• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Radosna nowina - będzie się działo !

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam serdecznie

Chciałbym się podzielić radosną dla mnie nowiną.
Dzisiaj po kolejnej wizycie u architekta wstępnie zostało zaplanowane moje miejsce pod przyszłą makietę. Będzie "toto" na antresoli połączone z kącikiem audiofilskim (taki mój kolejny jobel...). Najciekawsze jest to, że kobiełka już od dawna o tym wie, właściwie sama mnie namawia (chyba woli mieć chłopa w domu "pod ręką" niż czort jeden wie gdzie...).

Tak to wygląda w rzucie i z podanymi wymiarami (w cm):
Antresola.jpg Antresola wymiary.jpg

Cały temat zacznie się pewnie za około rok. Jak widać miejsca jest więcej niż sporo. Ja osobiście mam kilka założeń:
1. Kształt tak jak widać, szerokość ma nie przekraczać metra - dalej raczej ciężko jest mi sięgnąć.
2. Pod spodem miejsce wykorzystane na wysuwane szuflady ze szpargałami do modeli HO i RC (mam ich "kilka"). Oprócz środka, bo tam ma być sprzęt audio (te miejsce pod makietą, między kolumnami).
3. Właśnie to miejsce (jako najbardziej wyeksponowane) zostanie wykorzystane na obrotnicę z parowozownią wachlarzową na min. 15-18 stanowisk (na tą chwilę mam już 13 parowozów + Big-Boya (ale to raczej inna "parafia"). 8 z nich czeka na "zcyfrzenie".
4. Epoka III, ew. początek IV z pewnych sentymentalnych względów.
5. Nie chcę żadnego miasta, dużego dworca, itp. Raczej klimaty sielsko-wiejsko-górskie z drobną, rozsianą zabudową typu: tartak, browar ;), nieduże wioski, może jakieś ruiny na wzgórzu - wicie, rozumicie. Nie chcę też "płastugi" więc bedą 2 poziomy i min. 2(lepiej 3), niezależne szlaki.
6. Jako materiał torowy będzie na 99% Tillig Elite z rozjazdami 11st. Daję jeszcze szansę Rocoline, ale Tillig bardziej mi pasuje "optycznie".
7. Jak najmniej rozjazdów podwójnych, czyli "anglików" - jakoś ich nie trawię.
8. Napędami będą serwa modelarskie - temat jest mi bardzo dobrze znany, tani, niezawodny, bezproblemowy. Być może pokuszę się o zgrupowanie ich w "kupki" w kilku dobrze dostępnych miejscach i napęd bowdenami z modeli RC.
9. Widoczne łuki prowadzone jak największym promieniem (ale bez przesady:confused:), niewidoczne to już ok. 500mm, żeby za bardzo taboru nie męczyć.

W wolnej chwili postaram się naszkicować jakiś zarys jak to widzę. Jest dużo czasu na dyskusję, poprawki, nawet całkiem nowe pomysły.
Wiem jaki to jest obszar do zagospodarowania i dlatego priorytetem będzie konstrukcja, ułożenie całego układu torowego, okablowanie i ogólny zarys terenu czyli w skrócie: zapewnienie przejezdności. A potem, pomalutku będę sobie dłubał i wykańczał poszczególne fragmenty...

To tyle, zapraszam do podsuwania pomysłów (zgodnych z w/w założeniami), za które z góry dziękuję.

Ostatnio edytowane:

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
no powiem Ci, zę to prawie jak wybieg dla modelek:) fajnie się zapowiada.. siedzisz sobie wygodnie - puszczasz na sprzęcie np. Queen - Breakthru - a na makiecie popyla Ci parowóz:):):)
[DOUBLEPOST=1454757581][/DOUBLEPOST]Nawet klimaty z teledysku takie jak chcesz na makiecie umieścić:):)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
354 16 0
Hmmm pomysł... To może tak: z prawej stacja końcowa z możliwością robienia manewrów. coś a la Podgórki Marka K. Ze stacji zjazd na szopę, wyjazd na dwutorową linię magistralną, która przy lewym końcu makiety wchodziłaby w tunel i zawracała pod spodem a potem kolejny wyjazd na jednotorowa linię lokalną z przystankiem po drodze i małą stacyjką na końcu,taką na SM42 + 2 ryfle, miejscem na oblot i jakąś małą ładownią. Pod makietą można zrobić kilkutorowa stację techniczną, Wtedy pociąg po wjechaniu do tunelu nie zawracałby od razu, tylko przejeżdżał przez tą stację. Makieta może wyjść zacna. Natomiast pomysł umieszczenia miejsca do odsłuchu na antresoli to ja bym jeszcze przemyślał. O ile od strony akustycznej rozmieszczenie głośników względem ścian i miejsca odsłuchu wydaje mi się poprawne, o tyle musisz sobie zdawać sprawę, że umieszczając źródło hałasu w tym miejscu zmuszasz wszystkich domowników do słuchania razem z tobą. Będzie to potem tak, że jeden będzie chciał w spokoju odrobić zadanie domowe, drugi odpocząć w ciszy, a trzeci się wyspać iiii pozostanie Ci tylko patrzeć na sprzęt albo kupić porządne słuchawki. Wiem co mówię, bo ćwiczę to na co dzień. Jak mieszkałem sam, to sprzęt w salonie oczywiście nikomu nie przeszkadzał. ;-) Idealne pomieszczenie odsłuchowe mieści się w piwnicy. U mnie piwnica nie była możliwa do wykonania, więc do słuchania został zaprojektowany pokój, który dookoła ma wyłącznie ściany nośne, nie graniczy ani ścianą ani sufitem z żadną sypialnią i ma zamontowane drzwi dźwiękochłonne.

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
pokój, który dookoła ma wyłącznie ściany nośne, nie graniczy ani ścianą ani sufitem z żadną sypialnią i ma zamontowane drzwi dźwiękochłonne.
Czyżby pokój do specjalnych poruczeń? :p ewentualnie do chowania się przed drugą połówką?:gwizd: Też w przyszłości muszę o takim pomyśleć!!!:D

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Spokojnie a tym sprzętem audio ;) Dzieciaki mają zaplanowane 3 oddzielne pokoje w innej strefie, dadzą radę. Ja osobiście lubię ciche odsłuchy w klimatach chillout, soft jazz, itp. więc nic upierdliwego. Kobiełka lubi taką samą muzykę, jakoś sobie poradzimy. Jakby co, to naprawdę porządne słuchawki już mam, nawet 2 pary (Beyerdynamic DT931 i DT880 Edition) więc jakby co...
Wielkie dzięki za podrzucenie pomysłu. Na razie ogarniam co chciałbym tam mieć i jak to zagospodarować. Kilka szkiców już zrobiłem, kiedy to jakoś poukładam to wrzucę propozycję pod dyskusję.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
354 16 0
Czyżby pokój do specjalnych poruczeń?
W sumie to tak. Jednak odsłuch to odsłuch, warunki muszą być tez w drugą stronę i dobrze jak do słuchającego nie docierają hałasy z zewnątrz. Ukłonem w stronę funkcjonalności jest kanapa z funkcją spania, znaczy będzie to również pokój gościnny :podstepny: Oczywiście ten kto rysował poniższe wizualki nie miał pojęcia o prawidłowym rozstawieniu kolumn innych pierdołach ale klimat pomieszczenia będzie właśnie taki. Ogólnie rzecz biorąc biedni ci goście :gwizd:
Audio V1_1.jpg
POKÓJ AUDIO RZUT.jpg

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
No i zjechali z zasadniczego tematu na temat jeszcze bardziej "zasadniczy" :oops:, zboczuchy jedne... (y)
Jednak, mimo tego, że temat sympatyczny itp., itd. to proponowałbym powrót do meritum sprawy.
Jeszcze raz: sprzęt audio ma być tam miłym dodatkiem do makiety, nie odwrotnie, więc odstawmy dywagacje na jego temat, proszę :)