• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Program jako pulpit sterowniczy

VSM

Użytkownik
Reakcje
124 0 0
Witam. Od dłuższego czasu przymierzam się do wykonania makiety. Kilkanaście lat temu mój dziadek (z zawodu elektronik) wykonał dla mnie pulpit sterowniczy bardzo prostej stacji: wjazdy 1-torowe i 3 tory stacyjne. Było to wszystko opracowane w ten sposób, że nie można było ustawić na semaforze sygnału zezwalającego na jazdę, jeśli rozjazdy były źle ustawione. Nie można było też ustawić przebiegów kolizyjnych. Wszystko oparte było o układy scalone i naprawdę świetnie działało. Po tych kilkunastu latach znów zamarzył mi się taki sterownik, ale dla dużo większej stacji: wjazdy 2-torowe i około 7 torów stacyjnych. Znów zaczęliśmy z dziadkiem zabawę, ale ta sytuacja zaczyna nas przerastać. Same przerzutniki dla zwrotnic i zależności przebiegu dla głowicy wjazdowej pochłonęły już chyba około 60 układów scalonych... Jak doda się do tego sygnalizację i drugą głowicę to wyjdzie ich 200. Nie wyobrażam sobie później montażu tego wszystkiego. Poza tym, mam wrażenie, że wyważamy otwarte drzwi.

Aktualnie steruję pociągami za pomocą centralki z21 i kilku smartfonów. Wiem o tym, że są dekodery akcesoriów, tzn. zwrotnic i semaforów, a także, że można nimi sterować z poziomu smartfona. Niestety taka uproszczona forma sterowania stacją mi nie odpowiada, bo nie można ustalić w aplikacji zależności. Słyszałem o programach komputerowych do sterowania makietami, np. iTrains, TrainController i RocRail. Mam jednak wrażenie, że służą one do zaprogramowania makiety w całości, łącznie z jazdami pociągów. Ja chciałbym jednak zostawić sobie frajdę ze sterowania lokomotywami z poziomu smartfona, a sterować stacją z komputera. Czy jest taki program który umożliwia sterowanie rozjazdami i sygnałami, a także taki w którym można ustawić poszczególne zależności oraz który będzie automatycznie wyświetlać odpowiedni sygnał zezwalający na jazdę w zależności od ustalonej drogi przebiegu i kolejnych semaforów?

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
357 0 0
Ja do takiego celu używam darmowy JMRI.
Może nie ma ładnego interfejsu jak większość programów komercyjnych, ale jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o definiowanie różnych rzeczy (chociażby zależności).
Jest on wciąż rozwijany przez grupę pasjonatów.
Działa pod Windows i Linuksem. Dostępne są też wersje na mikrokomputery jedno układowe np. Rasberry PI.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Jeśli chodzi o pulpity, rozwijam hobbystycznie głównie pod siebie ten wątek. W moim opracowaniu, jest to osobny system niezależny od DCC. Posiada on wszystkie możliwe uzależnienia i blokady od kolizyjnych przebiegów. Ostatnio stworzyłem coś takiego:

Mój projekt pokazany powyżej jest to centala manualna. Wewątrz komunikuję się ze wszystkimi peryferiami po I2C, a całe oprogramowanie piszę w Bascomie pod mikrokontroler ATmega32. Pulpit z makietą łączę standardowo analogowo.

W przyszłych rozwiązaniach chcę opracować pulpit kontrolny na tablecie/laptopie. Wówczas cała elektronika zaszyta aktualnie w pulpicie zostanie przeniesiona pod makietę. Docelowo, komunikacja z pulpitem/tabletem/laptopem oparta byłaby na komunikacji RS232/485 przewodowej/bezprzewodowej w zależności od konfiguaracji. Cały system sterowania jest to moje autorsie opracowanie (hardware, software, mechanika).

Na ten moment jest takie coś, reszta to melodia przyszłości powoli rozwijana i dopracowywana w wolnym czasie.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
37 24 8
gbbkolejka polski darmowy bez zapisu położenia loków. Czy autor sprzedaje jeszcze wersje profi musisz dopytać.
Może zamiast dużej ilości scalaków analogowych spróbować z jednym cyfrowym i wyjścia analogowe. To o czym pisze paziu.

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
A ja nie chciałem się bawić w programy istniejące na rynku i sam zacząłem sobie klecić program.
Steruje on zwrotnicami (23 szt.), semaforami (20), oświetleniem, gadżetami dodatkowymi na serwach i przekaźnikach. Posiada ustalanie przebiegu tras, blokowanie ustawień semaforów w zależności od zwrotnic i relacje między semaforami następnymi i poprzednimi. Centralka niezależna od DCC, więc tania - nie potrzebuję żadnych dekoderów.
Program komunikuje się z centralką bezprzewodowo (bluetooth) a całość centralki to Arduino z kilkoma modułami. Bez nazwy 1.jpg IMG_20190818_141542_1.jpg

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Dla zainteresowanych, wcześniej omawiany pulpit został skończony i prezentuje się jak na filmie.
Teraz jak czas pozwoli będę rozwijał dalsze funkcjonalności.

Chętni na coś takiego zawsze mogę się odezwać do mnie na priv.

Slawomir

Użytkownik
Reakcje
37 24 8
A to szkoda bo wydaje mi się, że pulpit lepiej się prezntuje z makietą niż jako samodzielny byt. I chyba łatwiej ocenić jego użyteczność.
Ale może wystarczy jak jest piękny i nie musi być nigdzie przyczepiony.

OP
OP
V

VSM

Użytkownik
Reakcje
124 0 0
Trochę czasu od napisania mojego pierwszego posta w tym temacie minęło... Miałe, krótką przerwę, ale już wróciłem. Ze względu na to, że elektronik ze mnie żaden to wszystkie pulpity-samoróbki odpadają. Nie pozostaje mi nic innego jak zakup dekoderów akcesoriów i podłączenie semaforów i napędów zwrotnic do DCC co właśnie zrobiłem. Póki co steruje tym przez aplikację z21 na smartfona i wszystko jest ok, ale to oczywiście nie wystarcza.

Ja do takiego celu używam darmowy JMRI.
Może nie ma ładnego interfejsu jak większość programów komercyjnych, ale jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o definiowanie różnych rzeczy (chociażby zależności).
Jest on wciąż rozwijany przez grupę pasjonatów.
Działa pod Windows i Linuksem. Dostępne są też wersje na mikrokomputery jedno układowe np. Rasberry PI.
Ściągnąłem ten program JMRI i faktycznie chyba ma te funkcje które mnie interesują. JMRI kontaktuje się z centralką i po przypisaniu poszczególnych świateł na semaforze do tabeli 'Lights' mogę tymi światłami sterować. Natomiast nie bardzo wiem co dalej... Domyślam się, że ta tabela służy do oświetlenia, a nie do semaforów. Przejrzałem sporo filmów na YT związanych z tym przypisywaniem i próbuję robić to co tam jest pokazane. Niestety napotykam na kilka problemów. Po pierwsze w bibliotece nie ma polskich semaforów co mnie specjalnie nie dziwi, ale nie wiem czy można to jakoś obejść. Po drugie jak tworzę semafor w tabeli 'Signal Heads' to automatycznie robią mi się jakieś dziwne wpisy w tabeli 'Turnouts'. No i wtedy zaczyna się jazda, bo światła zaczynają się same zmieniać. Nie bardzo to wszystko rozumiem co tam się dzieje... Po trzecie nie wiem czy na dekoderze (Digkeijs DR4018) mam mieć ustawiony jakiś preset do semaforów czy po prostu do oddzielnych akcesoriów? Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w tych kwestiach?