• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malowanie Problem z usunięciem farby

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.131 16 2
Mam taki problem z usunięciem farby z br120 gutzold (nowego).
Buda leżała:
2 dni w płynie DOT4 ( zszedł tylko żółty pasek główny lakier nawet nie zmatowiał
potem ponad dobę w dot3 (brak jakiejkolwiek reakcji)
Od 2 dni leży w płynie hamulcowym R3 (lakier odrobinę zmatowiał ale złazić nie chce)
Miał ktoś taki problem?
Te nowe eko płyny są do D

Czym ewentualnie wytrawić lakier?

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.131 16 2
Płyn nie uszkodził bydy. A jaki jest czas usuwania farby płynem Wamod? Bardzo śmierdzi? on nie upali plastiku jak to rozpuszczalnik?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Czas jest rewelacyjnie szybki, pod warunkiem, że budę zamoczysz w szczelnym słoju.
Wtedy nie musi być wcale cała zamoczona.
Popatrz na pierwsze minuty, co się dzieje z farbą. 8)

Załączniki

M

Melchior

Gość
Smród jest dyskusyjny. Napewno nie będzie to zapach fiołków, otwarte okno wskazane ;) Jest to specyfik PRZEZNACZONY do modeli plastikowych, więc nie narusza tworzywa. Jeszcze jeden fakt wynikający z użytkowania. Pisze do akryli, zmywa wszystko :D

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.131 16 2
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Wamod zamówiony zobaczymy co potrafi.
po trawieniu zaszpachluje poprzyklejam co trzeba i zdam jakąś relację. :D

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.131 16 2
Wa mod zakupiłem. przyszedł i dzisiaj użyłem ( nie zamykałem słoika szczelnie) Po 4 godzinach praktycznie żadnej reakcji No może farba odrobinę zmiękła ale zdjąć jej się nie da. Jutro spróbuję zamknąć szczelnie. Czy wa-mod który dzisiaj stał 4 godziny otwarty będzie jeszcze działać? (na szczęście kupiłem kilka fiolek)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Miałem podobny problem jak Twój, ze zmyciem farby z nowego produktu PIKO. Wamodem zeszły tylko opisy, a tło zostało i niczym nie mogłem go ruszyć. Najprawdopodobniej używają farb nitro lub innego dziadostwa. Pozostaje Ci papier ścierny od 2000 wzwyż, by wyrównać to co pozostało po uprzednich próbach.

A

Adam-H0

Gość
Tu musze poprzec przedmowce - chinczycy chetnie leca NITRO - czort wie dlaczego ???
ale ten problem tez mialem i dlatego nie probuje usuwac farby z moich wagonow :(
smutna rzeczywistosc :|

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.131 16 2
STWIERDZAM
Wa mod zmywacz do farb... w przypadku nowych lakierów jest do D... po 5 godzinach w szczelnie zamkniętym słoiku farba jedynie zmatowiała.
Tak więc się poddaję. :oops:
Przeszlifuje papierkiem ściernym. i robię dalej. bo mój gagar nigdy nie powstanie ;)

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
73 2 0
Kiedyś udało mi się usunąć starą powłokę malarską denaturatem bezbarwnym - spróbuj może
pomoże jest nie drogi i łatwo dostępny.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.131 16 2
Po denaturacie farba schodzi ale i plastik się zaczyna ciągnąć. Tak więc dzięki za rade ale już papierkiem 1000 pracuje.