Witam. Od dłuższego czasu przymierzam się do wykonania makiety. Kilkanaście lat temu mój dziadek (z zawodu elektronik) wykonał dla mnie pulpit sterowniczy bardzo prostej stacji: wjazdy 1-torowe i 3 tory stacyjne. Było to wszystko opracowane w ten sposób, że nie można było ustawić na semaforze sygnału zezwalającego na jazdę, jeśli rozjazdy były źle ustawione. Nie można było też ustawić przebiegów kolizyjnych. Wszystko oparte było o układy scalone i naprawdę świetnie działało. Po tych kilkunastu latach znów zamarzył mi się taki sterownik, ale dla dużo większej stacji: wjazdy 2-torowe i około 7 torów stacyjnych. Znów zaczęliśmy z dziadkiem zabawę, ale ta sytuacja zaczyna nas przerastać. Same przerzutniki dla zwrotnic i zależności przebiegu dla głowicy wjazdowej pochłonęły już chyba około 60 układów scalonych... Jak doda się do tego sygnalizację i drugą głowicę to wyjdzie ich 200. Nie wyobrażam sobie później montażu tego wszystkiego. Poza tym, mam wrażenie, że wyważamy otwarte drzwi.
Aktualnie steruję pociągami za pomocą centralki z21 i kilku smartfonów. Wiem o tym, że są dekodery akcesoriów, tzn. zwrotnic i semaforów, a także, że można nimi sterować z poziomu smartfona. Niestety taka uproszczona forma sterowania stacją mi nie odpowiada, bo nie można ustalić w aplikacji zależności. Słyszałem o programach komputerowych do sterowania makietami, np. iTrains, TrainController i RocRail. Mam jednak wrażenie, że służą one do zaprogramowania makiety w całości, łącznie z jazdami pociągów. Ja chciałbym jednak zostawić sobie frajdę ze sterowania lokomotywami z poziomu smartfona, a sterować stacją z komputera. Czy jest taki program który umożliwia sterowanie rozjazdami i sygnałami, a także taki w którym można ustawić poszczególne zależności oraz który będzie automatycznie wyświetlać odpowiedni sygnał zezwalający na jazdę w zależności od ustalonej drogi przebiegu i kolejnych semaforów?
Aktualnie steruję pociągami za pomocą centralki z21 i kilku smartfonów. Wiem o tym, że są dekodery akcesoriów, tzn. zwrotnic i semaforów, a także, że można nimi sterować z poziomu smartfona. Niestety taka uproszczona forma sterowania stacją mi nie odpowiada, bo nie można ustalić w aplikacji zależności. Słyszałem o programach komputerowych do sterowania makietami, np. iTrains, TrainController i RocRail. Mam jednak wrażenie, że służą one do zaprogramowania makiety w całości, łącznie z jazdami pociągów. Ja chciałbym jednak zostawić sobie frajdę ze sterowania lokomotywami z poziomu smartfona, a sterować stacją z komputera. Czy jest taki program który umożliwia sterowanie rozjazdami i sygnałami, a także taki w którym można ustawić poszczególne zależności oraz który będzie automatycznie wyświetlać odpowiedni sygnał zezwalający na jazdę w zależności od ustalonej drogi przebiegu i kolejnych semaforów?