• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Rampa kolejowa

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Witam, u mnie weekend zaowocował rampą kolejową, wykonaną całkowicie prze zemnie. Rampa pod wagony towarowe wysokość w realu to 150cm u mnie 17mm.

3.jpg 6.jpg 4.jpg 5.jpg 7.jpg

Do tego dojdzie jeszcze taki budynek tylko bez fabrycznej rampy i będzie się znajdował między barierkami.

1679922143812.png

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.731 60 9
Bardzo fajnie, jaki zrobiłeś barierki?
Cześć, barierki wykonane w/g szablonu własnej produkcji, jutro załączę zdjęcie bo szablon został w pracy. Ktoś gdzieś tu na forum już taki szablon prezentował. Materiał na barierki to drut miedziany 0,8 lub 0,5mm dopasowany do szablonu i polutowany w całość. Do lutowania użyłem płynu lutowniczego + cyna oczywiście. Potem malowanie i osadzenie na miejscu.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.561 13 6
Kolego Astro, zdradzisz może dlaczego te wymiary tych schodów podane przez Adama są nieprawidłowe, czy schody przy rampach muszą się różnić od schodów w zwykłym budynku?

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 18 0
Kolego Astro, zdradzisz może dlaczego te wymiary tych schodów podane przez Adama są nieprawidłowe, czy schody przy rampach muszą się różnić od schodów w zwykłym budynku?
Odpowiem Koledze trochę pośrednio bo jestem z działu konstrukcji budowlanych, każde schody budowane są w oparciu o proste algorytmy stworzone by człowiekowi łatwiej się było poruszać mówiące o proporcji wysokości do głębokości. Nie będę przytaczał bo to nuda, ale lepiej ich używać w modelu bo zapewniają 100% zgodności z realem.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.884 111 11
No ale jak mamy stosować, to musimy je znać, a przynajmniej wiedzieć gdzie i czego dokładnie szukać.
Moze o to chodzi?

Schody, aby były komfortowe, muszą mieć przede wszystkim odpowiednie wymiary stopni. Powinny być one zgodne z zapisanym w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych wzorem: 2h + s = 60-65 cm (tyle wynosi długość kroku dorosłego człowieka). Za h należy przyjąć wysokość stopnia, a za – jego szerokość.