• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Proszę o proste wytłumaczenie

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 0
Od lat swoimi modelami kolejowymi i dioramami steruję analogowo. Ale.. no cóż.. trzeba się cyfryzować :)
Co wiem? Chcę sterować całością z poziomu laptopa ( zapoznaje się z softem gbbkolejka). No i teraz hardware- tu mam parę pytań:
1. Laptop - jakiś interfejs - booster - tory- dekodery lokomotyw i osprzętu.
Niby jasne ale... jakiś interfejs definiuje od razu protokół komunikacji z dekoderami?
2. Xpressnet, Loconet - czy te protokoły wymagają różnych dekoderów? Innymi słowy - jeśli decyduje się np. na gbbkolejki jako soft sterujący to ten interfejs ( Xpressnet, Loconet) ograniczy mi wybór dekoderów?
To na początek.
Mam już parę sukcesów w cyfryzacji ale to nie temat teraz.
Z góry dziekuję za pomoc

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
283 1 1
To czy będziesz sterował komputerem czy pilotem (piko, roco, fred) nie ma znaczenia jeśli chodzi o dekodery, bo i tak wszystko spina centrala(tutaj też jest spory wybór) i komunikuje się po dcc z dekoderami - tutaj masz o tym czym jest dcc
Jeśli wybierzesz centralę która ma porty Xpressnet, Loconet(np.: Digikeijs DR5000) - to będziesz mógł używać jednego i drugiego zamiennie oraz jednocześnie - mowa o pilotach.
Natomiast nie znam programu gbbkolejka - wiec tutaj Ci nie pomogę, ale z tego co widzę(na stronie programu) to korzysta z Xpressnet, Loconet.
Wybór portu nie ograniczy Ci wyboru dekoderów.

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 0
Czy DDW czy gbb kolejka - to tylko soft i odłóżmy to na bok.
Jak rozumiem rolę centralki w "moim" schemacie spełnia komputer, no bo on generuje sygnał DCC do boostera. Booster ma wejście Xpressnet czy Loconet i sygnał do tego portu jest wysyłany z komputera przez interfejs USB-Loconet lub USB-Xpress net ( dlaczego to takie drogie btw?). Czy tak to wygląda?

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Gbb kolejka czy iTrain to programy do automatyzacji ruchu i innych elementów makiety (światła, dźwięki czy efekt dnia i nocy), taki bajer, który nie jest potrzebny na początku przygody.
Jak rozumiem rolę centralki w "moim" schemacie spełnia komputer, no bo on generuje sygnał DCC do boostera.
Nie, sygnał jest generowany w centralce i z niej jest wysyłany do toru, komputer ułatwia dostęp do wszystkich funkcji centrali.
dlaczego to takie drogie btw?
Jeżeli mówisz o centrali Digikeijs DR5000, to jest to moim zdaniem jedna z najlepszych central obecnie na rynku i jest warta swojej ceny.

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
283 1 1
Jak rozumiem rolę centralki w "moim" schemacie spełnia komputer, no bo on generuje sygnał DCC do boostera.
Tak jak Marek napisał komputer to taki bajer do obsługi centralki zamiast pilota.
Centrala - serce układu - generuje sygnał dcc
Booster - to taki wzmacniacz "dopalacz" potrzebny gdy już centrala nie wyrabia, np.: imprezy modelarskie gdzie jest duży schemat i dużo pobieraczy prądu - lokomotywy, wagony z oświetleniem. Najprościej w centrum jest centrala, a w miejscu gdzie brakuje mocy wpina się dodatkowo booster. Czasem booster na domowych makietach też jest potrzebny - dużo lokomotyw i torowiska.
Booster ma wejście Xpressnet czy Loconet i sygnał do tego portu jest wysyłany z komputera przez interfejs USB-Loconet lub USB-Xpress net ( dlaczego to takie drogie btw?). Czy tak to wygląda?
Centrala ma wyjścia różne, ale jednego albo drugiego standardu rzadziej obydwa typy Xpressnet czy Loconet.
Nie musisz kupować DR5000(choć zalet ma dużo - to taki kombajn), możesz kupić prostsze centralki roco czy piko, o zaletach mniejszych ale na początek powinno wystarczyć - później odsprzedaż kupisz większą.

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 0
Ok. A gdzie w tym wszystkim jest booster? Jak rozumiem booster ma zastosowanie wtedy, kiedy prąd pobierany przez wszystkie dekodery przekracza te 3 Ampery dawane przez tą centralkę?
EDIT. KOlega wyżej był szybszy. Dziękuję.

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 0
Ta centrala DR 5000 jest o tyle ciekawa, że pozwala ominąć parę elementów , które ma zabudowane.
Na przykład ma wejście USB z komputera czyli pozwala ominąć jakis teoretyczny interfejs USB>Loconet lub Xpressnret. Pozwala też w pierwszym etapie wyeliminować booster ( do tych 3 A poboru) - tam mam to rozumieć?
Czyli na początek ( manipulator lub komputer)- centrala-tor-dekodery z boku zasilacz oczywiscie zasilający przez centralę cały gips.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Do zabawy potrzebujesz:

Centrali (zasilacz jest na wyposażeniu);
Komputera;
Torów podpiętych do centrali;
Lokomotywy wyposażonej w dekoder;
Sterownika (niekoniecznie, można sterować z komputera);

Można się już bawić.

Booster w miarę rozrastania się makiety;
Dodatkowe piloty (na przykład Fredy);
Czy inne dodatki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Nie wiedziałem gdzie to umieścić. Nurtuje mnie pytanie. Lokomotywa zaopatrzona jest w dekoder ESU ale jest opisana jako 16V zmiennego. W gestii DCC nic nie wiem - czy to będzie działać np. pod centralką Digikeijs DR5000, Multimouse ROCO?
A jeżeli nie to pod czym to może działać?

Blue_Tiger_AC_16V.jpg
takie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.282 504 30
Lokomotywa zaopatrzona jest w dekoder ESU ale jest opisana jako 16V zmiennego.
Na moje oko jest to normalny model z silnikiem na prąd stały, ale wyposażony w dekoder i dostosowany do zasilania z trzeciej szyny. Dzięki temu model może jeździć w systemie 3-szynowym Märklina. Jeżeli tak, to będzie działać zarówno w tradycyjnym analogowym systemie AC Märklina, jak i w typowych systemach DCC. Taki model łatwo da się też dostosować do zasilania 2-szynowego, albo prądem stałym, albo DCC.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.026 6 2
Jeżeli oczywiście pudełko jest ori, to jest wersja trzyszynowa AC:

1732033067940.png

W przypadku modeli Mehano może nie być tak łatwo zrobić przeróbkę AC -> DC. Na przykład w G2000 tego samego producenta trzeba zmieniać cały komplet osi + oczywiście obudowę jednego wózka, a są to części bardzo trudno dostępne w sprzedaży jako zamienniki.

@daromaro jeżeli masz normalny system dwuszynowy to odpuść sobie to i poszukaj wersji DC. Aha - w tych modelach najczęściej siedział stary ESU V3.0.