• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

problem z torami

Lechoniewicz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Mam pytanie odnośnie torów. mam tory o profilu T i wysokości 2mm. I chciałbym dokupić tory, lech te maja wysokość 2.5mm. Czy to bedzie w czymś przeszkadzało, czy moge spokojnie kupic?

OP
OP
L

Lechoniewicz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja ma szyny Rocco-Line 2.1mm i jestem ciekay czy jak dam 2.5mm to bedzie ta roznica az tak bardzo widoczna?? zalezy mi na 2.5mm bo Rocco-Line nie ma nawet na allegro, aja nie ma az tyle forsy zeby cale torowisko od nowa kupywac;/

OP
OP
L

Lechoniewicz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A mam ejszce pytanie. zmierzylem swoje tory linijka i wyszlo ok.2mm wysokosci, ale jka zmierzylem je suwn\miarka mialem rowne 2.5mm. iwec teraz sam niue wiem. a i ktore tory sa lepsze i bardziej dostepne 2.5mm czy 2.1mm??

OP
OP
L

Lechoniewicz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli ze moge zastosowac tory typu 2.5mm? przepraszam ze sie tyle pytam ale dopeiro zaczynam a nie chce czegos spie*****c, bo aksy etz nie za duzo :???: A mzoecie mi oradzic ktory typ jest lepszy?? 2.1 czy 2.5?? tzn ktory jest latwiej dostepny i bardziej uniwersalny

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
2.5 jest dobry bo jest dobry i tani.
A na serio - na 2.5 (tzw Code 100) jeździ bez problemu stary PIKOwski tabor z dużymi obręczami.
Szyny 2.1 (Code 80) są trochę (ale tylko trochę) bardziej zbliżone wysokością do oryginału.
Prawdziwi puryści używają jeszcze niższych.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy rzeczywiście 2,5mm są w każdym przypadku przeskalowane? Na CMK widziałem o wiele wyższe szyny niż ogólnie spotykane, gdzie różnica pomiędzy nimi na pewno dałaby te 0,4mm

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hugwa napisał(a):
UIC60 to S60?
S42 ma 140mm wysokości
S49 ma 149mm
S60 ma 172mm
W miarę możliwości sprawdzę. Pewnie to tylko złudzenie. W każdym bądź razie szyjka wydawała się dosyć wysoka. Jak się na co dzień widzi S42 S49 to S60 może się wydawać wielka. W końcu różnica w całej wysokości 23-32mm.

OP
OP
L

Lechoniewicz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A czy wie kotoś moze jak wyeliminowac brak stky i pradu miedzy toprami?? dodam ze ja ma torowisko rozkladane, poniewaz jak anarzie nie ma czasu aby zaczac robic makiete ani warunkow. a widok szarpiacej kolejki z powodu barkow proaduy nie ejst mily :LOL:

Reakcje
0 0 0
Pisałeś wcześniej, że masz tory Mehano. Ten typ tak ma, że po pewnym czasie złączki się rozginają i gorzej trzymają tory. Piko A-gleis wypada w tym temacie dużo lepiej. Jedyne co możesz zrobić to delikatnie podginać kombinerkami te złączki. Mi to się szybko znudziło i kupiłem plastikowe "szczepki", co wyeliminowało problem rozłączania się torów

OP
OP
L

Lechoniewicz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
TZn złączki ostatnio kupiłem firmy A-Gleis i na prostycb trzyma mocno i siwtnie. jedynie na łukach pozostaly stare i to ona nie stykaja miejscami. CZy lepiej ejst kupic nowe złączki A_Gleis i wymienic na łukach czy palstikowe "szczepki"?? I bardzo bym rposił i linka do takich szczepek.

K

Kpt.Nemo

Gość
ciekma napisał(a):
Lechoniewicz napisał(a):
zmierzylem swoje tory linijka i wyszlo ok.2mm wysokosci, ale jak zmierzylem je suwmiarka mialem rowne 2.5mm.
Wniosek: oba pomiary dały ten sam wynik w granicy błędu pomiarowego.
Przełom w metrologii technicznej
Padło w gruzy moje dwudziestokilkuletnie doświadczenie. :cry:

Oczywiście to uwaga poza fascynującym tematem, o wysokości torów i rodzajach szczepek.
Proszę o wybaczenie. :oops: