Mam problem z ustawieniem dekodera produkcji ESU CV8=151. Dekoder jest sprzedawany przez Bachmann do ich systemu EZ Command art nr. 36-553
Po zainstalowaniu model BR94 art nr 9093 szarpie przy małych prędkościach. Wygląda to tak jakby motor dostawał dodatkowy impuls i chwilowo przyśpiesza, ale zaraz z powrotem zwalnia do ustalonej prędkości. Czyli odwrotnie gdy są brudne tory. Takie szarpnięcie występuje co 2-4 sekundy.
Do tej pory wykonałem następujące próby
- jazda w DC; bez problemów płynnie w obu kierunkach przy każdej prędkości
- jazda przy funkcji prędkości manewrowej, ten sam efekt przy podobnej prędkości
- usunąłem kondensator oraz dławik z silniczka
- zdjąłem obudowę i wykręciłem żarówki
- z resetowałem dekoder CV8 = 8
- ustawiłem CV według wskazówek ESU
CV54 = 14-18, próbowałem wszystkie - problem bez zmian
CV55 = 20
- zmieniłem kontrolę prędkości z 28 na 128 kroków
Do sterowania używam MutliMouse. Światła, prędkość manewrowa, wyłączenie inercji działają OK.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Po zainstalowaniu model BR94 art nr 9093 szarpie przy małych prędkościach. Wygląda to tak jakby motor dostawał dodatkowy impuls i chwilowo przyśpiesza, ale zaraz z powrotem zwalnia do ustalonej prędkości. Czyli odwrotnie gdy są brudne tory. Takie szarpnięcie występuje co 2-4 sekundy.
Do tej pory wykonałem następujące próby
- jazda w DC; bez problemów płynnie w obu kierunkach przy każdej prędkości
- jazda przy funkcji prędkości manewrowej, ten sam efekt przy podobnej prędkości
- usunąłem kondensator oraz dławik z silniczka
- zdjąłem obudowę i wykręciłem żarówki
- z resetowałem dekoder CV8 = 8
- ustawiłem CV według wskazówek ESU
CV54 = 14-18, próbowałem wszystkie - problem bez zmian
CV55 = 20
- zmieniłem kontrolę prędkości z 28 na 128 kroków
Do sterowania używam MutliMouse. Światła, prędkość manewrowa, wyłączenie inercji działają OK.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?