• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytania o zestaw Roco 41323 (Multimaus BR52 DR + towarowy)

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.376 32 10
Ponieważ nie mogę się doczekać zestawu cyfrowego z pociągiem PKP, patrzę na najbliższe alternatywy. Wpadł mi w oko zestaw Roco 41323, jednak mam 2 duże wątpliwości i w związku z tym pytania:
1. (do fachowców) Czy 52 Reko da się przerobić na Ty2 (kocioł byłby wymieniony na APM), czy są jakieś zmiany w osprzęcie bardzo utrudniające życie przy przeróbce?
2. (do posiadaczy) Jaki okres odwzorowują modele (daty rewizji?), tzn. czy mógłbym bez zbytniego przymrużania oka wpiąć w skład PKP 1958-60?

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Re: Pytania o zestaw Roco 41323 (Multimaus BR52 DR + towarow

Z parowozem, wydaje mi się, że można go spolszczyć. Pięćdziesiątka dwójka Reko nadaje się do przeróbki na Ty2 pod warunkiem wymiany kotła wraz z całym jego osprzętem (w APM-ie mają wszystko, co potrzeba). Podwozie, tender i budka nie wymagają przeróbek większych, niż w wypadku polonizacji zwykłej 52.
Jedno, co odstrasza mnie od takiej przeróbki, to tworzywo, z którego ROCO robi swoje modele - do dziś nie znalazłem w handlu specyfiku, który by je dobrze kleił.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 24
Tabor 6
Tabor 17
Tabor 13
Tabor 3