• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Proszę o pomoc

Reakcje
423 3 0
Podlączyłem do loka dekoder, wydawało mi się, że nie używany. Lok zaczął jeździc jak wściekły. Jak zmienic ustawienia dekodera skoro nie znam jego adresu?

D

Docteur

Gość
Spróbuj wpisać wartość 8 lub 0 do CV 8 - powinno zresetować dekoder do ustawień fabrycznych, czyli adres na 3. Ewentualnie od razu wpisz wartość 3 do CV 1 - zmiana adresu dekodera.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Ja miałem problemy z programowaniem niektórych dekoderów na Multimausie Roco. I mam tu na myśli właśnie amerykańskie dekodery.
Dlatego ostatecznie pozbyłem się tego na rzecz (również amerykańskiego) zestawu Prodigy Advance 2, który nie ma problemów z programowaniem. A i odczytuje CV.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
A czy żeby zresetowac deka nie trzeba loka ustawic na tym adresie? Bo nie wiem jaki on ma i robię to na ślepo.
Postaw lokomotywę na torach wejdź w programowanie (tryb CV nie POM) wybierz CV1 i wpisz wartość na jakiej chcesz mieć ustawioną lokomotywę (domyślnie 3)

to samo możesz zrobić z CV8 ale tu w zależności od dekodera reset to nie zawsze wartość 8 - poczytaj w instrukcji dekodera.

Opisane przez Ciebie objawy wskazują raczej na uszkodzenie dekodera.

D

Docteur

Gość
Z tego, co pamiętam to Bachmann nie produkuje samodzielnie dekoderów, tylko kupuje je od Lenza i ESU. Trzeba by odczytać wartość CV8 - tam jest zaszyty identyfikator producenta (99 dla Lenza lub 151 dla ESU). Jeśli to Lenz to spróbuj "na ślepo" wpisać do CV 8 wartość 33, dla ESU wartość 8.
Tak trochę poza konkursem - do "walki" z upartymi dekami używam najtańszego rozwiązania - starego TRIX Mobile Station 66920, czyta CV-ki, programuje "wsio" jak leci i ma jeszcze odczyt aktualnego kroku prędkości.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Tak trochę poza konkursem - do "walki" z upartymi dekami używam najtańszego rozwiązania - starego TRIX Mobile Station 66920, czyta CV-ki, programuje "wsio" jak leci i ma jeszcze odczyt aktualnego kroku prędkości.
I kosztuje grosze... chyba jeszcze dwie sztuki są do nabycia w Parowoziku o ile się nie mylę?

OP
OP
Przemek Kamiński
Reakcje
423 3 0
Niestety poległem. Wpisywałem wszystkie wartości jakie się dało z pomocy gbbkolejka ale nic to nie dało. Wyp.....rzam:mad: go w kubeł i koniec wątku.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc:)