• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Problemy z prędkością Husarza H0

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam społeczność :p

Mam taką sprawę
Kupiłem sobie ostatnio nowy zestaw startowy Piko z Husarzem, 2 wagonami pasażerskimi oraz sterowaniem cyfrowym. Tory w formie pętli oczywiście w pakiecie.

Wstępnie rozłożyłem zestaw taki jaki otrzymałem, dokonałem szybkiej konfiguracji sterowania cyfrowego, nazwijmy to automatycznej i wsio, lokomotywka jeździ :p

Szybko dokupiłem sobie na OLX dodatkowe, używane tory A-Gleis, 2 zwrotnice, tory proste i łuki, większość od Piko, kilka sztuk trafiło się od Roco (z tego co widzę w torach od Roco główka szyny jest wyraźnie niżej niż w Piko, co powoduje uskoki w przejeżdżającym taborze, ale i wydobywanie się takiego fajnego dźwięku, jak w prawdziwym pociągu)

Z torów które posiadam zbudowałem prymitywną makietę (prymitywną, bo nie ma na niej nic prócz torów póki co ) o wymiarach 185 x 125
Znajduje się na niej jedna duża pętla o wymiarach 180 x 120 załóżmy (i jedna pół pętla jako że mam 2 rozjazdy)

Zatem o co chodzi... Ogólnie jak postawie lokomotywę z wagonami na tory i zadam jej mocy na pilocie, to leci równiutko po torach, ALE... od czasu do czasu zdarzy się, że w pewnym momencie lokomotywa mi zwalnia sama z siebie (na pilocie cały czas ustalona jest Max prędkość), jeździ tak z połową prędkości, a nawet mniej przez kilka do kilkunastu sekund, a potem znowu przyspiesza. Ostatnim razem to jeździła bardzo powoli, mimo że jazda była ustawiona na pilocie na 28 (czyli max) w sposób ciągły i dopiero jak się zatrzymałem i ruszyłem ponownie, to zaczęła jeździć poprawnie.
Jak zrobi kółko i znowu dojedzie do tego samego miejsca, to problem się już nie powtarza. Za to jak zrobi kilka / kilkanaście kółek, to znowu zwolni w losowym miejscu na losowy okres czasu.

Ma ktoś propozycje, sugestie, co to może być i jak tą usterkę ewentualnie naprawić?

OP
OP
Grzechu5552

Grzechu5552

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Może to być początek końca silnika.
Nie strasz... Świeży zakup

Eee... Dobra
Trochę się przyjrzałem

Wyżej opisane przeze mnie zjawisko ma miejsce właściwie w jednym obszarze i właściwie jak lokomotywa jeździ w jednym konkretnym kierunku

O co chodzi...
Jest pętla - ZDJĘCIE

Problem występuje właściwie tylko na torach między strzałkami po lewej
I teraz tak - gdy pociąg leci w kierunku zielonej strzałki - wszystko jest tip top
Gdy pociąg leci w kierunku niebieskiej strzałki - właśnie na tych torach, między strzałkami lokomotywa często zwalnia powyżej 50% prędkości jaką posiada (no chyba że i tak się wlecze, to nie zwolni)

Załączniki

Darkos

Nowy użytkownik
Reakcje
15 0 0
Kwestia wyczyszczenia szyn. Miałem taki sam objaw w nowym zestawie, właśnie w tym samym. Lokomotywa jak by przerywała tylko w jednym miejscu, co kilka okrążeń.

A co do połączeń torów piko i roco to są specjalne tory przejściowe.

Marcin Pakuła

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 2 0
Dawno, ale może komuś się przyda...

Miałem ten sam objaw, pomógł Pan ze sklepu Railscale.

Proszę z tyłu centralki przełączyć zasilanie na tryb "prog" następnie wejść w menu pilota w "CV" i zmienić następujące wartości:
Proszę spróbować zmienić CV:
1. W CV 63 zmienić wartość na 180
2. W CV 30 wpisać 0.

U mnie Husarz ożył.

Pozdrawiam

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.099 48 0
Jeżeli Autor wątku napisał od czasu do czasu oraz losowo to przyczyna może być bardziej prozaiczna. Mogło się zdarzyć, że ktoś w fabryce przesadził ze smarowaniem i nieco oleju weszło w komutator. Nierówna praca silnika połączona z pogorszeniem sprawności (mówiąc po ludzku, lokomotywa nieco się grzeje) jest tego widocznym objawem. Spotkałem się z takim problemem wielokrotnie.

Trzeba wybebeszyć silnik, umyć szczotki i dysk komutatora a następnie całość złożyć do kupy. Ja mycie robię benzyną ekstrakcyjną.

Pozdrawiam,