• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Projekt nowego Booster-a DCC

mareks69

Użytkownik
Reakcje
23 1 1
Nie powiem trochę ryzykowny wybór MC34931 .Element pracuje prawie na częstotliwości granicznej.
Jak ci się on sprawuje ? Sprawdzałeś oscyloskopem kształt przebiegu sygnału ?
Kiedyś tez wsadziłem do swojego boostera podobny element i mi obcinał ,dlatego pytam.
Wsadziłem L6203 i chodzi ,choć drogi.

OP
OP
cizar

cizar

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Nie powiem trochę ryzykowny wybór MC34931 .Element pracuje prawie na częstotliwości granicznej.
Jak ci się on sprawuje ? Sprawdzałeś oscyloskopem kształt przebiegu sygnału ?
Kiedyś tez wsadziłem do swojego boostera podobny element i mi obcinał ,dlatego pytam.
Wsadziłem L6203 i chodzi ,choć drogi.
Nie widzę żadnego problemu jak do tej pory . Jak wnikniesz w PDF to jest wersja do 20kHz i pewnie była by lepsza i może mniej będzie się grzała choć i ta z dosyć mocnym chłodzeniem pcb daje radę. Sam wybór to przyznam się ze ściąga z innego boostera dostępnego na rynku. Ale scalak fajny i w dobrej cenie. Oglądałem przebiegi na oscyloskopie i wyglądają naprawdę dobrze.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
@cizar, dziekuje Ci za pomoc i udostepnienie na testy Twojego boostera. Po podlaczeniu boostera do z21 wszystkie moje lokomotywy dzialaja bez zarzutu. Nie ma zadnych opoznien w reakcji. Musze tez dodac, ze lokomotywy daja sie sterowac bardziej precyzyjnie. Na ten moment sprzet jest genialny. Bede dalej testowac, a o wynikach nie omieszkam poinformowac. :)
20170628_191352.jpg
20170628_191356.jpg

OP
OP
cizar

cizar

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witajcie . Projekt BOOSTERA cieszy się dużym zainteresowaniem i kilkanaście takich urządzeń już jest na makietach modelarzy ( żaden jeszcze nie uległ awarii ) wiec postanowiłem troszkę odświeżyć projekt i zaprojektowałem nowy typ. A oto jego parametry .

- Prąd wyjściowy ciągły 3A
- Napięcie zasilania 12 -19V ( sugerowane 15-16V ) takie najczęściej występuje przy sterowaniu na makietach
- Zabezpieczenia ( prądowe, napięciowe , temperaturowe ) wpisane wartości zabezpieczeń na stałe
- Szybkie przełączanie trybu ( BOOSTER , Reverse loop ) za pomocą zworki - jumper
- Działanie w trybie ( Reverse loop ) może być zasilany z torów lub oddzielnego zasilacza ( czyli pela tez ma swój booster )
- Małe rozmiary 73x42x24 mm
- Projekt oparty o mikro-kontroler STM32F0
- Sygnalizator akustyczny wykrywania zwarć o raz awarii
- Sygnalizacja LED statusu urządzenia

Załączniki