• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przeróbka wagonu Marklin na Piko

tdd

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiem, że wagon Marklina nie będzie jeżdził na torach Piko (a dokładniej z lokomotywą Piko), więc chciałem go przerobić, zmieniając wszystkie koła. Te ze starych wagonów Piko są jednak trochę za duże.
Czy rzeczywiście rozmiary kół w Marklin i Piko są różne i nie da się tego prosto zrobić?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Napisz jakiego wagonu dotyczy Twoja przeróbka.
Jeśli koła z modelu Piko nie pasują do Marklin'a, spróbuj poszukać kół z modeli Trix'a.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.633 518 30
W zestawach kołowych (dwa koła na osi) mają znaczenie dwa parametry: średnica koła i długość osi (między końcówkami stożków). Trzeba zmierzyć te dwie wielkości w oryginalnych zestawach i szukać takich samych. Nie wspominam tu o profilu koła (NEM, RP25 i inne), bo to jeszcze inna sprawa.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.653 64 3
Czasem też ma znacznie kąt stożka na końcach osi. Miałem przypadek że do wagonu Marklina teoretycznie pasowały zestawy kołowe od Roco. Jednak wagon źle jeździł bo kąt stożka na osi był za duży. Ja ostatnio o ile na to pozwala konstrukcja wagonu wykorzystuje oryginalne zestawy kołowe. Poddaję je tylko modyfikacji. Podstawowa czynność to przecięcie osi w połowie połączenie jej plastikową tulejka z wkładu do długopisów. Przed przecieciem osi ja jeszcze na tokarce zmieniam profil obrzeża.