Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Cześć, barierki wykonane w/g szablonu własnej produkcji, jutro załączę zdjęcie bo szablon został w pracy. Ktoś gdzieś tu na forum już taki szablon prezentował. Materiał na barierki to drut miedziany 0,8 lub 0,5mm dopasowany do szablonu i polutowany w całość. Do lutowania użyłem płynu lutowniczego + cyna oczywiście. Potem malowanie i osadzenie na miejscu.
Mam nadzieję, że się nie zawali. Tylnych prawie nie widać, natomiast boczne nie powinny zwracać na siebie uwagi jak dojdą pozostałe dodatki, tak myślę.
Kolego Astro, zdradzisz może dlaczego te wymiary tych schodów podane przez Adama są nieprawidłowe, czy schody przy rampach muszą się różnić od schodów w zwykłym budynku?
Kolego Astro, zdradzisz może dlaczego te wymiary tych schodów podane przez Adama są nieprawidłowe, czy schody przy rampach muszą się różnić od schodów w zwykłym budynku?
Odpowiem Koledze trochę pośrednio bo jestem z działu konstrukcji budowlanych, każde schody budowane są w oparciu o proste algorytmy stworzone by człowiekowi łatwiej się było poruszać mówiące o proporcji wysokości do głębokości. Nie będę przytaczał bo to nuda, ale lepiej ich używać w modelu bo zapewniają 100% zgodności z realem.
Schody, aby były komfortowe, muszą mieć przede wszystkim odpowiednie wymiary stopni. Powinny być one zgodne z zapisanym w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych wzorem: 2h + s = 60-65 cm (tyle wynosi długość kroku dorosłego człowieka).Za h należy przyjąć wysokość stopnia, a za – jego szerokość.