• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Prosta makieta

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Wszystkich serdecznie

Kilka miesięcy temu moja 6 letnia córka dostała od dziadków na urodziny kolejkę PIKO a dokładnie zestaw startowy 57160. Ku mojemu zaskoczeniu kolejka bardzo jej się spodobała a i ja przypomniałem sobie dzieciństwo i zabawę poczciwą TT - ką :) Potem w trakcie przeglądania internetu trafiłem na Forum, i po jego lekturze postanowiłem troszkę rozbudować zestaw córki tworząc "małą" makietę, głównie dla niej do zabawy . Na makietę mam przeznaczone miejsce o wymiarach 360 cm na 110 cm + małe wcięcia o wymiarach 60 cm na 40 cm (tak jak na załączonym zdjęciu). Na makiecie zaprojektowałem torowisko w oparciu o już posiadane elementy z w/w zestawu oraz torowisko które muszę dodatkowo zakupić. Bardzo proszę o uwagi i podpowiedzi czy taki układ ma w ogóle sens i czy zmieszczą się tam planowane budynki. A może ktoś ma inny pomysł na układ torowiska?. Jak już wspomniałem makieta będzie służyła głównie do zabawy ale chciałbym z czasem troszkę ją urozmaicić o dodatkowe budynki i elementy krajobrazu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi
makieta2.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
Bardzo zgrabny plan, ale mam jedną uwagę: na tak krótkim odcinku podjazd na wiadukt (nie most) będzie za stromy. Żeby to działało, stacja musi być na umownym poziomie "0", tor główny (okrąg) schodzić w dół do poziomu "-0,5", a tor do tartaku (na wiadukt) - wznosić się do poziomu "+0,5", tak, żeby całkowita różnica wysokości wyniosła pełen poziom, czyli wymagany odstęp między dolnym a górnym torem.

OP
OP
G

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No tak, optymistycznie założyłem, że z tym podjazdem się uda ale jak widać będę musiał pobawić się z poziomami. W takim wypadku pojawia się pytanie o max. dopuszczalny kąt podjazdu. Bardzo proszę o podpowiedź :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.673 520 30
Są na to nawet modelarskie normy, ale ja nie potrafię podać wartości. Proponuję poeksperymentować uwzględniając długość składu, jaki ma tam jeździć. Myślę, że na bocznicę to lokomotywa + 2-3 wagony maksimum, więc można sobie pozwolić na trochę ostrzejszy podjazd. Przy próbach trzeba uwzględnić dodatkowy opór ruchu na łuku.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.945 143 0
Może tak?

Wyeliminuje to kombinacje z poziomami, a mostek zawsze można wsadzić gdzieś na torze do kamieniołomu.
Np. nad jakąś rzeczką, drogą czy czym tam jeszcze ;)

makieta2a.jpg

OP
OP
G

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Misiek, Twój pomysł zdecydowanie ułatwia mi sprawę a i zaoszczędzi trochę czasu :) potrzebnego na modelowanie poziomów. Zastanawiam się tylko dlaczego zrezygnowałeś z "górnej" bocznicy?

Co powiesz na to:
makieta3.jpg

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.945 143 0
A bo nie widziałem, czy chcesz użyć "anglika" :D

Czy od "góry rysunku" będzie jakaś ścianka? Bo tor leżący bardzo blisko krawędzi może być ryzykowny.
Bez ścianki/zabezpieczenia zrobiłbym tak (zawsze parę centymetrów dla BHP):
makieta2b.jpg

O ile promień rozjazdów = promień torów łukowych (nie sprawdzałem)

OP
OP
G

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z trzech stron makieta przylega do ściany więc nie ma problemu z "BHP" ;), tylko z przodu jest dojście. Dlatego zrobiłem w makiecie te wcięcia, żeby był lepszy dostęp.

OP
OP
G

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po kilku dniach przemyśleń i lekturze Forum postanowiłem zrezygnować z "anglika" i stworzyć układ według pomysłu Miśka. Próby niestety zakończyły się niepowodzeniem(faktycznie promień rozjazdów nie jest równy promieniowi torów łukowych ;)) Na chwilę obecną zostaję przy takim układzie:

makieta4.jpg

kamil.bajer dzięki za pomysł ale i tak znacznie przekroczyłem wstępny budżet na zakup torowiska :( więc ta dodatkowa bocznica będzie musiała poczekać

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem i przekazane uwagi.

OP
OP
G

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak widać moja wyobraźnia jest jeszcze mocno ograniczona jeżeli chodzi o planowanie torowiska :) Niestety zamówione tory pod wcześniejszy układ są już w drodze a w przypadku Twojej podpowiedzi Marqus musiałbym zastosować kilka zmian. Mógłbym oczywiście pobawić się w wymianę lub sprzedaż i zakup nowych torów ale córka strasznie mnie pogania z tą "budową" a tak jak wspomniałem na początku to ma być zabawa przede wszystkim dla niej. Myślę jednak, że na tej jednej makiecie moja przygoda z modelarstwem się nie skończy i w przyszłości zbuduję coś "tylko dla siebie" :) - oczywiście będzie to zdecydowanie bardziej przemyślany projekt. Na razie jednak układam torowisko żeby "latorośl" mogła się bawić i po woli zabieram się za naukę i próby modelowania krajobrazu.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
452 8 0
Może jest jeszcze możliwość zmiany z posiadanym układem torowym. Wieczorem sprawdzę dokładnie. Teraz wstępnie narysowałem i coś tam wychodzi. ;). Podaj mi tylko jakie masz te krótkie proste w lewej części makiety, żebym nie musiał kombinować.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
452 8 0
To trochę komplikuje ale może jednak ;), wykorzystując te tory co masz można jeszcze zrobić coś takiego
Greg-2.jpg
U góry wykorzystałem tory G115 i G107. Reszta bez zmian. Zostały nam dwa R2. jedynie co to musiałbyś dokupić ten G107.

OP
OP
G

Greg

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wczoraj wreszcie "przyszły" do mnie zamówione tory :) Teraz zobaczę jak wyglądają w rzeczywistości obydwa układy. Marqus trochę się boję że nad tą górną bocznicą jest za mało miejsca żeby można było je w jakiś racjonalny sposób wykorzystać. Twoja pierwsza propozycja zdecydowanie bardziej mi się podobała niestety pospieszyłem się z zakupami :( Mimo wszystko bardzo dziękuję za podpowiedzi :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 77
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31