• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

przejściówka piko nowe i stare

smalladamek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zrobiłem wczoraj przejściówke z starego toru Piko (tych co produkowali w latach 70-tych i co sprzedają na allegro) na nowe tory (roco,piko,tiling).
stare tory mają ten plus że mają mniejszy łuk zakrętu.
Jedyne czego potrzebowałem to ostre nożyczki złączka torów roco i kropelka. :D
to są efekty

http://i39.tinypic.com/2zp61j6.jpg

http://i40.tinypic.com/30tpi8p.jpg

http://i39.tinypic.com/14t6994.jpg

Wie ktoś może czy gdzieś jeszcze sprzedają takie przejściówki?

OJO

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Najciaśniejszy znany mi łuk w H0 to oznaczony symbolem R0 łuk Fleischmanna z serii Modellgleis. Ma on promień(na środku toru) tylko 250mm.Te tory były produkowane tylko w wersji 60 stopni(czyli 6 na okrąg).Ze skróceniem nie ma problemu .Komu brakuje miejsca , a nie przeszkadza żółty kolor mosiądzu, polecam.
Czasem bywają wystawiane na aukcjach.
Nie bójcie się zapyziałych torów mosiężnych, można je wymoczyć w coli. Po takiej operacji wyglądają jak nowe
Dla porównania rurki piko były produkowane z promieniem 380 i 440mm

OP
OP
smalladamek

smalladamek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
xendx napisał/a:
pewnie słaba lub brak przewodności w tym miejscu

[glow=yellow]Przewodność [/glow]jest bardzo dobra bo kropelki kapnołem tylko pomiędzy podkaład a złączke. :D

według mnie znacznie bardziej opłaca się robić takie coś niż kupować przejściówke bo wyjdzie to taniej jeżeli oczywiście posiada się już tor który chce się zmodyfikować.

Mi się podoba w starych torach że można je odrobine powyginać tworząc efekt bardzo starego torowiska bez kupowania flexi, a zresztą te stare tory to mają być tylko tory dojazdowe do mojej mini kopalnie (mini mimo że zajmuje mi 1/4 makiety a skalowo powierzchnia kopalni zajęła mi by więcej niż całą makiete :grin: ).

szkoda że na allegro nie ma tych torów R0

P.S. Jaką posypke polecacie pod tory?

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
smalladamek napisał(a):
Przewodność jest bardzo dobra
na łączeniu torów starego typu - dobra do czasu
Przemyśl czy nie lepiej wydać teraz trochę więcej kasy na lepsze tory niż później je zrywać bo jakość przewodzenia na łączeniach będzie zła.
smalladamek napisał(a):
Mi się podoba w starych torach
temat maglowany wiele razy. Praktycznie każdy ci powie że ich miejsce jest w koszu.

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Co kto lubi, ale zobaczysz że z czasem będziesz żałować że nie zainwestowałeś tych paru zł w torowisko. Flexy nie są tak strasznie drogie a i powyginać je też można ;)

OP
OP
smalladamek

smalladamek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ja po używam tych torów bo zostały mi po tacie a nie chce by się zmarnowały.
A na realistyce mi za bardzo nie zalezy bo i tak nie mam czasu kiedy mógłbym zając sie na dłużej tą makietą. :cry:
gdybym miał czas i kasę to bym pewno zainwestował w trawę statyczną, w budynki falera a ta makieta i tak byłaby już dawno skończona. a na razie to mam tylko jedną lokomotywę która nie dość że sie psuje to do tego to fikcyjna su16, no i makieta to deska osb z powbijanymi torami , z odrobiną trawy i z 9 cioma budynkami (wszystkie dostaje na urodziny, na boże narodzenie itp).

Ogólniej mówiąc z mojej makiety najwięcej warte są budynki bo ich łączna wartość to ok 300zł

Piko ho gr

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Smalladamek,a Czytałeś na forum o funduszu pomocy dla młodych modelarzy :?: zagadaj do "starych wyjadaczy" :grin: to może i Tobie pomogą z tym torowiskiem ;) Tylko musisz pokazać co tam już skonstruowałeś.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.561 253 31
Byłem zmuszony zaszczepić do torowisk Roco Hobby 2,5 krzyżówkę Piko(nowa produkcja 15') , muszę śmiało powiedzieć ,ze świetnie sprawdziły się złączki ROCO Line, mocno na wcisk i sterylnie ,prawie ich nie widać ,a połączenie idealne ,poleca Fenix.
Zacząłem co prawda od przejściówek Piko ale są jak dla mnie zbyt wiotkie i szybko się deformują .