• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie o GenLI do znawców tematu

Reakcje
0 0 0
Witam

Zmontowałem sobie GenLI USB i niestety nie działa , nie mogę się połączyć z MM przez program GbbKolejka .

Znaczy po kolei , terminal działa , bo mogę w 'putty' zmieniać Xbus adres , ale nie czaję za bardzo na jaki mam zmienić , a po drugie nie migają mi te diody na płytce , czy to znaczy , że coś nie tak z układem ?!

W GbbKolejka , wyskakuje 'Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu' i 'GenLI: disconneted yet!'

Co robię nie tak ? Proszę o pomoc .

Pozdrawiam
Andrzej

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Może specem to ja nie jestem, ale napewno jest za mało informacji aby zdiagnozować problem.

Proponuje, odinstalować i rozpocząć od początku, krok po kroku tak jak jest w instrukcji. Ja miałem podobny problem, bo podłączyłem wszystko i zacząłem instalację. Z tego co pamiętam najpierw instalujesz program z płytki a później się podłącza GenLi.

1. Czy po podłączeniu samego GenLi świeci się jedna dioda (chyba czerwona)
2. Czy po podłączeniu Centralki Roco (gniazdo slave) zapala się druga dioda (chyba zielona)

Jeśłi w obu przypadkach odpowiedź jest pozytywna to hardware wydaje się pracować poprawnie, musisz szukać w software. Zacząłbym od programów Lenz aby sprawdzić czy komputer komunikuje się poprawnie z GenLi. Dopiero później sprawdzałbym GbbKolejka.

Tym sposobem zlokalizujesz w którym miejscu jest problem.

Powodzenia,
Marek

OP
OP
piwkooo
Reakcje
0 0 0
To może sprecyzuję ;)

Jest to układ zmontowany według opisu , ze strony Paco's link wersja USB .

Dioda świeci jedna , od zasilania z USB . Po za tym nic , tyle że tak jak pisałem wcześniej , w programie zastępującym Hyperterminal ( bo mam Win 7 ) mogę zmieniać Xbus adres i wydaje się , że komunikacja pomiędzy kompem , a układem jest OK :?:

Jednak niestety , dalej już nie funguje , bo nie mrugają diody od transmisji , żadne ani te od FT 232 , ani ta która jest przy MAX 485 :?

Proszę o podpowiedź , jaki adres mam ustawić w Xbus , dla centralki ROCO 10764 i MM .

Dzięki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Adres tu nie ma za bardzo znaczenia, na domyślnym w wiekszości działa bez problemu. Raczej problem jest z kablem pomiędzy Genli a Rocowskim pudełkiem.

Pod jakie gniazdo masz podpiętego MM, Master, czy Slave ?

OP
OP
piwkooo
Reakcje
0 0 0
MM -> Master , GenLI -> Slave .

Czyli rozumiem , bez poprawnej komunikacji układu z czarnym pudełkiem , nie miga żadna dioda na płytce ?

Może troszkę namieszam , ale przeprojektowałem układ tak , żeby był w całości zasilany z USB i chyba z tym coś nie tak ?

Pozdrawiam

OP
OP
piwkooo
Reakcje
0 0 0
Dobra już OK , sorry za 'zawracanie gitary' , ale po prostu zamieniłem wyjścia w czasie projektowania ( te od XPressNet'u ) i wystarczyło zarobić kabelek odwrotnie :)

gbbsoft napisał(a):
To chyba już nie jest ten sam układ... :D
No dokładnie :LOL: , zrobiłem sobie wersję SMD ( wymiary płytki 5,5x2.5 cm ) :p

Zasilanie całkowicie z USB , działa znakomicie ;)

Idę testować układzik 8)

Pozdrawiam
Andrzej

PS. A ile kosztuje pełna wersja GbbKolejka ?

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
ROCO 10764 to tylko booster.
Centralą jest LM2 lub MM.

NanoX to centrala z boosterkiem 1,2A.
A czy jest lepsza...
To pewnych działań może i tak.
Ale pojemność sterowanymi jednocześnie adresami ma maluchną.

OP
OP
piwkooo
Reakcje
0 0 0
martinezo napisał(a):
ROCO 10764 to tylko booster.
Centralą jest LM2 lub MM.

NanoX to centrala z boosterem.
A czy jest lepsza...
To pewnych działań może i tak.
Ale pojemność sterowanymi jednocześnie adresami ma maluchną.
Czyli mam rozumieć , że do odczytu i programowania dekoderów podłączam NanoX , a potem lepiej jest z czarnym pudełkiem i MM ?

Kurde szkoda , że nie ma coś do MM , żeby można było czytać CV :(

Dzięki za wyczerpujące odp.
Pozdr

A tu http://usuaris.tinet.cat/fmco/nanox_en.html jest napisane , że 2,9A :shock:

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
piwkooo napisał(a):
Dzięki :cry:

Czy to NanoX , zastępuje czarne pudełko ? Czy jest lepsze od ROCO 10764 ?

Pozdr
Niestety posiada pewne ograniczenia, np obsługa F1-F12 (a MM do F20), poza tym nie da się odczytać wszystkich CV np z dekodera Zimo MX640, można tylko do CV255, ale to samo dotyczy MM, chyba że przełączy się dekoder w tryb pseudoprogramowania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 15
DCC 5
DCC 6
M
DCC 3
DCC 11