• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Proszę o pomoc !

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich ! Nazywam się Przemek. Mam wielką ochotę i chęci zbudować mały segment w H0 ! Teraz co planuje:

1. Cienka płyta MDF, wiórowa lub jakaś inna sklejka...
2. Na to położony korek ( załóżmy TU lub własnej produkcji) specjalnie pod tory...
3. Następie położe tory...
4. Po założeniu torów przygotuje klej i pędzle (małe, dużek itd. :mad: ) oraz posypki i trawę, położę klej i na to posypki

PYTANIA :

1 . Czy moje posunięcia apropo punktu 1 i 2 są słuszne ?
2 . W jaki sposób zaaplikować szuter (posypkę) pod tory... Chodzi mi dokladnie o sposób aplikacji kleju pomiędzy torami...

Proszę nie odsyłać mnie do tutoriali, poradników dotyczących podstaw modelarstwa !

Chcę odpowiedź w konkretnym przypadku !

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
W tym konkretnym przypadku szczegółowe odpowiedzi znajdziesz w tutorialach Mistrza LL w poprzednich rocznikach "Świata Kolei" oraz zapewne w archiwum Forum Martela lub na serwerze Martela. Czy oczekujesz, że ktoś wklei te artykuły w ten wątek specjalnie dla Ciebie?

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Nesek

1 okresl wymiary moduliku czy chcesz laczyć sie z innymi czy nie? jezli tak musisz dostosowac sie do normy
2 korek jaki zastosujesz nie ma znaczenia jezli go nie dasz tez sie nic nie stanie tyle ze bedzie glosniej
3 twoje zalozenia sa poprawne faktycznie klej posypki itd ale najpierw pocwicz powiedz jakie chcesz dac posypki maty trawke elektro

Opisz ogolnie DC czy DCC jakies plany jakie uksztaltowanie terenu itd itd itd

OP
OP
N

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy

Na początek zacznę napewno od analogowego sterowania... Nie opłaca się pakować funduszy w cyfrowe zwłaszcza że to mała makieta, bardzo mała... Ale w przyszłości Cyfrówka napewną się pojawi...

Jak zacznę pracować to wszystkie punkty pracy będe opisywał fotografując je !

POZDRAWIAM

Jeszcze jedno pytanko !

Czy w castoramie albo "practikerze" panowie wycięli by mi żadany wymiar w płycie u nich zakupionej :?:

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
tak wycieli by, napisz chociaz jakie ma wymiary? bo byc moze bedziesz musial zastosowac jakies usztywnienia

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
381 1 0
Przycinają płyty na wymiar, pod warunkiem że jest to prostokąt. I nie utną paska węższego niz 10 cm.

Albo cienka (np 3 mm) płyta + teren ze styropianu / pianki a tory na pasku grubej (> 20 mm) płyty.
Albo grubsza (np 12 mm) płyta + teren j.w. a tory na kilkumilimetrowym pasku korka.
Pierwszy sposób lepszy na szlak, drugi na stację.

+ trochę wyczucia do konstrukcji, bo całość musi być sztywna. Moduł 50 x 100 cm obejdzie się samą ramką po bokach, większy potrzebuje już żeber wzmacniających.

O szutrowaniu napisano całe tomy...
Sposób LL: pierwsze wikolowanie samych torów na podłożu, schnięcie, drugie wikolowanie i sypanie szutru. Wady wg mnie: wymaga dużo cierpliwości, długo trwa, efekt bardzo mocno zależy od użytego wikolu.
Sposób drugi (krakowski...): szutrowanie na sucho, zwilżenie wodą ze spryskiwacza, poprawienie ukształtowania, nasycanie rozrzedzonym 1:1 wikolem. Przynajmniej kilkakrotnie szybszy od sposobu LL, efekty porównywalne.
Próbowałem obu, robiłbym raczej drugim sposobem.
A szczegóły znajdziesz bez problemu, naprawdę nie ma co tego pisać po raz drugi.
Jeśli chcesz artykuły LL i nie tylko, pochodzące ze Świata Kolei i dostępne kiedyś na FM, pisz na priv.

OP
OP
N

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zastosuję raczej sposób nr 2. czyli grubsza (np 12 mm) płyta + teren j.w. a tory na kilkumilimetrowym pasku korka.

Wymiary to :

50 x 100 cm (najprawdopodobniej)

Zapoznaję się właśnie z artykułami na temat szutru i trawy !

Mam jeszcze kilka pytań:

- Czy polecacie mi jakieś porządne tory (nie żadne piko) ?
- Czy tilligi były by dobre, ew. czy są jakieś dobre tory z podkładem ?
- Z czego po boku modułu wykonać uchwyty łaczące moduły ?

OGÓLNIE KONSTRUKCJA ULEGŁA ZMIANIE :

http://img100.imageshack.us/img100/9687/beztytuuvu9.png
http://img100.imageshack.us/img100/9687/beztytuuvu9.54206d5203.jpg

Coś takiego, sklejka gruba + korek oraz wzmocnienia żebrowe...

Teraz planuje torowisko