• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prosze o pomoc w tej miniaturowej magii

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Jestem początkującym , chciałbym sobie wyszykować makietę (nieistotne teraz chyba jaką) chciałbym zainstalować tam semafory kształtowe i świetlne, chciałbym aby w momencie nadawania sygnału stój lokomotywa samoczynnie zatrzymywała sie przed nimi i ruszała po nadaniu sygnału droga wolna, wiem że muszę mieć również dekodery ( http://allegro.pl/dekoder-dcc-do-semafo ... 67207.html 0 <--- czy ten będzie ok? aby sterować tymi semaforami poprzez gbbkolejkę którą też chciałbym zakupić. ( o zwrotnicach nie będe wspominał bo to kapuje dekoder naturalnie też od rubikusa?? )

Podobno moduł informacji zwrotnej by mi w tym pomógł. Chciałbym się dowiedzieć jak to wszystko ze sobą połączyć aby było tak jak opisałem wyżej. Który program gbbkolejki mam wybrać , posiadam sterowania roco z multimaus2 , kupiłem niedawno interface żeby złączyć to z komputerem. Chciałbym teraz kupić dekoder lenz silver + czy do tego wystarczy mi lenz standart + (podejrzewam że piko jest raczej do niczego) czy moglibyście mi to jakoś po ludzku wytłumaczyć, nie operuje waszym językiem i nic z tego forum nie moge zrozumieć tzn jak teorię przerobić na praktyczną rzecz.

Także prosiłbym o jakieś podpowiedzi może jakieś ciekawe pomysły jak również o jakieś malutkie streszczenie tego wszystkiego w jak najprostrzym języku.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
834 0 0
Witaj na forum.
oIek napisał(a):
chciałbym aby w momencie nadawania sygnału stój lokomotywa samoczynnie zatrzymywała sie przed nimi i ruszała po nadaniu sygnału droga wolna
To załatwia Gbbkolejka
oIek napisał(a):
0 <--- czy ten będzie ok?
Nie , ten dekoder nie współpracuje z Gbb
oIek napisał(a):
Podobno moduł informacji zwrotnej by mi w tym pomógł.
Do sterowania makiety z Gbb informacja zwrotna jest niezbędnaa.
oIek napisał(a):
Który program gbbkolejki mam wybrać
O ile się nie mylę to jest tylko jeden ;)
oIek napisał(a):
lenz silver + czy do tego wystarczy mi lenz standart +
Nie ma znaczenia jaki dekoder będzie w lokomotywie.
oIek napisał(a):
Także prosiłbym o jakieś podpowiedzi
Jeżeli chcesz sterować ruchem na makiecie przez Gbbkolejkę to przede wszystkim zapoznaj się z instrukcją obsługi i poczytaj trochę forum Gbb , sporo Ci się rozjaśni.

OP
OP
O

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
1.Czy --> Dekoder funkcyjny 6x DCC LS150 (zwrotnice, semafory) (Lenz 11150) współdziała z gbb ?? zakładam że będe miał 12 zwrotnic (2 x dekoder), bo nie chciałbym czegoś nabyć co później okaże się nieprzydatne.
2. Pytanie odnośnie następnego urządzenia L11201 LR101 moduł informacji zwrotnej (obsługuje 8 odcinków torowych), to też mi będzie potrzebne? dodam że właśnie będe chciał mieć 8 takich odcinków (gdzie mają być te bloki) , czy te odcinki muszą być izolowane? każdy z osobna tak rozumie ?
3. Co do semaforów kształtowych i świetlnych to jaki dekoder najlepiej zastosować? czy też taki o którym wspomniałem wyżej??
4. A może ktoś zna tańszego producenta podobnych dekoderów i modułów informacji zwrotnej?
Trochę się rozpisałem ale chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej :oops:

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
ad1. pewnie tak
ad2. zależy do czego chcesz użyć. Jak do wykrywania obecności, to jeszcze ci będzie potrzebny moduł LB101 (jeden na dwa odcinki). Izolujesz tylko jedną szynę (np: wewnętrzną)
ad3. LC150 na pewno nie nadaje się do semaforów świetnych!
ad4. Martinezo?

OP
OP
O

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odnośnie twojej odpowiedzi na ad.2 chciałbym tego modułu użyć do zatrzymania lokomotywy przed semaforem gdy ten nadaje sygnał "stój"

Czyli rozumie że Martinezo ma w swojej ofercie takie "zabawki".

1. A teraz z innej beczki gdzie to wszystko później podłączać?
Do DCC mam podłączony interface i lokmaus2 , czy te moduły informacji zwrotnej wpina się w te izolowane odcinki torów nie mówię teraz o zasilaniu bo to wiadoma sprawa że musi być do tego osobny zasilacz. I jak się domyślam później "jakoś" się je programuje poprzez gbbkolejke (wersja profesjonalna) jest to jakoś skomplikowane bardzo?
2.Wyczytałem też na stronie gbbkolejki że można zrobić to inaczej min poprzez zastosowanie kontaktronów i wtedy też jest potrzebny moduł LB101??
3.Czy te kontaktrony mają występować na początku i końcu odcinka w którym lok ma się zatrzymać?
4.Przy rozwiązaniu z kontaktronami trzeba izolować szyny?
5.Które rozwiązanie jest taniej zastosować? mam dostęp do kontaktronów
Przepraszam że się tak rozpisuje ale chyba tylko tutaj mogę uzyskać informacji napisanych językiem dla laika odnośnie tych rzeczy .
pozdrawiam

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Do DCC mam podłączony interface i lokmaus2
Jeśli masz Roco LokMouse to zapomnij o "normalnej" informacji zwrotnej. Ten system tego nie ma (no chyba że w wersji bezprzewodowej, ale czy jest obsługiwana przez GbbKolejkę - tego nie wiem).

Moduły LR101 i LB101 to dotyczą centralki Lenz (tylko i wyłacznie).

Mając Roco LokMouse, to masz takie wyjście:
- kupujesz system informacji zwrotnej oparty o S88 (np: od Martinezo lub oparty o HSI-88).

ad2. Jak użyjesz kontaktronów, to nie potrzebujesz LB101.

ad3. Na ileśtam cm przed miejscem zatrzymania. Jeżeli przewidujesz zatrzymanie przy jeździe w obie strony, to muszą być po obu (przeciwnych) stronach.

ad4. nie

ad5. nie wiem.

OP
OP
O

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli jak dobrze rozumie z moim DCC z epoki kamienia muszę się zaopatrzyć w taki moduł informacji zwrotnej oparty o S88 (i on już współgra z kontaktronami?) , dekodery do zwrotnic i semaforów i to by mi wystarczyło do takiego sterowania z blokami?? Czy jeszcze czegoś będę potrzebował??
A sygnał który będzie podawał ten kontaktron do modułu to skąd on będzie pobierany?? z torów ??
Gdy już to wszystko osiągnę , to dekodery jazdy w lokomotywach mają jakieś znaczenie jeżeli chodzi o producenta i funkcje lub trzeba zastosować jakieś lepsze?? (myślałem o tym zestawie ---> http://www.techno-hobby.com/product-pol ... -652-.html ) bo tych z piko się dawno wyzbyłem.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Dekodery do semaforów nie są potrzebne, aby lok stawał w wymaganym miejscu.

A sygnał który będzie podawał ten kontaktron do modułu to skąd on będzie pobierany?? z torów ??
z jednego wyjścia modułu będzie biegł do drugiego wyjścia...

:D
Gdy już to wszystko osiągnę , to dekodery jazdy w lokomotywach mają jakieś znaczenie jeżeli chodzi o producenta i funkcje lub trzeba zastosować jakieś lepsze??
Dobrze aby posiadały i miały właczone BMF.

OP
OP
O

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
1. Co to jest BMF?(czy to bezwzględnie musi być?) jeżeli tak , to które dekodery to posiadają?? Jeżeli te podane przeze mnie tego nie mają to może poproszę o jakąś małą podpowiedź :D
2. A czy mój interface GenLi będzie się z tym komunikował bez żadnych problemów.
3. Odnośnie zatrzymywania lokomotyw w punkcie x potrzebuje :
a. moduł informacji zwrotnej o którym mowa wyżej (S88),
b. kontaktrony,
4. ...i to wystarczy oprócz gbbkolejki w wersji profesjonalnej?? czy na demku też pójdzie? , komputera z interfacem , i sterowania dcc?
za dużo pytań chyba zadaje

jareksut

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Na demku nie pójdzie. Tylko profesjonalna działa z informacją zwrotną. Oprócz modułu inf. zwr. S88 potrzebujesz moduł wykrywania zajętości toru. Wtedy kontraktony nie potrzebne. Po te zabawki zgłoś się do Martinezo. Ja mam je właśnie i wszystko działa bezproblemowo. Loki zatrzymują się gdzie trzeba. :LOL:

Tak mi napisał Martinezo:
GenLi - komunikacja w sferze sterowania DCC
HSI-S88 - komunikacja z komputerem magistrali informacji zwrotnej S88
Oba te urzadzenia nie zastepuja się - uzupelniaja - to dobre okreslenie ;)
Komputer-Gbbkolejka-interface XPresNet(GenLi) + interface S88(HSI-S88 +MWO-S88)
= pelna kontrola i automatyka.

OP
OP
O

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Komputer-Gbbkolejka-interface XPresNet(GenLi) + interface S88(HSI-S88 +MWO-S88)
= pelna kontrola i automatyka.[/quote]

komputer mam , gbbkolejki w wersji prof. jeszcze nie , GenLi mam a ten interface S88 to coś innego niż posiadam??

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Na demku nie pójdzie. Tylko profesjonalna działa z informacją zwrotną.
O nie!. Wersja demo ma obsługę informacji zwrotnej! Ma inne ograniczenia, ale to akurat można spokojnie testować. Mało tego: zachęcam to zabawy właśnie na wersji demo...

a ten interface S88 to coś innego niż posiadam??
tak - to coś innego.

1. Co to jest BMF?(czy to bezwzględnie musi być?) jeżeli tak , to które dekodery to posiadają?? Jeżeli te podane przeze mnie tego nie mają to może poproszę o jakąś małą podpowiedź
To taka funkcja dekodera, że niezaleznie jak zmienia się obciążenie loka (np: jazda pod górę, z góry, na zakrętach), to lok jedzie z tą samą (tzn. ustawioną) prędkością. Lok jest wtedy bardziej... przewidywalny...

OP
OP
O

oIek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
To muszę zmienić interface na ten , który obsługuje inf. zwrotną S88 , napewno Martinezo :D ;) , odnośnie dekoderów wniosek nasuwa mi się taki że owe BMF nie jest konieczne w moim przypadku gdyż nie planuje żadnych wzniesień ani zjazdów , wagony suną lekko po torach także w moim prostym myśleniu laika lok nie będzie obciążony. Czyż tak?? <--- kolejne pytanie :roll:
Dzięki za dzisiejsze odpowiedzi ale to dopiero początek 100 pytań do ... pozdrawiam