• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Pudernice w Holandii - czy model Roco to fake?

storch

Użytkownik
Reakcje
41 0 0
Cześć! Natknąłem się na takie modele w H0:
http://www.ct-railways.de/roco-kugel.php
Gugluje i szukam, ale jakoś nie chce mi się wyguglać pierwowzór do tego modelu. Mam podejrzenie że to fake. Macie może jakieś fotki takich wagonów na prawdziwej kolei?
PS. Podobny wagon, ale 4 osiowy robił Trix w N, ale to nie ten dział.
Pozdraw!
Storch

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
41 0 0
O, faktycznie są. Wg modeli Roco jeździły też w Danii, a nawet w Austrii. Chyba sie skuszę na taki model...chociaż chciałbym w N...było kupić jak Shapeways działało, heh. Dzięki w każdym razie.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Też kiedyś drążyłem ten temat bo budowa tych silosów jest niczym z baz kosmicznych Syriusza ...
Wyszły dwa typy jedne zrobione przez Roco z jednym pomostem drugie przez Marlkin/Trix z dwoma pomostami na obu końcach wagonu.
Roco wykonało je oznaczeniu NS ale także innych m.in DB ...
Jednak zdjęć tych silosów w innych zarządach państwowychniż NS nie spotkałem...

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.596 64 3
Wagony jak najbardziej autentyczne i co można zauważyć na zdjęciach są nieduże różnice w wykonaniu i wyposażeniu. Jeden lub dwa pomosty i armatura mniej lub bardziej rozbudowana na zbiornikach. A gdyby jeszcze uwzględnić podobne wagony budowane dla innych kolei/firm to są też całkiem spore różnice w konstrukcji podwozia.
Co do modeli to jeszcze najstarszym opracowaniem jest model firmy Röwa, której formy przejęła firma Roco i przez jakiś czas nadal produkowała. Modele Roco produkowane od lat dziewięćdziesiątych to w dużej mierze nowe opracowanie z być może częściowym wykorzystaniem form firmy Röwa.
A to moje "pingpongi" :LOL: szary to model Röwa 2040 NS, a żółty to Roco 46877 SJ. Nie mam pewności czy drobne elementy w modelu Röwa nie zostały podmalowane przez któregoś z poprzednich właścicieli bo model mam z trzeciej ręki chociaż u mnie od dobrych 30 lat.
20241119_141921.jpg
20241119_142038.jpg
20241119_142133.jpg
20241119_142310.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.596 64 3
W zasadzie to jest wagon trochę innego typu. Nie potrafię powiedzieć przez jakie firmy i w jakich krajach jest lub był w eksploatacji. Mój model przedstawia wagon prywatny zarejestrowany na kolejach szwedzkich. Jak to się ma do rzeczywistości to nie jestem w stanie powiedzieć ale chyba coś takiego lub podobnego było.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.596 64 3
Bardzo pomysłowe jest to malowanie. Ktoś nieźle to wymyślił. Wagon chyba dokładnie tego typu co model Röwa z dwoma pomostami. Ale współczuję temu kto chciałby wykonać model w tym malowaniu.

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
41 0 0
W jakimś holenderskim serwisie znalazłem (a długo nie umiałem nic znaleźć) że te puderniczki były w dwóch seriach - ze zbiornikami 14m3 i 17m3, co tłumaczyłoby różnice w modelach. Natomiast nadal nie umiem wyguglać, czy toto jeździło w SJ, DSB, OBB...Pozdraw!
Storch

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86