• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Projekt witryny h0 Parowozy PIKO

K

krokodyl

Gość
Witam

Oto wizualizacja mojej pierwszej witryny. Tak to będzie mniej więcej wyglądać. Zdjęcia lokomotyw nie przedstawiają starych PIKO z wyjątkiem BR 52- chodzi o schemat modeli.

witryna.jpg

Ptaszkiem zaznaczyłem to co już posiadam. Resztę będę starał się zdobyć w najbliższym czasie. Założyłem stosowny temat na giełdzie- chętnych zapraszam na priva

Podsumowując mamy 7 piekności za szkłem

Br 01-streamliner
Br 01 węglowy "szprychacz"
Br 01 olejowy "bokser"
Br 41
Br 03
Br 52
Br 95

Wybór taboru wedle kryterium- stare PIKO , większe parowozy...czy przegapiłem jakiś model? Darowałem sobie br 52 SNCF ze względu na rzadkość..- no i te starsze z kiepskim detalem- powiedzmy że te które wybrałem mają średni w porównaniu z nowościami;)

OP
OP
K

krokodyl

Gość
O racja- jeszcze była br 56-;) Chyba jedna półeczka więcej będzie.

co do zielonej to tego koloru nie planuję- raczej czarnej będę szukał. - jest popularniejsza i bardziej pasuje do zestawu- mówimy tu cały czas o streamline-

PS
co do linka to niezłe kuriozum stanowi ta ostatnia czerwona...ale te napisy psują cały efekt...i [pytanie czy to było dostępne w sprzedaży czy tylko limitowana seria na gifty...

piko_br_01_rot_40_jahre_ddr_89_4.jpg

inna sprawa że kiedyś szukałem czerwonej pikowskiej e44...była w zestawach bodajże junior...ale na allegro tylko zniszczone przez pociechy egzemplarze...

OP
OP
K

krokodyl

Gość
Postanowiłem rozwinąć projekt...

Teraz mamy wielką paradę starego Piko- i myślę że robi zupełnie inne wrażenie...nie będzie br 52 SNCF a górna BR 01 będzie czarna z białym paskiem. Wszystkie w niemieckich barwach- wszystkie produkcji starego piko-detale w 100%:obcy:

witryna2.jpg

OP
OP
K

krokodyl

Gość
Oj nie ma szczęścia ta moja witryna
Dziś wreszcie się zebrałem do Parowozika żeby kupić tory na półeczki- miałem zamiar zobaczyć przykładowego loka na Geoline i na Pikulcu i zdecydować co ładniej wygląda...a tu się okazało że sklep kończy działalność i prostych już nie mieli:( Pan bardzo miły, był nawet gotów rozpakować jeden z zestawów startowych ale miał tylko te z krzywymi...

I nadal nie wiem czy moje stare pikulce będą mogły stać na c83- nie chodzi o stukanie podczas jazdy ale o równe ułożenie kół podczas spoczynku za szkłem...wydaje mi się że wiele osób na allegro prezentuje stare piko na nowych torach i stoją bez odskakiwania...nie chcę kupować używanych torów z nasypem...a jednak gołe szyny w witrynie będą trochę lipne...co sądzicie?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
Oj nie ma szczęścia ta moja witryna
I nadal nie wiem czy moje stare pikulce będą mogły stać na c83- nie chodzi o stukanie podczas jazdy ale o równe ułożenie kół podczas spoczynku za szkłem...wydaje mi się że wiele osób na allegro prezentuje stare piko na nowych torach i stoją bez odskakiwania...nie chcę kupować używanych torów z nasypem...a jednak gołe szyny w witrynie będą trochę lipne...co sądzicie?
Wygrzebałem stary wagon Piko, a także kawałki modelu BR03 z lat 1980-tych, ustawiłem na torze geoLine i oto efekt:

IMG_8427a.JPG IMG_8423a.JPG IMG_8438a.JPG IMG_8435a.JPG

Próbowałem nawet przetoczyć wagon po torze i nie stwierdziłem stukania obrzeży o podkłady.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
Niestety, nie. Z dwóch modeli, tego starego i nowej wersji, kupionej w ubiegłym roku, składam inny model. Obawiam się, że z tego, co zostanie, nie da się złożyć całej lokomotywy. Jak już skończę, to pozostałości pewnie zaoferuję na giełdzie jako tzw. złom modelarski. Ale to najwcześniej po wakacjach.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
Nie znam tej strony, zresztą poza dwoma wyjątkami nigdy nie kupowałem modeli przez internet. Ceny mają przeciętne, wychodzi ok 250 zł za parowóz z tych nowszych, poza BR95, ale ten model jest dość rzadki. Do tego dochodzi koszt przesyłki i płatności - przy kupnie zza granicy konieczna jest przedpłata przelewem albo przez PayPa. Z PayPal nie korzystam, więc nie wiem, ile to kosztuje, ale przekazy z Polski za granicę są dość drogie.

OP
OP
K

krokodyl

Gość
Dzięki za odp.
Ja też dotąd nie sprowadzałem taboru z zagranicy, dlatego pytam

Szkoda tylko że na naszym rynku dość krucho ze starymi lokami...Niemcy mają tego o wiele więcej...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
No, to chyba zrozumiałe... Czasem można znaleźć nawet stare modele PKP, które w Polsce są bardzo poszukiwane, a tam z oczywistych względów nie cieszą się specjalnym zainteresowaniem, więc nie są najdroższe.