• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pytania, Wątpliwości oraz plany

tak

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Od dłuższego czasu planuje zbudować makietę kolejową, której plan widać na zdjęciu powyżej. Wolę planować i rysować na papierze, bo nie chce mi się użerać z komputerem w programach. rysunek jest poglądowy w skali ok. 1:15, później będę projektował 1:1 jak będzie dobrze dopracowany plan.
Oczywiście chcę budować wg. FREMO
Jest to stacja inspirowana stacją Andrzejówka na LK96 Tarnów-Leluchow. Z oryginału wziolem ogólną koncepcję stacji, most za nią, układ torowy (z rozbudowaną ładownią), peron oraz umiejscowienie semaforów. "Od siebie" dodałem budynek stacyjny, nastawnie, układ drogowy na makiecie oraz (częściowo) otoczenie. Planowana przeze mnie prędkość obowiązująca na linii to 70km/h.
Budynek stacyjny oraz nastawnia (ich plany) pochodzą z artykułów Pana L.Lewińskiego w Świecie Kolei.
W związku z tym że będzie to moja 1 makieta kolejowa (wcześniej pancerka) to mam kilka pytań i wątpliwości. Oto one:

1. Na stacji planowałem umieścić 6 semaforów kształtowych -
2 wjazdowe i 4 wyjazdowe. Ich usytuowanie oraz jakie sygnały wskazują są zamieszczone na planie.
pytanie - czy na potrzeby makiety o ile tolerowane jest skrócenie odległości semaforów wzajdowych by zachować realizm? z długości 1150mm można do 1000?
tak samo z semaforami wyjazdowymi. o ile mogę skrócić ich odległość od zwrotnicy by nie psuło to realizmu?

Sygnalizacja przytorowa jest oznaczona jest jako kropka z podpisem numeru znaku będzie się w tym miejscu znajdował. Słupków hektometrowych nie zamieściłem bo uważam że na pobieżnym planie tylko przeszkadzały by, a i nie wiem jaki kilometraż będą miały.

2. proszę o wskazanie w którym miejscu powinna (i czy powinna) znajdować się przepisowo tarcza manewrowa patrząc na wskaźnik w6b przy prędkości 70km/h na szlaku znajdować się ok. 450m przed przejazdem, tj. 31cm na planie.

3.Tak samo ze wskaźnikiem w12, 200m przed mostem powinien się znajdować. Tyle, że w tej odległości gdzie powinny stać te wskaźniki znajduje się stacja. Dopuszczalne jest postawienie W6b przed stacją? co powinienem wtedy z W12 zrobić, ma być po lewej stronie toru zasadniczego i prawej dodatkowego?

4. Podobny problem miałem z semaforem S6. chciałem zrobić przejazd do ładowni przez tory za kozłem oporowym, lecz wtedy semafor wjazdowy S6 powinien się znajdować 100m za drogą, czyli poza 1 segmentem makiety. Nawet jak usunę drogę i ustawie go w odpowiedniej odległości to pociąg ciężko się przed nim zmieści jak będzie wskazywał "stój".
Do ilu mógłbym skrócić jego odległość od zwrotnicy?
Czy może zmniejszyć prędkość na linii do 60lm/h I wtedy będzie stał 50, a nie 100m przed rozjazdem?

5. Wskaznik W5 stawia się gdy jest potrzeba stałego oznaczenia granicy przetaczania. No właśnie, czy wg. was istnieje potrzeba oznaczenia tejże granicy z jakiegokolwiek krańca stacji jeśli nie ma drogi na ładownię?

Prosił bym o pomoc kolegów bardziej doświadczonych, bo w projektowaniu mistrzem nie jestem. ;)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 32