• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Pytanie_ Eu 44 Roco

LISU

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 4
Witam serdecznie Szanowne Grono!
Jestem tu nowy więc pozwólcie że się przedstawię. Urodziłem się w epoce załogowych lotów na księżyc. A nawet rok przed pierwszą misją! Interesuje się HO, łażeniem po ruinach zabytków i piciem piwa. Byłem już na jednej giełdzie w Sosnowcu więc pewne doświadczenie w modelarstwie już mam ;)
Andrzej
Mam pytanie... Jak rozłożyć ,,pantografy" w ,,Husarzu" Roco z nowego wypustu?

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
365 98 10
Delikatnie pociągasz za górną część (tą, która dotyka sieci "ślizg") i pantograf sam się podnosi (sprężynka). Pantograf w położeniu opuszczony jest mocowany na zacisk (klik).;) Przynajmniej u mnie tak to działa. Sposób podnoszenia i opuszczania pantografu jest podobny w większości modeli.:cool:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.056 578 30
Nie wiem, co to jest Wro, ani bangla, ale tak, jak napisał kolega @Bolesław 102, trzeba ostrożnie pociągnąć za ślizgacz, ew. jednocześnie naciskając lekko na przegub między dolnym, a górnym ramieniem. Ze zdjęć wyżej niewiele da się odczytać, przydałoby się większe zbliżenie i ostre zdjęcie.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
365 98 10
Budowa pantografów z ET41, ET 22, EU07 się różnią. W "Husarzu" zamontowany jest pantograf tzw. "połówkowy" a ten wspomniany plastykowy zatrzask posiada w jego tylnej części. To jest ten widoczny popielaty plastykowy element. Przyjrzyj się dokładnie a na pewno go dojrzysz. Jest widoczny na załączonym zdjęciu. ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
LISU

LISU

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 4
Panowie bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Trzymały dwa czarne zatrzaski (zaznaczone na fot) Udało mi się podnieść jeden odbierak. Nie da się go wcisnąć ponownie :) Trochę to kiepskie rozwiązanie. Delikatne operowanie, naciskanie, pociąganie nic nie daje. Jeszcze raz wielkie dzięki.
received_2889418201354544.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.056 578 30
A przy okazji, na przyszłość prosimy o zamieszczanie trochę większych zdjęć, tak ok. 500 do 1000 na 500 do 1000 pikseli, ok. 200-400 kB, a nie 20 kB.