• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pt47-28

Reakcje
37 0 0
Witam,
Poszukuję informacji na temat parowozu Pt47-28, a dokładniej szukam przede wszystkim serii i numeru tendra tej lokomotywy w okresie stacjonowania w Kłodzku i Jaworzynie Śląskiej w latach 90-tych. Poszukuję również informacji na temat oznaczeń przydziału jakie nosił ten parowóz w latach 90-tych.
Poszukuję również fotografii tej lokomotywy.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
pozdrawiam,
Szymon

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
W latach dziewięćdziesiątych był dołączony tender tego samego typu -27D48-83, natomiast w połowie lat osiemdziesiątych był to niemiecki 27D74-35.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.784 569 30
Pt47-28 podczas parady na Świebodzkim w 1992 roku:
http://forum.modelarstwo.info/threads/parę-moich-zdjęć.17764/page-2
A tu jeszcze jedno, od tyłu:

img521a.jpg

I parę lat wcześniej (koniec lat osiemdziesiątych, nie pamiętam dokładnie kiedy, a do swoich zapisków nie mam chwilowo dostępu) w Skierniewicach, razem z Pt47-112, przed przejęciem "Orient Expressu" podczas jego pierwszej wizyty w Polsce.

img104a.jpg
img105a.jpg

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
364 3 0
Nie. Ja mówię o wizycie w 1988 r. Pt47 w duecie szły oidp rok później i praktycznie bez rozgłosu. Za pierwszym razem były wspomniane wyżej dość egzotyczne duety.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.784 569 30
Muszę kiedyś poszukać w swoich zbiorach, bo mam fotki z obu przejazdów, m.in. Pt47+Ty51 z OE na moście średnicowym, ale jeszcze nie zeskanowane.

OP
OP
S
Reakcje
37 0 0
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaki opis przydziału na budce nosił Pt47-28 w pierwszej połowie lat 90-tych, na tych zdjęciach kolegi Andrzeja? Czy było to:
Dyr. Wrocław
Par. Kłodzko

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.784 569 30
Niestety, nie wiem, jaki był opis, a ze zdjęć nie da się odczytać. Teoretycznie powinno być Dolnośląska DOKP (lub DDOKP), MD Kłodzko, ale mogło też być Lok. Kłodzko. Na pewno nie powinno być Dyr. Wrocław i raczej nie Par. Kłodzko. Ale nie dam głowy, czy było tak, jak być powinno zgodnie z zasadami.

OP
OP
S
Reakcje
37 0 0
Patrząc na te zdjęcia odnoszę wrażenie, że nie było tam napisu Dolnośląska DOKP, bo napis wydaje się krótki. No chyba, że było na odwrót tzn.
Lok. Kłodzko
Dolnośląska DOKP
Czy tak by mogło być w ogóle?
Ciekawe, że kilka lat później (1996) na lokomotywie było napisane:
Dyr. Wrocław
Par. Jaworzyna Śl.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.784 569 30
Cóż, być może potraktowano lokomotywę już jako zabytek i postanowiono nadać jej historyczne oznaczenia. W tym czasie nie było już od ponad 20 lat Dyrekcji Wrocławskiej, tylko Dolnośląska DOKP, a określenia "parowozownia" też raczej oficjalnie nie używano.

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
719 1 0
OP
OP
S
Reakcje
37 0 0
Super! Kolego Groch wielkie dzięki!
Mam przy tym pytanie czy na środkowym zdjęciu nie wydaje się Wam, że na lokomotywie jest opis:
DOKP Wrocław
Par. Jaworzyna Śl.

Ceylon

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 0
Według informacji uzyskanych od byłych pracowników MD Kłodzko, w tym ówczesngo maszynisty instruktora, w momencie gdy przyszła decyzja o skierowaniu Pt47-28 do NG, maszyna ta była już w Chróścinie a do naprawy skierowano Pt47-113.
Nie potrafię zweryfikować tej wiadomości, ale potwierdzenie tejże można znależć np. tu : http://www.kolejowaklatka.org/tabor/

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 10
Koleje w Polsce 42
Koleje w Polsce 0