• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Projekt graficzny SM42

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.124 16 0
Modelarz ze mnie żaden, ale w grafice trochę siedzę.
Kilka godzin pomiarów i do celów własnych udało mi się zrobić projekt lokomotywy SM42, wyskalowany do 1:87 (na bazie Piko SM42-567).
W zasadzie chciałem również pokazać jak dobrym programem do projektowania jest Corel.
Brakuje kilku oznaczeń na ostoi, ale sił również brak na uzupełnienie.

Projekt SM42-567.png

Nie wiem czy bardziej się nada do działu Tabor czy Gadki-szmatki, ale wkleiłem tutaj :)
Pozdrawiam.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
359 0 0
Oj, rysujemy, rysujemy :p
ML przychodnia PK.png

A potem wcielamy w życie...:D
ML przychodnia PK2.jpg

Przepraszam, za jakość zdjęcia, ale coś tam za drzewami widać ;)

Corel rzeczywiście jest fajny (y)

Ostatnio edytowane:

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
SM42
Modelarz ze mnie żaden, ale w grafice trochę siedzę.
Kilka godzin pomiarów i do celów własnych udało mi się zrobić projekt lokomotywy SM42, wyskalowany do 1:87 (na bazie Piko SM42-567).
W zasadzie chciałem również pokazać jak dobrym programem do projektowania jest Corel.
Brakuje kilku oznaczeń na ostoi, ale sił również brak na uzupełnienie.
Kilka godzin pomiarów ale czego ??, oryginału ?czy modelu PIKO ?

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.124 16 0
Pomiarów modelu PIKO i rozrysowania elementów.
Niestety nie miałem oryginału pod ręką :podstepny:

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
Żebyś mógł pozytywnie odpowiedzieć na pytanie czy z modelu czy z 1:1, kopnij się do Szopy na Paczkowską. Dalmierz laserowy chyba się przyda.
Tak , obcowanie z oryginalnym taborem kształci i wzbudza wyobraźnię jak również rozwiewa wszelkie nieścisłości występujące w modelu np Piko, jakież rozczarowanie wzbiera w człowieku kiedy widzi ze to co przedstawia model ma się nijak do rzeczywistości :) !!
Moje wypociny po obcowaniu z planami fabrycznymi oraz z oryginałem wyglądają tak :

eYxrQOI.png

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Warto też pamiętać, że corel, w związku z pochodną fototrawienia czy CNC w prostej linii od drukarstwa i hafciarstwa to nie tylko narzędzie do grafiki:
Bez tytułuz.jpg
Zasraniec.jpg

ale też kompleksowego projektowania modeli:
Bez tytułu.jpg
Undercarriage Heris.jpg
Milos.jpg

w tym także trawionek:
Star 25 TLLK.jpg

kalkomanii:
Horizon CP Decal.jpg

czy cięcia:
Hips Laser Cut 1.jpg

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0

Praca dobra ale w H0 to już nawet było w czasopismie mini replika. Jest też i na kalendarzu.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Osobiście także pracuje na corelu ,choć po ponad 10 latach pracy na nim stwierdzam,że wiele jeszcze mu brakuje.
pierwsze lepsze przykłady moich prac:

Załączniki

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Rocketman napisał(a):
Praca dobra ale w H0 to już nawet było w czasopismie mini replika.
Patrząc, tak sobie myślę, że FFox zrobił by ją trochę lepiej, patrz na użyte kolory, went na kabinie i maskę tłumika...

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.124 16 0
Poprawię wszystko.
W pierwszych dwóch godzinach się starałem, niestety w kolejnych sprawa wyglądała jak z podpisywaniem setek dokumentów- aby szybko.
Niestety Photoshop to moje życie. Corel wieczna nauka, ale bardzo lubię tą aplikację.
Dziękuję za motywację.