• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Problem z wgraniem dźwięków ESU v4

Rosynant

Użytkownik
Reakcje
67 1 1
Cześć,

Mam problem z wgraniem dźwiękow do dekodera ESU v4 M4. Dekoder ogólnie działa. Mogę mapować wyjścia funkcyjne ,ale przy próbie uaktualnienia dźwieków pojawia się następujący komunikat

1 (2).jpg

A gdy chcę wgrać nowy projekt dźwiękowy, ściągnięty ze strony ESU pojawia się taki komunikat:

2 (2).jpg

Dodam tylko, że tak, to jest dekoder dźwiękowy i wgrane tam są dźwięki elektrowozu.

Czu spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.354 670 30
A nie jest to dekoder kupiony razem z modelem i z dźwiękiem wgranym fabrycznie przez producenta modelu (lub na jego zlecenie)? Jeżeli tak, to możliwość zmiany dźwięku może być zablokowana.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.148 9 2
No komunikat po angielsku dokładnie o tym mówi - "Ten dekoder nie wspiera aktualizacji dźwięków".

OP
OP
Rosynant

Rosynant

Użytkownik
Reakcje
67 1 1
Dekoder kupiłem z drugiej ręki. Nie znam jego historii.
Ale chyba jest tak jak napisał Andrzej Harassek że dekoder jest zablokowany. Objawy są takie, ze mogę sobie dowolnie mapować funkcje i przypisywać wgrane dzwięi do dowolnych klawiszy, ale nie mogę ich usunąć, wgrac nowych i odczytać wartości CV (nawet CV1).

OP
OP
Rosynant

Rosynant

Użytkownik
Reakcje
67 1 1
Też nie działa. Zobaczyłem tą zakładkę na stronie ESU i pobrałem dźwięki do BR45 i BR94. Pojawił się dokłądnie taki sam komunikat.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.148 9 2
To jeszcze się tylko upewnię - na pewno pobierasz plik w wersji ESU LS4.0 M4? Bo mogą się różnić od np. LS4.0 i wtedy też dekoder nie będzie pozwalał na wgranie.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
155 1 0
Czyli najbardziej prawdopodobne jest to, co pokazałem wcześniej (że jest taka możliwość w programie) Autor/producent wprowadził ograniczenia, zabezpieczył hasłem i... "po ptakach!"

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.354 670 30
nie mogę ich usunąć, wgrac nowych i odczytać wartości CV (nawet CV1).
Nie usuwa się dźwięków, normalnie wgrywa się nowy projekt, który zastępuje dotychczasowy. Ale jeżeli dekoder jest zablokowany, to to nie zadziała. Natomiast dziwi mnie brak możliwości odczytania wartości CV. Mam nadzieję, że można wartość CV zmieniać, a zwłaszcza CV1 czyli adres.
To są projekty właśnie pod lokomotywy, które miały dekodery ESU fabrycznie.
A;e to nie znaczy, że można je wgrać na zablokowany dekoder.
na pewno pobierasz plik w wersji ESU LS4.0 M4? Bo mogą się różnić od np. LS4.0
Na pewno się różnią. Na stronie ESU są oddzielne biblioteki dźwięków do LS4 i 5.
Autor/producent wprowadził ograniczenia, zabezpieczył hasłem i... "po ptakach!"
Niestety, na to wygląda...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 3
DCC 16
DCC 2
DCC 16