• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z szarpaniem

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Mam problem z ustawieniem dekodera produkcji ESU CV8=151. Dekoder jest sprzedawany przez Bachmann do ich systemu EZ Command art nr. 36-553

Po zainstalowaniu model BR94 art nr 9093 szarpie przy małych prędkościach. Wygląda to tak jakby motor dostawał dodatkowy impuls i chwilowo przyśpiesza, ale zaraz z powrotem zwalnia do ustalonej prędkości. Czyli odwrotnie gdy są brudne tory. Takie szarpnięcie występuje co 2-4 sekundy.

Do tej pory wykonałem następujące próby
- jazda w DC; bez problemów płynnie w obu kierunkach przy każdej prędkości
- jazda przy funkcji prędkości manewrowej, ten sam efekt przy podobnej prędkości
- usunąłem kondensator oraz dławik z silniczka
- zdjąłem obudowę i wykręciłem żarówki
- z resetowałem dekoder CV8 = 8
- ustawiłem CV według wskazówek ESU
CV54 = 14-18, próbowałem wszystkie - problem bez zmian
CV55 = 20
- zmieniłem kontrolę prędkości z 28 na 128 kroków

Do sterowania używam MutliMouse. Światła, prędkość manewrowa, wyłączenie inercji działają OK.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Gdy wstawiłem LokPilot V3.0 ESU do BR17 ROCO, to dość mocno szarpał przy ruszaniu, po przełożeniu dekodera do BR44 ROCO miałem podobny problem jak Ty, tylko że u mnie zwalniał, po porawieniu mocowania kabli i nasmarowaniu silnika wszystko jest OK (chyba kable haczyły o wirnik). Sprawdź czy też coś nie haczy, jeśli nie to wygląda mi na awarię dekodera. Jakiego masz loka? Bo jeśli Fleischmann, to niektóre deki nie współpracują dobrze z silnikami Fleischmanna. Spróbuj przełożyć dekoder do innego loka.

P.S. U mie szarpało przy przyspieszaniu i chamowaniu, a nie przy jeździe ze stałą szbkością.

OP
OP
Marek Klimczyk

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Dzięki, problem nie jest z dekoderem lecz z silnikiem. (dekoder pracuje OK w Roco ST44). Objawy jakie opisujesz (zwalnianie i zacinanie się loka) są związane też często ze słabym odbiorem prądu lub problemami mechanicznymi. U mnie lok nie zwalnia lecz przyspiesza.

Popytałem na forum w Anglii i poradę jaką dostałem;
- sprawdzić czy pobór prądu jest stabilny przy zasilaniu DC (tak ok 170mA przy 5V)
- sprawdzić czy nie ma defektów mechanicznych (nie ma, jeździ płynnie od najmniejszych prędkości w DC)
- sprawdzić cewki na wirniku czy nie są przegrzane (wygląda ok, jednakowy kolor)
- sprawdzić stan szczotek i komutatora (tutaj nie jest już tak dobrze)
a). wygląda jakby szczotki nie przylegały całą powierzchnią do komutatora - zamówiłem nowe
b). komutator miał trochę czarnego osadu, wyczyściłem filcem do polerowania ale bez użycia pasty.
- następne kroki to:
a). Zabawa z CV CV3=CV4=15, CV49=1 lub 17,
b). CV54=35 CV55=50 szukać jak najlepszych ustawień zmieniając jedną wartości o 5 w górę/dół
c). CV66=6

Będę dalej próbował jak dostanę nowe szczotki. Dam znać gdy coś wyczaję.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 3
DCC 16
DCC 2
DCC 16