• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pulpit kostkowy

jageer

Aktywny użytkownik
Reakcje
451 0 0
Czy, ktoś z was ma podpięty pulpit kostkowy do makiety? (mówię o AC-20).
Myślałem kiedyś, o zrobieniu kilku obwodów, ale przekaźniki JRK, są nieco za duże do tego, ew JRF, ale chyba najlepiej by było uprościć komunikację z makietą.

Jakieś doświadczenia w temacie?

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
249 2 0
Czy, ktoś z was ma podpięty pulpit kostkowy do makiety? (mówię o AC-20).
Sam jestem ciekaw :)
Może jakieś makiety edukacyjne w technikach kolejowych tak miały. W praktyce odzwierciedlanie realnych obwodów na makiecie raczej mija się z celem (nie zależy nam na aż takim poziomie bezpieczeństwa). Można użyć pulpitu kostkowego, żeby go podpiąć np. do mikrokontrolera sterującego makietą. Wtedy realny pulpit kostkowy robi za interfejs wejścia/wyjścia :). Ew. jakoś prosto spiąć go z elementami makiety, ale raczej bez specjalnych zależności, te robi się jednak najwygodniej w oprogramowaniu, a nie na przekaźnikach.

jacek78

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zamierzam w przyszłości zbudować makietę. Gromadzę materiał i przygotowuję sobie sterowanie. Za pomocą programu EPK stworzyłem na PC pulpit kostkowy do sterowania makietą. Utworzony projekt pulpitu (grafika) wrzuciłem do programu INFILINK, który może się komunikować z dowolnym PLC, a który z kolei zarządza całą makietą.To tak w skrócie. Zaprojektowany pulpit odbiega trochę od rzeczywistości bo są w nim elementy, które na prawdziwym nie istnieją ale są niezbędne (rozprzęgacze, ręczne zwolnienie przebiegów).
Zaletą jest to,że nie potrzeba budować fizycznie pulpitu wystarczy stary laptop. Wadą natomiast koszt PLC (im więcej puntów tym koszt rośnie).

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 13
Elektryka 2
Elektryka 16
Elektryka 10
Elektryka 36