• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie laika Mehano- stare Piko

Bugaj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, bardzo proszę o pomoc, czas mnie goni, jeśli nie trafiłem do dobrego działu, proszę administratora o przesuniecie wątku.

Krótko, mój prawie 7 latek zapalił się do tematyki kolejowej, cały czas na podłodze wala się nie działające torowisko i tabor Piko Ho sprzed trzydziestu lat. Ma wkrótce urodziny i od m-ca z uporem maniaka męczy mnie przegladaniem katalogów i ty co on by nie chciał.

Tematycznie dla niego i finansowo dla mnie pasuje MEHANO-T113. Proszę pamietać ze to 7 latek, jak mu nie minie to może podejdę do tematu powaźniej.

Chciałbym wykorzystać stare tory Piko i połaczyć je z tym zestawem nie musząc na razie dokupować nowych torów Mehano. Jak to zrobić, jakimiś złączkami, torami łacznikowymi???

Sorry, czytałem juz o tym, czytałem ale nadal nie jestem pewien co mam kupić zeby połaczyć te dwa zestawy a czas nagli.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
W dawnych czasach miałem i Piko, i Mehano. Jeżdżą po tych samych torach, ówczesne tory Mehano łączą się z większością torów współczesnych, a stare Piko nie
(rozumiem, ze chodzi o tory Piko , gdzie szyny stanowił profil z blaszki wygiętej w kształcie odwróconej litery U). Istniały wówczas tory przejściowe do łączenia tych systemów, dziś już chyba dostępne tylko na Allegro.
O, na przykład tu: http://allegro.pl/listing/listing.p...tegory-3601&string=tor przejściowy stare piko

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Potrzebne tory przejściowe. Tak jak napisał kol. Terebesz, można je nabyć na portalach aukcyjnych, ale (chyba) porządne sklepy modelarskie też mają je w ofercie. Nie sprawdzałem, bo to nie mój temat - nie używam takich torów - ale od czego W. Google? :) Można też pokusić się o wykonanie przejściówek we własnym zakresie.

Tak czy siak, jeśli myślisz o wykorzystaniu starych torów, to poddaj je konserwacji: czyszczenie, prostowanie, dopasowywanie złączek, itd. Trzeba to zrobić, żeby mieć komfort zabawy.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Okazało się, że pamięć już nie ta... Używałem kiedyś takich przejściówek w liczbie sztuk kilku. Teraz leżą i się kurzą. Mogę je zamienić na walutę albo inne dobro powszechnej uciechy. Jeśli kol. Bugaj byłby zainteresowany, to proszę o kontakt przez pw.