Wskazuje na to, że jedną z ostatnich tras kolejowych jaką obsługiwała była linia nr 26 Łuków-Radom, przynajmniej na odcinku Dęblin-Łuków, przez Ryki, Garbów Szlachecki...[/QUOTE]
Tak, dokładnie! Pamiętam te parowozy z pociągami Dęblin-Łuków! Zbyt młody jestem, by pamiętać więcej o nich szczegółów, niemniej... Od Dęblina gdzieś w okolicę Leopoldowa jeszcze jakaś prędkość rozkładowa była, dalej w stronę Łukowa, to - jak mawiali miejscowi - można było w biegu pociągu wysiąść, grzybów nazbierać i dogonić pociąg
A najciekawiej było na przejeździe kolejowym w Hordzieżce, pomiedzy stacjami Okrzeja a Krzywda. Wtedy często było wysiadanie z zatrzymaniem pociągu hamulcem bezpieczeństwa. W 1988 podczas elektryfikacji linii zrobiono przystanek w Hordzieżce. Gdzieś w sieci internetu widziałem zdjęcia z tego okresu z Pt31-8 właśnie, oraz inną dęblińską Pt31-13. W późniejszym czasie, gdy tą serię wycofano - najczęściej tamtędy podróżowałem składem z Ty51 na czele, czasem Ty2. Myślę, że starsi wiekiem koledzy z tutejszego forum pamiętają więcej i mogliby coś dopowiedzieć... Przy okazji poprawię kolegę, gdyż pomylił się w nazwie jednej ze stacji. Otóż nie Garbów Szlachecki a Grabów Szlachecki! Pozdrawiam.