• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Programowanie dekoderów dźwiękowych ESU i ZIMO w modelach parowozów

TSZ

Nowy użytkownik
Reakcje
16 3 0
Pytanko, czy ktoś z Was ma może tą lokomotywę z dekoderem ESU i mógłby się pochwalić jazdą i dźwiękami. Cały czas mam dylemat czy ZIMO, czy ESU, do żadnych nie mam programatora. Na YT są tylko z filmiki z dekoderem ZIMO.

Co do wcześniejszych spostrzeżeń pakowania itd. to posiadam Pm2 i Tkt1 z PIKO i naprawdę jest to dużo wygodniej zrobione, te dwie lokomotywy mam z dekoderami PIKO SmartDecoder 5.1 i sprawują się wyśmienicie, a z Roco mam moja pierwszą lokomotywę ST44-190 no i jak wiadomo, temat lamp i braku czerwonych już chyba wszyscy znają.
Mam nadziej, że Roco się w końcu kiedyś obudzi .....

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Jazda na wybiegu to tylko Zimo- bez programatora nie podchodzić. Pod F1 ustawiasz funkcję brake key a w ustawieniach deceleration time-255 i cieszysz się wybiegiem który trwa i trwa. Tylko trzeba pamiętać że jeżeli chcemy się zatrzymać trzeba aktywować F1 pisałem o tym wiele razy wykorzystuje to Alexander Mayer w swoich znakomitych projektach dzwiękowych do parowozów-oczywiście płatnych. Proponuję obejrzeć kilka filmów parowozu Ty2 pózniej odsłuchac ESU i Zimo. Jak dla mnie Zimo odgłos jazdy jest podobny tylko trzeba wymienić pompy i dzwięk na postoju. Nie jestem zwolennikiem Zimo ich program do dekoderów jest pisany chyba na commodore 64 ale ma dobre dzwięki do parowozów i dlatego go używam oczywiście na dekoderach Ms 450.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
chodzi mi o synchronizacje
To zależy od odpowiedniego zaprogramowania dekodera do konkretnego modelu, więc posłuchanie jednego modelu nie daje gwarancji, że taki sam efekt będzie w innej lokomotywie, nawet z tym samym dekoderem.
Jazda na wybiegu to tylko Zimo- bez programatora nie podchodzić.
Jazda na wybiegu to tylko ESU. :p Ale też bez programatora nie podchodzić. Fabrycznie w dekoderach ESU ten efekt jest, gdy się zmniejszy prędkość, ale po chwili wydmuchy (przy parowozie) wracają, nie da się dłużej jechać wybiegiem. Aby to osiągnąć, trzeba dokonać pewnych modyfikacji ustawień dekodera, ale ja sam tego nie umiem robić.

OP
OP
T

TSZ

Nowy użytkownik
Reakcje
16 3 0
Jazda na wybiegu to tylko Zimo- bez programatora nie podchodzić. Pod F1 ustawiasz funkcję brake key a w ustawieniach deceleration time-255 i cieszysz się wybiegiem który trwa i trwa. Tylko trzeba pamiętać że jeżeli chcemy się zatrzymać trzeba aktywować F1 pisałem o tym wiele razy wykorzystuje to Alexander Mayer w swoich znakomitych projektach dzwiękowych do parowozów-oczywiście płatnych. Proponuję obejrzeć kilka filmów parowozu Ty2 pózniej odsłuchac ESU i Zimo. Jak dla mnie Zimo odgłos jazdy jest podobny tylko trzeba wymienić pompy i dzwięk na postoju. Nie jestem zwolennikiem Zimo ich program do dekoderów jest pisany chyba na commodore 64 ale ma dobre dzwięki do parowozów i dlatego go używam oczywiście na dekoderach Ms 450.
i to jest to na co chyba czekałem, dzięki

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Jazda na wybiegu to tylko ESU. :p Ale też bez programatora nie podchodzić. Fabrycznie w dekoderach ESU ten efekt jest, gdy się zmniejszy prędkość, ale po chwili wydmuchy (przy parowozie) wracają, nie da się dłużej jechać wybiegiem. Aby to osiągnąć, trzeba dokonać pewnych modyfikacji ustawień dekodera, ale ja sam tego nie umiem robić.
Znam ESU i jego możliwości siedziałem nad tym zagadnieniem bardzo dużo czasu i nic nie wychodziło. Dlatego do parowozów stosuje Zimo MS450 tam udało mi się to osiągnąć. Nie wprowadzaj w błąd że na Esu można to zrobić i nie są to ustawienia dekodera. Nie słyszałem jeszcze aby ktoś to zrobił na ESU. Wystarczy poczytać zagraniczne fora i trochę się tym interesować.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Znam ESU i jego możliwości siedziałem nad tym zagadnieniem bardzo dużo czasu i nic nie wychodziło.
Widać jeszcze za mało czasu kolega @Asan nad tym siedział. ;)
Nie słyszałem jeszcze aby ktoś to zrobił na ESU.
To mało kolega @Asan jeszcze słyszał. :)
Wystarczy poczytać zagraniczne fora i trochę się tym interesować.
Mnie wystarczy mieć parę parowozów z dekoderami ESU, w których jazda wybiegiem perfekcyjnie działa, także jeszcze starych LokSound 3.5 z czasów, kiedy Zimo się nie śniło o jeździe wybiegiem. :p

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Gubisz się w swoich wypowiedziach pisałes że
abrycznie w dekoderach ESU ten efekt jest, gdy się zmniejszy prędkość, ale po chwili wydmuchy (przy parowozie) wracają, nie da się dłużej jechać wybiegiem
no to jaki to wybieg jak po chwili wracaja wydmuchy. Dużo słyszałem i też mam kilka parowozów na ESU:LOL: Czas jednak mija i na Zimo da się zrobić bardzo długi wybieg i tyle w temacie.

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Jak Ktoś nie umie zrobić prawidłowego wybiegu w ESU , to niech lepiej nie zabiera głosu i tyle w temacie
To może Kolega napisze jak to zrobić jeżeli ma tak szeroką wiedzę w tym temacie. Dla wielu osób przydała by się taka rada. Na filmach w sieci widzę i słyszę jak parowóz jedzie do zatrzymania na wydmuchu pary, a dobrze by był jak by jechał do zatrzymania na wybiegu.

pils_jul

Użytkownik
Reakcje
110 25 2
To może Kolega napisze jak to zrobić jeżeli ma tak szeroką wiedzę w tym temacie. Dla wielu osób przydała by się taka rada. Na filmach w sieci widzę i słyszę jak parowóz jedzie do zatrzymania na wydmuchu pary, a dobrze by był jak by jechał do zatrzymania na wybiegu.
Ja tej wiedzy nie mam, ale mają ją moi Koledzy klubowi którzy "nagrali " już dziesiątki dekoderów do parowozów z wybiegiem i innymi bajerami. A czy znajdą czas na pisanie instrukcji , i czy chcą dzielić swoimi doświadczeniami ,to tego nie jestem pewien. Efekty można odsłuchać i zobaczyć na wystawie makiet kolejowych w Krakowie i pogadać z autorami.

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
To jak z Yeti widzieli ale nie ma dowodów, koledzy maja ale ja nie mam pojęcia jak to się robi-po co się wypowiadać jak ma się zerowe pojecie o temacie. Ze swojej strony napisze że dekoderami dzwiękowymi zajmuje się już przeszło 14lat i trochę na ten temat wiem. Na moim filmie jako pierwszy zastosowałem zapowiedz stacyjną-0:23 sekunda filmu oraz stworzyłem odgłosy parowozu-materiał jest z 15marca 2010roku. Stwierdzę nawet fakt że osoby które teraz maja najwięcej do powiedzenia w tym temacie- nie wiedziały co to jest dekoder. dzwiękowy.
A co do bajerów to też mam pewne osiągnięcia na tym polu jak np:Sensor Halla Sensor Halla- Dekoder Esu V5 (youtube.com)

pils_jul

Użytkownik
Reakcje
110 25 2
To jak z Yeti widzieli ale nie ma dowodów, koledzy maja ale ja nie mam pojęcia jak to się robi-po co się wypowiadać jak ma się zerowe pojecie o temacie. Ze swojej strony napisze że dekoderami dzwiękowymi zajmuje się już przeszło 14lat i trochę na ten temat wiem. Na moim filmie jako pierwszy zastosowałem zapowiedz stacyjną-0:23 sekunda filmu oraz stworzyłem odgłosy parowozu-materiał jest z 15marca 2010roku. Stwierdzę nawet fakt że osoby które teraz maja najwięcej do powiedzenia w tym temacie- nie wiedziały co to jest dekoder. dzwiękowy.
A co do bajerów to też mam pewne osiągnięcia na tym polu jak np:Sensor Halla Sensor Halla- Dekoder Esu V5 (youtube.com)

pils_jul

Użytkownik
Reakcje
110 25 2
Temat dotyczył jakości dżwięków wybiegu parowozów , a nie techniki ich tworzenia. Jak się nie rozumie tego co się czyta, to 14 - lat zajmowania się dekoderami nic tu nie pomoże. Moje 37 parowozów z dżwiekiem ESU jest najlepszą oceną umiejętności moich Kolegów , którzy nie muszą się puszyć na Forum.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Gubisz się w swoich wypowiedziach
Gubi to się kolega @Asan, co widać choćby z takich wypowiedzi, w dodatku coraz bardziej ocierających się o brak kultury:
To jak z Yeti widzieli ale nie ma dowodów, koledzy maja ale ja nie mam pojęcia jak to się robi-po co się wypowiadać jak ma się zerowe pojecie o temacie.
Otóż dowody są w postaci modeli z dekoderami ESU, jakie posiadam nie tylko ja, ale również kolega @pils_jul i bardzo wielu innych, z których nie wszyscy się tym chwalą na forum. Ale kolega @Asan najwyraźniej ma kłopot z czytaniem ze zrozumieniem, za to coraz chętniej uzurpuje sobie prawo monopolu na wiedzę o dekoderach dźwiękowych, niezbyt grzecznie odmawiając przy tym tej wiedzy innym, w tym koledze @pils_jul i mnie. Ja nie kwestionuję wiedzy kolegi @Asan, zwłaszcza dotyczącej dekoderów Zimo, ale o ESU najwyraźniej kolega nie wie jeszcze wszystkiego, skoro twierdzi, że nie mają one funkcji jazdy wybiegiem. Ja wiem, że w ESU jest jazda wybiegiem, bo mam trochę modeli, w których to działa doskonale, także w bardzo starych dekoderach LokSound 3.5. Tak że stwierdzenie:
...15marca 2010roku. Stwierdzę nawet fakt że osoby które teraz maja najwięcej do powiedzenia w tym temacie- nie wiedziały co to jest dekoder. dzwiękowy.
jest mocno nietrafione, nie mówiąc o tym, że dość niegrzeczne, zwłaszcza, gdy się niewiele wie o osobach, o których się mówi.
Ale nigdy nie twierdziłem, że jestem wszystkowiedzącym specem od dekoderów, zawsze pisałem, że ja sam nie umiem odpowiednio zmodyfikować projektu dźwiękowego ESU, żeby uzyskać zadowalający mnie efekt - ale to przecież nie znaczy, że tego się nie da zrobić.

Z mojej strony to wszystko w tej sprawie, chyba że zostanę sprowokowany do kolejnej odpowiedzi. ;)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Zacytuj moje wpisy gdzie twierdzę że ESU nie ma wybiegu-bo to jest kłamstwo wymyślone i wymierzone w moja osobę. Nie ładnie tak oczerniać i kłamać na bezczelnego. Umiem czytać ze zrozumieniem i widzę że to Koledzy maja z tym kłopot. Zacytuję jeszcze raz kłamstwo którego się dopuściłeś
ale o ESU najwyraźniej kolega nie wie jeszcze wszystkiego, skoro twierdzi, że nie mają one funkcji jazdy wybiegiem.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Zacytuj moje wpisy gdzie twierdzę że ESU nie ma wybiegu
Kolega sobie żartuje, czy kpi z nas wszystkich? Przypominam, że cała dyskusja jest właśnie o wybiegu w dekoderach ESU.
Znam ESU i jego możliwości siedziałem nad tym zagadnieniem bardzo dużo czasu i nic nie wychodziło. Dlatego do parowozów stosuje Zimo MS450 tam udało mi się to osiągnąć. Nie wprowadzaj w błąd że na Esu można to zrobić i nie są to ustawienia dekodera. Nie słyszałem jeszcze aby ktoś to zrobił na ESU.
no to jaki to wybieg jak po chwili wracaja wydmuchy
Na filmach w sieci widzę i słyszę jak parowóz jedzie do zatrzymania na wydmuchu pary
Jak to wszystko nie znaczy, że kolega @Asan twierdzi, iż w dekoderach ESU nie ma wybiegu, to nie mamy o czym rozmawiać. I proszę nie mydlić oczu stwierdzeniami, że chodziło o długotrwały efekt jazdy wybiegiem, a nie o jazdę wybiegiem w ogóle. Od początku pisałem, że do uzyskania długiej jazdy wybiegiem konieczna jest modyfikacja programu dekodera (a konkretnie projektu dźwiękowego) - ja tej modyfikacji nie umiem zrobić, ale wiem, że to da się zrobić, bo mam modele z tak zmodyfikowanymi dźwiękami i działa to bardzo dobrze. Kolega @Asan cały czas temu zaprzecza w dość nieelegancki sposób, a teraz bezczelnie zarzuca mi kłamstwo, bo mu to wypomniałem. A za używanie obraźliwych słów (kłamstwo, powtórzone trzy razy w ostatnim wpisie) zgłaszam ostatni wpis z prośbą o ostrzeżenie kolegi @Asan.