• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PRZELICZANIE SKAL MIĘDZY SOBĄ

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.901 33 1
Witam Kolegów.
Dawno temu widziałem gdzieś temat o przeliczaniu pomiędzy skalami modelarskimi. Temat niby błahy ale moim zdaniem wart uwagi;)
Załóżmy , że ktoś budujący modele np. budynków ma dostępne wymiary ale w skali akurat takiej jaka nie jest mu potrzebna. Zdarza się też dość często ,że wielkoseryjni producenci robią coś fajnego ale akurat w skali np. TT a nie w H0. Sam tego nie raz doświadczyłem i nie dawało mi to spokoju - postanowiłem szukać rozwiązania i znalazłem temat.
Ponieważ zainteresuje to może innych zrobiłem poniższą tabelkę ,która mam nadzieje ułatwi Wam możliwość przeliczania wymiarów w skalach typowych dla modelarstwa kolejowego.
Skala.jpg

Teraz dwa przykłady jak z niej korzystać:
Przykład 1
Znamy wymiar dla skali H0 wynoszący np. 40 mm-potrzebujemy ten wymiar dla skali np.N
40 mm x 0,54 (współczynnik pomniejszenia) wynik wynosi 21,6 mm

Przykład 2
Znamy wymiar dla skali TT wynoszący np.35mm-a potrzebny nam ten wymiar dla skali H0
35 mm x1,38 (współczynnik powiększenia) wynik wynosi 48,3 mm

To tyle na temat.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Dżizas... Czy na wszystko w dzisiejszych czasach potrzebne są procedury, tabele i inne pierdy? A gdzie rozum? Czy tak trudno skumać i samemu rozgryźć jak się przelicza wymiary między skalami? Przykład:
((wymiar w skali H0)x87)/(skalę żądaną)=(wymiar w skali żądanej)
Rozumiem, że to jest zbyt trudne...

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Dżizas... Czy na wszystko w dzisiejszych czasach potrzebne są procedury, tabele i inne pierdy? A gdzie rozum? Czy tak trudno skumać i samemu rozgryźć jak się przelicza wymiary między skalami? Przykład:
((wymiar w skali H0)x87)/(skalę żądaną)=(wymiar w skali żądanej)
Rozumiem, że to jest zbyt trudne...
Nie myl wygody z brakiem myślenia.

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.901 33 1
No wygodne, bardzo... Klepanie współczynników z tabeli...
Jacku nie bardzo rozumiem Twoją irytację. Zamieściłem tą tabelkę choćby dla młodszych adeptów sztuki modelarskiej nie było moim zamiarem ujmowanie wiedzy komukolwiek z tutejszego grona.Nie każdy ma tyle wiedzy co np. Twoja osoba i dlatego ten temat. Może lepiej podzielić się wiedzą aniżeli skrywać ją dla własnych celów;)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Nie unoszę się. W obecnych czasach jest moda na zastępowanie "wędki" "rybą". Ok, można siobie porobić tabelki, wzory, szablony, etc. Problem polega na tym, że jak "młody" zapomni wzoru, to bez podpowiedzi nie ruszy dalej, ale znając pochodzenie samego wzoru pomyśli i ruszy dalej. Zdecydowanie preferuję naukę "na rozum" niż "na pamięć". Tabelka przeliczeniowa ok, może się przydać, ale z komentarzem skąd się wzięła. A jakby ten wyimaginowany "młody" dostał rysunek wydrukowany w trybie "dopasuj do arkusza", to leży i kwiczy.