólnego z modelarstwem.
To jest właśnie modelarstwo...
No właśnie w Twoim wykonaniu, kimkolwiek jesteś człowieczku spod tajemniczego nicka z serią parowozu w nazwie, to nie jest modelarstwo a wylewanie swoich śmiesznych żali i frustracji. Pokaż wszystkim jak wygląda prawdziwe modelarstwo w Twoim wykonaniu.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Przy okazji, wrzucam kilka fotek reflektorów parowozowych, które ostatnio udało się jeszcze bardziej dopracować.

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.135 16 2
Gdy oglądam takie prace a później pomyślę że jestem to od 12 lat to stwierdzam, że w tym czasie modelarstwo zrobiło nie krok a przeskok.
Piękny efekt. Gratuluję.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Dzięki Mateusz, miło to czytać :) Roboty przy tym od cholery i terminy różne, ale najważniejsze aby lampy cieszyły oko i finalny Odbiorca był zadowolony z efektów na swoich modelach parowozów :)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.772 30 2
Pomijając to kto jest kim a kim nie jest to już pierwszy wpis tydrugiego był zaczepką prowokacją dyskusji jaka się rozwinęła. Nie mam zamiaru bronić Kamila, ale sam zrobiłem sporo lamp do swoich modeli, głównie do 401Da i wiem jaka to robota, a montaż oświetlenia uważam za najbardziej pracochłonną część z całego modelu. Zrobienie czerwonego światła tak aby czerwony nie oświetlał odbłyśnika jest sztuką, mam na to swój sposób, ale jest to roota z lupą i po montażu kliku lamp robiłem sobie dzień wolny aby oczy mogły odpocząć. Doceniam więc wyrób Kamila i dla mnie cena jaką sobie życzy nie wydaje się przesadzona. Inna sprawa że sam nie zaoferowałbym takiego wyrobu do własnego montażu bo miałbym połowę klientów z pretensjami że tego nie da się zrobić.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Kilka typów lamp do parowozów PKP. Dostępne są praktycznie wszystkie warianty na przód i tender dowolnej serii parowozu.

Załączniki

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Czy te dziurki na dymnicy oraz tylnej ścianie tęndra tak zostaną? Troszkę psują wygląd tego parowozu, szczególnie ta na dymnicy.
To fabryczne otwory przeznaczone zapewne na montaż jakichś detali dołączonych w woreczku. Na tym modelu Klient akurat zażyczył sobie jedynie instalację nowych lamp, bez ingerencji w inne części modelu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 44
Tabor 16
Tabor 51
Tabor 5
Tabor 5