• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Przeróbka silnika w TRAXX-ie PIKO Hobby

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.014 6 2
Posiadam odstawionego na bocznicę już dość długo pięknego Traxx-a PIKO (serii Hobby), w którym jest padnięty oryginalny silnik - działa, ale przerywa i podczas pracy strzela iskrami. Fajnie by było go wymienić. Mam tez drugi, nieużywany silnik PIKO nowszego typu, z kołami zamachowymi. Z tego co widzę rozmiar samego silnika i długość ośki jest identyczna, ale niestety koła zamachowe się nie zmieszczą w ramie:

1591477713532.png

Czy ktoś z Was zajmował się już czymś takim? Da radę jakoś wyfrezować tą ramę żeby silnik z kołami się zmieścił?

Przy okazji pytanie drugie - czy w tym modelu jest jakiś sposób na dodanie świateł czerwonych?

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.706 56 5
Przełóż koła zamachowe ze starego silnika . Zacznij od tego popsutego wystarczy podważyć wkrętakami z dwóch stron i powinno zejść .

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.706 56 5
No to z nowego trzeba ściągnąć te co są i założyć końcówki do wałka ze starego. Żeby wyfrezować kadłub to trzeba dosyć zaawansowanej techniki ,może by się ktoś podjął kto ma dostęp do frezarek.

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.014 6 2
Dzięki za chęć pomocy, ale zwróć uwagę, że w pierwszym poście napisałem, że silnik razem z kołami zamachowymi się nie zmieści w ramie :) I właśnie w tym jest problem, mówisz, że wyfrezowanie ramy to trudna sprawa? Ostatecznie mogę ściągnąć koła z nowego silnika (wymiarowo jest taki sam), ale myślałem, że ktoś już może eksperymentował z takim pomysłem :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19
Tabor 19
Tabor 5
Tabor 10
Tabor 6