• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Projekt makiety poczatki etap projektowy.

Fafluto

Nowy użytkownik
Reakcje
0 1 0
Witam choć juz minelo 40 lat odkad miałem pierwszy zestaw Piko przyszedl czas na makietę. Bedzie wmiare spora jak na warunki osedla 4600 x 2800 i podweszana na 4 linkach z wyciągarka elektryczna. Moje pytanie czy błędy w położeniach na poziomie 1.8mm można skorygować na tej wielkości czy lepiej pilnik iglak i dopilowywac tory . 2 sprawa różnica pozimow wychodzi prawie 10% czy to nie za duzo czy jakąś koncepcja by to rozwiązać, myślałem aby zrobić pochyl w dół torow pod tunelami. W ogóle proszę o sugestie do mojego projektu. DZIEKUJE
projekt 2 nowy v2.jpg

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.084 581 30
W ogóle proszę o sugestie do mojego projektu.
Proszę bardzo.
1. Całość robi wrażenie kolejki górskiej w lunaparku, a nie odwzorowania torów prawdziwej kolei. Pokazany układ nie ma nic wspólnego z realną koleją.
2. W układzie torowym jest bardzo dużo pętli i trójkątów, które będą powodować zwarcie zasilania. Konieczne będzie zastosowania wielu elektronicznych układów, tzw. modułów pętli, ale nie jestem pewien, czy przy takim układzie jest to w ogóle możliwe - tu niech wypowiedzą się koledzy, mający doświadczenie ze stosowaniem takich układów.
Sugeruję przejrzenie układów makiet, pokazywanych w licznych wydawnictwach, także na naszym forum, np. w tym wątku.

PS. Co to jest?

projekt 2 nowy v2.jpg

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
834 48 0
Bedzie wmiare spora jak na warunki osedla 4600 x 2800 i podweszana na 4 linkach z wyciągarka elektryczna.
Nie wróżę temu powodzenia. Sam miałem kiedyś makietę o wymiarach 2600x1400mm podwieszaną na czterech linkach, jak się domyślasz - wielokrotnie lżejszą od Twojej koncepcji - i to się nie sprawdziło. Wisząc, zaczęła się odkształcać.

Moje pytanie czy błędy w położeniach na poziomie 1.8mm można skorygować na tej wielkości czy lepiej pilnik iglak i dopilowywac tory .
Doprecyzuj. Jeżeli masz na myśli różnicę w długości odcinków torów, to problemu nie ma - możesz dociąć sobie odcinki dowolnej długości.

2 sprawa różnica pozimow wychodzi prawie 10% czy to nie za duzo czy jakąś koncepcja by to rozwiązać, myślałem aby zrobić pochyl w dół torow pod tunelami.
Chyba mieszasz różnicę poziomów z nachyleniem. Minimalna różnica poziomów w H0 to 8cm. Natomiast nachylenie 10% to moim zdaniem za dużo, choć pewnie dobre lokomotywy, z mocnym silnikiem i nowymi gumiakami na kołach dadzą radę. Ja nie stosowałbym nachylenia większego niż 4%.

Sam zaprojektowany układ torowy wydaje mi się nieco dziwny. Przede wszystkim widzę w nim same zwarcia elektryczne.

Pozdrawiam,

P.S. Jeżeli chcesz udzielać się na forum to popracuj nad ortografią, bo inaczej zostaniesz publicznie wytarzany w smole i pierzu.
P.P.S. Pan Andrzej Harassek mnie nieco uprzedził.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
F

Fafluto

Nowy użytkownik
Reakcje
0 1 0
Proszę bardzo.
1. Całość robi wrażenie kolejki górskiej w lunaparku, a nie odwzorowania torów prawdziwej kolei. Pokazany układ nie ma nic wspólnego z realną koleją.
2. W układzie torowym jest bardzo dużo pętli i trójkątów, które będą powodować zwarcie zasilania. Konieczne będzie zastosowania wielu elektronicznych układów, tzw. modułów pętli, ale nie jestem pewien, czy przy takim układzie jest to w ogóle możliwe - tu niech wypowiedzą się koledzy, mający doświadczenie ze stosowaniem takich układów.
Sugeruję przejrzenie układów makiet, pokazywanych w licznych wydawnictwach, także na naszym forum, np. w tym wątku.

PS. Co to jest?

Zobacz załącznik 1096705
Linijki określają wycięcie w makiecie aby był dostęp 1.8 zaznaczyłem ze tor za krótki w połączeniu ( odcinek który sklada się z torów g107 ) oczywiście już wiem że można przyciąć więc będzie zmiana na dłuższe tory co również ma ekonomiczne znaczenie .

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
834 48 0
wiem że można przyciąć więc będzie zmiana na dłuższe tory co również ma ekonomiczne znaczenie .
Zatem myśląc po gospodarsku popatrz:
Jakąkolwiek budujesz makietę, robisz to raz a dobrze. Zbuduj ją więc w oparciu o długie odcinki, proste i gięte. Zyskasz:
  • Swobodę w projektowaniu i budowie układów torowych,
  • Uniezależnienie od ograniczeń programów wspomagających projektowanie,
  • Mniejszą liczbę połączeń odcinków torowych = ładniejszy wygląda torowiska oraz mniej potencjalnych miejsc przerw w dostawie prądu,
  • Oszczędność.
Oczywiście najpierw zaprojektuj sobie w głowie jakiś układ torowy, który nawet jeżeli nie będzie super realistyczny, to przynajmniej w miarę poprawny i nadający się do ruchu pociągów. W tej części forum, w różnych wątkach, znajdziesz wiele inspiracji. W dziale Zasoby znajdziesz plany makiet.

Pozdrawiam,