• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Różne technologie - robić czy zlecać?

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Moje pytanie dotyczy waszych osobistych preferencji i doświadczeń odnośnie różnych technologii stosowanych w modelach. Do tej pory zajmowałem się modelami kartonowymi w 100%, jednak dla ułatwienia sobie pracy, czy uproszczenia niektórych czynności rozważam wprowadzenie technologii nie-papierowych. Głównie myślę o:
- odlewaniu elementów seryjnych
- fototrawienie elementów drobnych
Czy lepiej przygotować niezbędne materiały i zlecić to osobie / firmie, czy wg zasady, że Polak potrafi robić to w pełni samemu. Za pierwszym razem na pewno mi nie wyjdzie dobrze i będzie potrzeba kilka prób. I stąd moja wątpliwość, czy w domowym warsztacie osiągnę odpowiednio wysoką jakość. Jak to było u was?

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.813 519 29
Po wielu próbach osiągniesz poziom jaki Cię zadowoli, ale nie starczy Ci życia, aby wszystko zrobić własnoręcznie, ja już mam czasu nie tak dużo, więc zdaję się na innych.
Jak to wynika z dyskusji która tu już była , nie trzeba uciekać od nowych technologi, tylko mądrze je wykorzystywać.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj
Ja tez chciałem sam ale przy budowie budynku dworca kartonowego (ktory sam wczesniej przygotowalem)i powielajacych sie elementow okien zglosilem sie do firmy ktora drukuje w 3d. Efekt mnie jaknajbardziej zadowala i malowac nie bylo problemu.
Moze gdzies w Twojej okolicy jest taka firma ktora zajmuje sie takim drukiem.
Jedyny problem samemu to przygotowac model w programie...ale dla firmy tez nie powinno byc wiekszym problemem.

OP
OP
M

mr_tom

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W mojej okolicy to tylko usługi agro i jezioro Solińskie :)

Druku 3D na poziomie modelarskim w domu nie zrobię na dzień dzisiejszy w ogóle. W przypadku trawienia największego problemu spodziewam się z odpowiednim naświetleniem, a w przypadku odlewania z dokładnym wypełnieniem formy. I tak powoli (czytając m.in. doświadczenia innych) dochodzę do wniosku, że jeśli mam 3 płytki zepsuć, żeby poprawnie wytrawić czwartą, czy mieć 10 złych odlewów i dopiero 11 udany, to lepiej przysiąść nad porządnym projektem / modelem komputerowym, a wykonanie zlecić komuś kto się na co dzień tym zajmuje. Koszt może ciut większy, ale u mnie zero nerwów.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
próbować i próbować aż nabierzesz wprawy...:)
a tak bardziej poważnie to ja stosuje najbardziej dostępne materiału i techniki chyba:) ale to właśnie z czytania forum (i nie tylko) się wiele można dowiedzieć.
Najważniejsze (dla mnie) to wiedzieć co się chce zrobić i wtedy szukać materiałów albo rzeczy które mogą imitować dany materiał na makiecie (np. piasek, kamienie, mech, różne przyprawy=bazylia)
Makieta to odwzorowanie tego co nas otacza więc najlepiej z Tego czerpać materiały:)...ale oczywiście druki 3d itp mogą nam w tym pomóc:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 14