• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przewody wewnątrz lokomotyw

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 2 0
Cześć,

Szukam idealnych przewodów do używania wewnątrz lokomotyw - elastycznych (nie sztywnych), w miarę jednolitych w środku (bez miliona mikro drucików czasem uciekających gdzieś, gdzie im się podoba :D).

Dla kondensatorów, silnika i napięcia wyższego niż 3V:
- Na forum ktoś w jakimś wątku polecił "Przewód kabel sterowniczy linka LIYY 16x0,14" (https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-sterowniczy-linka-liyy-16x0-14-5792598229) i w sumie całkiem okej, ale jednak są ciutkę sztywniejsze niż np. takie stosowane fabrycznie w dekoderach 8-pinowych, to po prostu czuć, choć grubość jest już identyczna i właśnie takich przewodów od dekoderów 8-pin bym szukał. Znacie tego typu przewody jak się nazywają i gdzie je kupić?

1743339150755.png

Dla ledów 3V:
- Railscale na allegro sprzedaje luzem ledy i latarnie ledowe, one mają takie mikrodruciki w izolacji, nigdzie nie mogę znaleźć samych takich drucików, ale świetnie nadają się do samych ledów jeśli łączy się elementy w miarę nieruchome przy rozbieraniu lokomotywy, bądź elementy takie jak płytka oświetleniowa w linii prostej, którą wystarczy podnieść razem z płytką główną. To moje małe odkrycie ostatnio i polecam. Wiecie gdzie można kupić te przewody na metr/rolkę?

1743339124473.png

Pozdrawiam.

OP
OP
kdam

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 2 0
250 metrów chyba wystarczy ;) A jak to jest z grubością? 0,55mm jest podane, w lince mam 0,14mm, ale sam już nie wiem czy to chodzi o drut w środku czy całość w izolacji :LOL: Przy lince zgaduję, że 0,14mm to warstwa przewodząca bo jest ten wymiar zawarty w pojemności.

btw, płytka do krojenia chleba ;)

1743404587513.png

OP
OP
kdam

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 2 0
Przyszło, tylko przez przypadek wybrałem jednolity kolor zamiast multikolorowego :rolleyes:
Jednak jeśli chodzi o właściwości to wstępnie wydaje się być perfekcyjny - jeszcze ciekawe jak np. izolacja reaguje na temperaturę od lutownicy.
Jest giętki, nie jest za sztywny - nie ustala gdzie będzie biec, tylko "słucha się", nie odstaje ;) Jak zegnie się go mocno to trzyma kształt przy tym. W środku jest jednolity srebrny drut zamiast masy rudych drucików. Jest cienki. Przy ściąganiu izolacji trochę trzeba uważać, łatwo odciąć cały.

Z ciekawości po typie przewodu - 30AWG poszukałem i na allegro też można coś znaleźć, co prawda 10 zł drożej + droższa przesyłka, ale "na już" dostępne.

https://allegro.pl/oferta/przewod-k...wysoka-jakosc-niskonapieciowy-pcb-17350322251

wire.png

Przy okazji znalazłem dość ciekawy przewód do podłączania np. oświetlenia kabiny - moim zdaniem, jest to uciążliwe, kiedy ściągamy budę i trzeba rozplątać kabelki i ta buda jest na stałe przyczepiona do płytki. SchlesienModelle poszło w płytki stykowe, ale to wyższa szkoła jazdy moim zdaniem i robiąc to samodzielnie przy małej przestrzeni można łatwo wywołać zwarcie, gdy coś będzie ciutkę nie w tym miejscu co trzeba. Więc myślałem o takim rozłączanym gnieździe i znalazłem - "JST XH2.54 2PIN". Chyba też wezmę i sprawdzę ;) W płytkach SchlesienModelle także są używane podobne gniazda i jest to moim zdaniem dość fajne. Z kolei Railbox używa taśm, które jak dla mnie, amatora elektroniki skomplikowane i delikatne.

1744128497125.png

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10