• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przystanek osobowy na linii dwutorowej

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Przemyśałem wszystkie sprawy związane z budową modułów i postanowiłem zrobic 2 moduły linii dwutorowej. Małym dodatkiem bedzie przystanek osobowy z osobnymi peronami dla każdego kierunku. Plan jest taki a nie inny gdyz wszyscy radza na poczatek moduły szlakowe a ja do tego dodam cos jeszcze. Przegladajac cała baze stacji kolejowych nie mogłem natrafic na zaden taki przystanek, który by mnie zainspirował, żeby go odtworzyc. Norme jaką zastosuje to PMM(łatwiejsze profile do wyciecia) a póżniej przejde na Fremo. Czytałem o przystankach osobowych i wydaje mi sie że podołam temu wyzwaniu :) W tym tygodniu powinieniem mieć juz gotowe skrzynki. Bede stosował profile 2M i długość całosci nie przekroczy 184 cm.

Tak sie to przedstawia na planie :)

Załączniki

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam.
Byłem wczoraj na zebraniu PTMKŻ i rozmawiałem z panem L. Lewińskim o tym od czego zacząć. Pan Leszek powiedział, żebym zaczął od szlaku jednotorowego. Pomyślałem ze to bedzie najlepszym rozwiązaniem jak na początek i juz wczoraj razem z ojcem wycielismy pierwszy profil w/g normy PMM. W poniedziałem ostro bioer sie za prace i bede z czasem przedstawiał zdięcia z postępów prac.

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzisiaj z pomocą taty wyciąłem 6 profili LL500, do tego boczne scianki. Do końca tego tygodnia bede miał juz kompletne skrzynki. Co do tych profili musze je jeszcze dopieścić bo nie wyszły idealne ale nad tym sie popracuje.

Załączniki

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Miałem pod reką tylko 18 wiec takiej użyłem. Może to był bład ale czemu mam kupować nową skora mam od groma dobrej sklejki. :LOL:

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
372 17 0
Planujesz zupełnie płaski krajobraz na tych skrzynkach?? Zwykle robi się to tak, że cały moduł profile LL ma tylko na segmentach końcowych a w srodku takie, jakie wynikają z ukształtowania terenu.

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pierwsza skrzynka bedzie plaska. Na dwóch następnych bedzie jakieś wzniesienie. Co do profili na śrosku to bedą one troszkę przerobione pod to wzniesienie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wcale nie jest powiedziane że płaskie profile na końcach muszą oznaczać zupełnie płaski teren.
I wcale nie jest powiedziane że 3-segmentowy moduł będzie miał sensowniejszy teren niż 3 moduły 1-segmentowe.
Początkujący zazwyczaj robią takie coś:
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=10277 co nijak się nie ma do rzeczywistości.

OP
OP
Gała

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zawsze do profili moge dołaczyc sklejke tak aby wzniesienie zaczynało sie na pierwszej skrzynce a kończyło np. na trzeciej.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Musiałbyś dokleić sklejkę do profilu - jak będzie krzywo to będzie szpara na łączeniu, odradzam.
Ale kto powiedział że ma być wzniesienie? Może być lekka niecka.

PS. chyba trzeba temat zmienić...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6
Planuję 0
Planuję 32
Planuję 12