• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie o sterowanie z laptopa

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
Heja,

Jako ze mam dosc czekania az skoncza budowe domku postanowilem w mieszkaniu dorobic blat w jednym z pokoi na prowizoryczna stacje.

Wymiary 1m X 5 metrow.

Takie tam miejsce zeby zrobic cos w rodzaju modulu a raczej po prostu torowisko zrobic nie rozkladane ale full opcje na tym kawalku zeby sobie pojedzic na razie.

Kilka pytan i zalozen:
sterowanie DCC
Na razie jestem zwolennikiem Roco i ich propozycji, mam ten Z21 z tabletem czy tam tabhletem jak to sie zwie.

Pytania *caly czas mowie o warunkach w moim pokoju biurze 1m x 5 metrow:

- prosze o propozycje torowiska tylko nie musi byc realistyczne, ale tez ze zwrotnicami po ktorych przejedzie BR06 Brawa
- nie bede budowal stacji bo to za malo miejsca

tak zeby dojechac 5 metrow do sciany na dlugosc i w druga strone
- fajnie jakby 3 lub 4 na raz mogly jezdzic niekoniecznie sklady dlugie bo sie nie zmieszcza

Jakie steowanie?

Multimouse z tabletem podlaczanym do Z21?

I najwazniejsze chce podpiac pod to laptop - mam laptop windows i apple

jaki program bedzie najlepszy i pod ktory z powyzszych systemow operacyjnych zeby byl jakis program ktorym bede mogl sterowac tymi modelami przetaczajacymi wagony na tak malym obszarze?

Dobrze by bylo wrecz idelanie zeby w programie zbudowac z klockow odwzorowanie torowiska i stamtad sterowac wszystkim?

Nie wiem czy ECOS ma tu racje bytu? Multimouse? Uhlbrock? A moze inny system?

Wiem ze to bedzie dojazd 5 metrow do sciany i z powrotem ale musze sie zaczac bawic a nie rozkladac geoline napodlodze.
A juz ma dosc czekania zeby zrobic makiet w garazu dou ktory pewnie jeszcze bede robic rok :(

Jak skoncze budwe to chce to preniesc z modyfikacjami do domu zeby sie nie zmarnowalo.

Czekam na porady.

Pozdro Szymon

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 8 1
Cześć.
Czego oczekujesz po podłączeniu do Laptopa? Samego sterowania czy automatyki ruchu?
Ja korzystam z Rocrail. Jedna zaleta to taka że jest darmowy druga że po polsku (choć niektóre tłumaczenia trzeba sobie przyjąć inaczej). Wada taka (ale to chyba każdego laptopa będzie) że jeśli chcesz zrobić układ 1x5m z dużą ilością torów, rozjazdów to na ekranie będzie napaćkane, ledwo widoczny obszar (to też zależy od stopnia skomplikowania, ilości rozjazdów, elementów typu blok, sygnalizacji i rozmiaru ekranu laptopa też)
Za to mi podoba się sposób zarządzania automatyką ruchu i na moje domowe potrzeby wystarczy.
Inny problem to sposób nauki obsługi programu - tu na forum wiele osób korzysta z Gbb, zawsze można kogoś spytać - a o informacje o innych programach nieco trudniej.
Nie wiem jak to wygląda w innych układach ale ja mam z21 podpięte z laptopem przez WI-FI, w laptopie Rocrail, goście mają zainstalowane programy na smartfonach + jeden multimause, ja klikam na laptopie układ torów, inni jeżdzą, działa. Nic się nie gryzie.

OP
OP
SzymonZ

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
czesc. Automatyki ruchu. Tak żeby uklad torow odwzorwac na ekranie i sterować z kompa bez żadnych multmousow czy ecosow. Jakby jeszcze moc zaprogramować automat ze jakiś sklad jezdzi sam ale reaguje na sygnały stop i zielone to by było super. Jednym zdaniem full sterowanie z kompa podłączę scren 4k to moe będzie tez czytelne. Plus możliwość sterowania skladami manualnie ale żeby się same zatrzymywały lub redukowały predkosc jak tak wyswietli semafor. No i żeby moz uklad z semaforami zaprojektować w aplikacji.

pozdrawiam
Szymon

RedBuster102

Nowy użytkownik
TEST
Reakcje
0 0 0
Heja,

Jako ze mam dosc czekania az skoncza budowe domku postanowilem w mieszkaniu dorobic blat w jednym z pokoi na prowizoryczna stacje.

Wymiary 1m X 5 metrow.

Takie tam miejsce zeby zrobic cos w rodzaju modulu a raczej po prostu torowisko zrobic nie rozkladane ale full opcje na tym kawalku zeby sobie pojedzic na razie.

Kilka pytan i zalozen:
sterowanie DCC
Na razie jestem zwolennikiem Roco i ich propozycji, mam ten Z21 z tabletem czy tam tabhletem jak to sie zwie.

Pytania *caly czas mowie o warunkach w moim pokoju biurze 1m x 5 metrow:

- prosze o propozycje torowiska tylko nie musi byc realistyczne, ale tez ze zwrotnicami po ktorych przejedzie BR06 Brawa
- nie bede budowal stacji bo to za malo miejsca

tak zeby dojechac 5 metrow do sciany na dlugosc i w druga strone
- fajnie jakby 3 lub 4 na raz mogly jezdzic niekoniecznie sklady dlugie bo sie nie zmieszcza

Jakie steowanie?

Multimouse z tabletem podlaczanym do Z21?

I najwazniejsze chce podpiac pod to laptop - mam laptop windows i apple

jaki program bedzie najlepszy i pod ktory z powyzszych systemow operacyjnych zeby byl jakis program ktorym bede mogl sterowac tymi modelami przetaczajacymi wagony na tak malym obszarze?

Dobrze by bylo wrecz idelanie zeby w programie zbudowac z klockow odwzorowanie torowiska i stamtad sterowac wszystkim?

Nie wiem czy ECOS ma tu racje bytu? Multimouse? Uhlbrock? A moze inny system?

Wiem ze to bedzie dojazd 5 metrow do sciany i z powrotem ale musze sie zaczac bawic a nie rozkladac geoline napodlodze.
A juz ma dosc czekania zeby zrobic makiet w garazu dou ktory pewnie jeszcze bede robic rok :(

Jak skoncze budwe to chce to preniesc z modyfikacjami do domu zeby sie nie zmarnowalo.

Czekam na porady.

Pozdro Szymon
Aplikacji do sterowania makietami jest sporo, np. TrainController, iTrain, wymieniony już wcześniej RocRail, WinDigipet, Railware. Polecam iTrain, działa na MacOS, Windows i Linuxie oraz został już spolszczony (na razie interfejs, dokumentacja jeszcze nie).
Sam pracuję na TrainController Gold i centralkach Intellibox II i nawet to działa :) Ważną sprawą jest wyposażenie makiety w moduły informacji zwrotnej, gdyż w przeciwnym razie komputer nie będzie wiedział gdzie są pociągi.
Kwestia semaforów - dla komputera semafory na makiecie to tylko "choinka", ich wskazaniami steruje bowiem program, a nie na odwrót, tzn. możesz "przerżnąć" semafor jadąc ręcznie i jeśli nie określisz w programie co ma się w takiej sytuacji stać, to nie stanie się nic.
Wybór centralki należy do Ciebie, warto jednak zapoznać się z listą sprzętu obsługiwanego przez poszczególne aplikacje, żeby uniknąć niespodzianek.
To tyle tak na szybko.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 15
DCC 5
DCC 6
M
DCC 3
DCC 11