• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prosze o pomoc

Witan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
mam tory Piko starszej generacji (odwrócone U) i chciałbym zrobić że kawałek za zwrotnicą kończą się tory.I mam pytanie.czy jeżeli to nie będzie połączone w całość to czy będzie to działało?a jeśli nie to jak zrobić aby zostawić niedokończone?[/b]

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witan napisał(a):
czy tory nie połączone w jedną całość będą działały?
Rozumię, ze chodzi Ci o to czy będzie działąc gdy nie będzie kółeczka ?? Będzie jeżeli dobrze podłączysz szyny...

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
a jak to musze zrobić?
Jak... ? Zwyczajnie ... w przypadku kolejki tory nie muszą tworzyc obwody zamkniętego (kola) ... wystarczy podpiąc dwa kabelki zasilania do szyn i gotowe ;) dokładnie jeden kabelek + do jednej szyny i drugi - do drugiej szyny :idea:

OP
OP
W

Witan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dzięki za pomoc..czyli moge ustawic nawet je w lini prostej nie łącząc ich w jedną całość a i tak bedzie działać?

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witan napisał(a):
dzięki za pomoc..czyli moge ustawic nawet je w lini prostej nie łącząc ich w jedną całość a i tak bedzie działać?
Rozumie, że nie masz jak spróbowac ... ale uwierz na słowo, że zadziała ;)

OP
OP
W

Witan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
mam jak spróbować tylko czasu brak...ale przy pierwszej okazji sprawdze..bo mam jeszcze do wyboru tory jugosławiańskiej firmy TEMPO ...odpowiednij A-gleisow Piko, Rocco itd tylko ze troche starsze[/b]

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
mam jak spróbować tylko czasu brak...ale przy pierwszej okazji sprawdze..
to nie zawracaj d tzn. głowy i spróbuj, a potem pytaj jak Ci nie wyjdzie
a nie na odwrót
wpierw pyta, potem spróbuje-na własnych błędach się nauczysz :devil:

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
ok, jestem spokojny,ale mnie nieraz młodzież denerwuje takim czymś
w google umie wpisać "szukaj opracowania na temat .....", ale na forum już kicha - nie umie :devil:

Krzysiek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
młodzież denerwuje takim czymś
Co młodzież, zaraz jak coś nie pasuje, to młodzież :LOL: :LOL: :LOL:

Witan, nie rozumiem, jak możesz nie mieć jak spróbować, bierzesz kawałek toru, podłączasz zasilator, puszczasz loka i już wiesz, czy można, czy nie można ;) Z jugosłowiańskim TEMPEM pewnie da radę tak samo ;)

Scheitnig

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie. Jestem na tym forum pierwszy raz, tak jak jestem bardzo początkującym modelarzem. Chciałbym prosić kogoś, aby mi powiedział, czego potrzebuję, aby zacząć robić model. Chcę zrobić model wrocławskiego tramwaju typu Standard w skali H0 z plastiku. Ma być to model bez napędu. Nie do końca wiem, od czego zacząć i jakie narzędzia pozyskać. Gdyby był ktoś, kto mi udzieli kilku rad, będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Tomasz S.

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
181 16 1
Też Cię witam Tomaszu!

Do obróbki plastiku z narzędzi wystarczy nóż, linijka i pilnik. Nie napisałeś w jakiej skali ma być ten tramwaj, ale w zasadzie te narzędzia są uniwersalne :)
Nóż - najlepszy byłby taki:
http://www.allegro.pl/item413151358_noz ... _ak_3.html
ale też można kupić oprawkę tego typu:
http://www.allegro.pl/item418334749_noz ... niej_.html
(szkoda, że za pewien czas linki znikną - chodzi o skalpel Olfa AK-3 lub tzw, nożyk Excell)
Linijka - jedna z tych na samym dole strony: http://www.leniar.pl/oferta/of_pro_linijki.htm
Stalowa z podkładem z korka. Jeżeli nie chcesz niszczyć stołu i żeby ostrza starczały na dłużej możesz też kupić tzw. "matke do rżnięcia" ;) - http://www.leniar.pl/oferta/of_pro_maty_do_ciecia.htm .
To, że jesteś z Wrocławia znacznie ułatwia sprawę :) Linijkę i matę możesz kupić w sklepie "Skali" na Kościuszki. Co do pilnika, to z powodzeniem wykorzystuję kawałki papieru ściernego odpowiedniej gradacji naklejone na kawałek drewna (patyczek od lizaka albo listewkę)

Pozdrawiam
zuk

Scheitnig

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Model

Dziękuję bardzo za informacje. Pomału zabiorę się do tego. Czy ktoś ma może linki do fotografii modeli tramwajów, jaki ktoś sam wykonał? Jestem ciekaw, czy ktoś zrobił konstalowaską 102Na...