• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z ZIMO MS450 w TKt3 ROCO

Kerims

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mam "model" parowozu TKt3-21 Roco z dźwiękiem fabrycznym od ZIMO MS450. Wszystko pięknie ale jest drobny problem z oświetleniem...
Gdy dźwięk jest wyłączony to wszystko jest ok - oświetlenie (led zimne niestety) działa kierunkowo prawidłowo. Natomiast gdy włączymy dźwięk (F1) to latarnie gasną i zaczynają mrugać ze stałą częstotliwością. Tak się dzieje w obu kierunkach. Model fabrycznie nowy dopiero co kupiony... Reklamować czy może coś podziałać wcześniej na CV=kach? Może reset dekodera do ustawień fabrycznych? Albo pokombinować z ilością kroków 28 i 128?
Proszę o pomoc

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 31 1
Nie, nie, to nie kroki. Ich nie ruszaj.
A MS450 jest fabrycznie teraz montowany w Roco, czy dodatkowo u "kogoś" zamówiłeś?
EDIT>
To musi być źle zaprogramowana w cefałkach zależność logiczna.

OP
OP
Kerims

Kerims

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie, nie, to nie kroki. Ich nie ruszaj.
A MS450 jest fabrycznie teraz montowany w Roco, czy dodatkowo u "kogoś" zamówiłeś?
EDIT>
To musi być źle zaprogramowana w cefałkach zależność logiczna.
Dekoder fabrycznie zamontowany, wg opisu sprzedawcy: pełna wersja cyfrowa - model z fabrycznie zabudowany dekoderem jazdy i dźwięku firmy ZIMO wraz z głośnikiem

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 31 1
Pytanie, czy wszystkie tak mają, czy tylko Twój. Może się ktoś wypowie.
Jak nowy, to bym reklamował i tyle.
Jeśli kupiłeś gdzieś na miejscu, to może udaj się do sklepu i może w sklepie to załatwisz.
EDIT.
Czy umiesz odczytać cefałki u siebie?
Jeśli tak, to odczytaj te, które podaję niżej i zapisz sobie te odczytane wartości.
Jeśli nie, to wpisz proszę te wartości cefałek, które poniżej podaję.
Jeśli coś nie zadziała, to najwyżej zresetujesz w CV8=8.
Nie znając ustawień, mogę zaproponować taką "łatkę":
CV442=29
454=29
455=97
456=14
458=15

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kerims

Kerims

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
No to sobie naprawiłem... Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych czyli CV8 = 0 i... Pomogło co do świateł! Ale rozwaliło wszystkie inne: parametry jazdy, synchronizację z dźwiękami oraz przyciski funkcyjne (np. dźwięk wcześniej włączał się przez F1 a teraz F8 itp. itd.). Teraz skąd zdobyć ustawienia fabryczne CV dla tego modelu...?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 31 1
CV #8 = „0” → NIE zalecane (tylko w celach serwisowych),
Domyślne wartości tabeli CV. To nie są wartości fabryczne.

Było przeczytać wcześniej mój wpis CV8=8... To są wartości fabryczne.
Teraz chyba tylko na nowo wszystko wgrywać.
Servis Roco
ROCO Serwis.jpg
TU LINK Tam odnośnik do servisu.
Albo fizycznie do sklepu, gdzie kupiłeś.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 31 1
No narobiłeś, ale to wbrew pozorom nie aż taki wielki problem, bo młotkiem niczego nie rozwaliłeś.:p
Mogę za karę ręcznie wpisać każdą wartość CV tylko skąd je wziąć...?
No właśnie. Skontaktuj się najpierw ze sklepem i z tym serwisem.
Powiesz, że nie działa i tyle. Tylko teraz już wszystkie ludziska przeczytali co tu napisałeś.
Może masz w swojej okolicy jakiś sklep, to może Ci pomogą.
Może któryś z kolegów mających sprzęt do zaczytania wszystkich ustawień tego dekodera pomoże.
Ja niestety nie mam.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kerims

Kerims

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Naprawiłem nieoczekiwanie swój błąd. Nie myślałem, że po twardym resecie tj. CV8 = 0 można jeszcze wrócić do ustawień fabrycznych CV8 = 8. Ale udało się jakimś cudem i jestem w punkcie wyjścia tj. mrugajace krótko latarnie przy wlączonym dźwięku. Teraz wprowadzę te proponowane poprawki i zobaczymy...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 31 1
To super, że się udało odwrócić zło.:)
Wracając do łatki. Nie działa wcale, czy są jakieś inne widoczne zmiany w działaniu innych funkcji?
Popatrzę jeszcze...

OP
OP
Kerims

Kerims

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Może spróbbuj tak:
cv454=1 ,455=253 ,456=14 (albo 174) ,458=15 (albo 175)
Są gdzieś jakieś zmiany?
Zmian brak. Zapomniałem napisać wcześniej, że oświetlenie kabiny tak samo się zachowuję. Ciekawi mnie czy ktoś z Kolegów posiadający ten model z fabrycznym dekoderem ma też takie "efekty" czy tylko mi się trafiło...?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 31 1
Aaa, no to w takim razie pójdziemy inną drogą. Na początek tylko światła główne,
bo nie wiem do jakiego wyjścia jest podłączone oświetlenie kabiny i reszta.
Wpisz proszę do CV125=88 i CV126=88.
Sprawdź czy dobrze świecą światła główne. A czerwone świecą dobrze i palenisko też dobrze?
(palenisko musi przygasać, ale losowo i nie całkiem gasnąć)

Ostatnio edytowane:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
927 36 1
Ciekawy problem.
Zaobserwowałem coś podobnego w moim Tkt jak jeździłem na makiecie modułowej. Nie wiem dokładnie czy światła mrugały i zachowywały się spontanicznie że względu na włączone dźwięki czy po prostu - to była wystawa i nie miałem czasu tego debugować. Dekoder to wszak ESU a model Piko.
Co ciekawe, w domu na torcie wszystko jest ok. Zaobserwowane tylko na klubowej centrali...