• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Profile czołowe modułów makiety

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kpt.Nemo napisał(a):
Gdzie te makiety, robicie szum wokół profili
coś w tym jest, ale w przyrodzie nic nie ginie... jak ktoś nabył profile to może w końcu zbuduje, choć kawałek szlaku... ja do takich należę :) moje profile leżakują, do chwili, gdy skończę studiować i znajdę chwilkę czasu... inni zaś po przechowaniu profili czas jakiś, pozbędą się ich przez allegro itp... i tak szczęśliwą okrężną drogą powstaną tysiące makiet i km szlaków :)

Pozdrowienia :)

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Moje już niedługo wylądują w skrzynkach. Wcześniej musiałem wiele się dowiedzieć o ich wykonamiu. Teraz nadszedł czas na stopniowe budowanie zamieżonych skrzynek.

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
TKK napisał(a):
po studiach to czasu bedziesz mial jeszcze mniej
na razie żyję nadzieją, że jednak cos się zmieni... teraz jednak nie mogę nic ruszyć, bo nie mieszkam w domu w czasie semestru, a wakacje są zbyt krótkie... to tyle off...

Co do mojej skrzyneczki, to jest na etapie zakupu materiału w ,,tartaku" Obi zwanym :) Temat jaki się na skrzynce znajdzie jest ściśle tajny, i chyba jeszcze nie robiony przez nikogo... ,,starzy" wyjadacze z FM mogą się domyślać o co chodzi ;)...
Pozdrawiam.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.438 146 0
pamiętam... jak swego czasu, na FM, Nemo poruszył podobną kwestię, tzn ile profili puścił w świat..

i wtedy też się zaczęli tłumaczyć "ci co budują"
;-)

mnie się wydaje, że to jest lenistwo - zbicie skrzynek zajmuje jedno popołudnie, położenie toru jeden roboczodzień (z przerweą na szychtę 8-16)
najgorsze jest szutrowanie (nie lubię :roll: ).
kładzenie zieleni - sama radość
no, przynajmniej w N

zawstydzić?
polecam popatrzeć na daty postów i porównać z postępem robót
http://norma.martel.pl/viewtopic.php?t=737&start=16

:!: "dasię" :!:

p.s. śmieszy mnie ta "dyskusja"

K

Kpt.Nemo

Gość
Misiek napisał(a):
p.s. śmieszy mnie ta "dyskusja"

Bo to jest dyskusja śmieszna z cyklu pod tytułem "nic nie zrobię bo nie posiadam profili, a jak już będę miał to i tak nie zrobię bo jestem ........... " (miejsce wykropkowane wypełnia każdy oszołom osobiście).

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kpt.Nemo napisał(a):
Bo to jest dyskusja śmieszna z cyklu pod tytułem "nic nie zrobię bo nie posiadam profili,
A ja profili ciętych laserowo nie mam więc wyciąłem sobie sam. Może nie są tak idealnie wycięte wyrzynarką ale najważniejsze żeby górna krawędź była równa i otwory dobrze powiercone.Najwyżej na krawędziach przykleję wyższą trawkę (jakiej pewnie norma nie uwzględnia) albo zasieję tam jakąś matę pszeniczną która będzie granicą mego pola aż do samego brzegu profilu żeby nie było widać tej dużej różnicy która w miejscach po za nasypem może wynosić u mnie aż 1-2 mm :D

K

Kpt.Nemo

Gość
zdeniu napisał(a):
wybaczy Pan Panie Kpt.Nemo ale to już idywidualna sprawa każdego kto ma owe profile bądź che nabyć
może ktoś ma ochotę aby mu gniły w piwnicy a może ktoś inny chce palić nimi w kominku

tak więc nie wiem kto tu jest w chmurach i kto już zaczyna siać zamęt

z poważaniem
Jarosław Zdanowicz :cool:

Szanowny Panie, oczywiście że każdy może sobie zrobić z zakupionym profilem co chce, nawet może go sobie wsadzić w ... ozdobne ramki, moim pragnieniem było zasygnalizowanie absurdalność takiej sytuacji, kupuję płacę i nie wykorzystuję, po co kupuję jesli nie powoduje mną absolutna żądza budowania etc.etc.
Kaprys, głupota, a może zamiast mnie który kupuję bez celu, przydałby się innemu który ma poważniejsze zamiary, ale nie o tym chciał mówić ten co to napisał.
Zamętu siać nie zamierzam, z chwilą gdy paczuszka z profilami znika w przepastnym okienku na poczcie przestaje być istotnym elementem w moim życiu.
Swoją drogą dzięki takiej a nie innej postawie kolekcjonerów profili przejściowych, przestałem je wytwarzać, ze szkodą dla kilku przynajmniej, modelarzy.

Kto chce da sobie radę, jak choćby eNkowcy którzy stworzyli profile frezowane na obrabiarce CNC, drogo , ale można, inni napisali do mnie i profile dostali, niestety najprostsze rozwiązania jak widać są najbardziej bolesne.

Bujanie w chmurach nie jest złe, odpręża, uspokaja, itd. to tak jak z ukradkiem ocieranymi łzami na wzruszającym filmie, tylko prawdziwi mężczyźni się do tego potrafią przyznać, "twardziele" nigdy w życiu.

Palić w kominku, profilami z "mojej" stajni, nie radzę, wydzielają się szkodliwe związki, bo to inna trochę jest sklejka, oraz przewód kominowy "zarasta" w tempie iście porażającycm, u mnie w "fabryce" instalację wyciągową lasera trzeba czyścić raz na miesiąć, bo się z przewodu o średnicy 200 mm potrafi zrobić calowa rurka.

Łączę wyrazy szacunku.

PS. W zasadzie powinniśmy ustalić pojęcie bujania w chmurach, abyśmy dobrze sie rozumieli.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Kpt.Nemo napisał(a):
zdeniu napisał(a):
Kpt.Nemo napisał(a):
Kiedyś już wspominałem o pewnym zjawisku, z moich obliczeń do maja tego roku poszło w świat :

240 szt. LL 500
40szt. LL250
140szt. 2M

Gdzie te makiety, robicie szum wokół profili, wydziwiacie jak pewien Pan któremu wysłałem profile różniące się wymiarem o 1,4 mm (moja wina nie sprawdziłem operatora lasera, a on nie uwzględnił grubości wiązki) a potem leżą gdzies w piwnicy i gniją, może tak niektórzy powinni zejść z chmur na ziemię.

Liczby dotyczą tylko profili do makiet w H0.
Wygląda na to że całkiem padnie to nasze hobby z powodu braku profili. :cry:
wybaczy Pan Panie Kpt.Nemo ale to już idywidualna sprawa każdego kto ma owe profile bądź che nabyć
może ktoś ma ochotę aby mu gniły w piwnicy a może ktoś inny chce palić nimi w kominku

tak więc nie wiem kto tu jest w chmurach i kto już zaczyna siać zamęt

z poważaniem
Jarosław Zdanowicz :cool:
Szanowny Panie, oczywiście że każdy może sobie zrobić z zakupionym profilem co chce, nawet może go sobie wsadzić w ... ozdobne ramki, moim pragnieniem było zasygnalizowanie absurdalność takiej sytuacji, kupuję płacę i nie wykorzystuję, po co kupuję jesli nie powoduje mną absolutna żądza budowania etc.etc.
Kaprys, głupota, a może zamiast mnie który kupuję bez celu, przydałby się innemu który ma poważniejsze zamiary, ale nie o tym chciał mówić ten co to napisał.
Zamętu siać nie zamierzam, z chwilą gdy paczuszka z profilami znika w przepastnym okienku na poczcie przestaje być istotnym elementem w moim życiu.
Swoją drogą dzięki takiej a nie innej postawie kolekcjonerów profili przejściowych, przestałem je wytwarzać, ze szkodą dla kilku przynajmniej, modelarzy.

Kto chce da sobie radę, jak choćby eNkowcy którzy stworzyli profile frezowane na obrabiarce CNC, drogo , ale można, inni napisali do mnie i profile dostali, niestety najprostsze rozwiązania jak widać są najbardziej bolesne.

Bujanie w chmurach nie jest złe, odpręża, uspokaja, itd. to tak jak z ukradkiem ocieranymi łzami na wzruszającym filmie, tylko prawdziwi mężczyźni się do tego potrafią przyznać, "twardziele" nigdy w życiu.

Palić w kominku, profilami z "mojej" stajni, nie radzę, wydzielają się szkodliwe związki, bo to inna trochę jest sklejka, oraz przewód kominowy "zarasta" w tempie iście porażającycm, u mnie w "fabryce" instalację wyciągową lasera trzeba czyścić raz na miesiąć, bo się z przewodu o średnicy 200 mm potrafi zrobić calowa rurka.

Łączę wyrazy szacunku.

PS. W zasadzie powinniśmy ustalić pojęcie bujania w chmurach, abyśmy dobrze sie rozumieli.
widzę że nie zrozumieliśmy się do końca oboje

co do przeznaczenia profili to widzę że jesteśmy zgodni
natomiast uważam że swój sarkastyczny dowcip powinien Pan zostawić dla swoich znajomych którzy Pana znają i go tolerują
tu zaś niezmiernie miło by było gdyby zamiast owych wykładów jak i zbędnych statystyk polecił swoją pomoc (oczywiście pod warunkiem własnej chęci) gdyż dopiero teraz dowiedziałem się że u Pana można bądź można było nabyć profile

pozdrawiam