• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z reflektorami w EU07 SM. Jak sobie z tym poradzić?

Podem

Użytkownik
Reakcje
12 2 0
Witam.
Posiadam 2 modele EU07 433. W obu egzemplarzach, górne reflektory są wadliwe. Podczas wklejania przezroczysty element reflektora został zalany najprawdopodobniej klejem. Poskutkowało to nadtopieniem tego elementu. Producent milczy w temacie części zamiennych od czerwca. Jako użytkownikowi modelu, bardzo mi to przeszkadza. Chciałbym temu zaradzić i wymienić reflektory, albo chociaż "szkło" reflektora.
I tu rodzi się moje pytanie. Czy ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Z czego dorobić szkło reflektora? Jestem bardziej kolekcjonerem, i moje umiejętności modelarskie są kiepskie. Ale może z Waszą pomocą uda się "naprawić" modele.

Druga sprawa, to jeden z modeli ma dziwnie obniżony wózek. Piasecznica wadzi o tor. Widać to na zdjęciu. Ktoś wspominał, ze to może być zły montaż modelu. Czy jesli odkręcę śrubkę pod wózkiem, to będę miał dostęp do zestawu kołowego? Czy oprócz tego musze zdjąć pudło?
Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić?

Załączniki

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.605 390 20
Witam.
Druga sprawa, to jeden z modeli ma dziwnie obniżony wózek. Piaseczno a wadzi o tor. Widać to na zdjęciu. Ktoś wspominał, ze to może być zły montaż modelu. Czy jesli odkręcę śrubkę pod wózkiem, to będę miał dostęp do zestawu kołowego? Czy oprócz tego musze zdjąć pudło?
Przecież już kolego raz dostałeś odpowiedź na to pytanie. Kliknij sobie w EU07 Schlesienmodelle i tam znajdziesz odpowiedź jak to poprawić.
Kilka postów wcześniej też koledzy podpowiadali co może być przyczyną. EU07 Schlesienmodelle

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.605 390 20
Ja bym reklamował u producenta. W końcu zapłaciłeś za model bez wad i usterek. Jak producent nie będzie chciał zrealizować reklamacji to zawsze w Starostwie Powiatowym masz Rzecznika Konsumentów i on bezpłatnie podpowie Ci co należy zrobić, żeby uzyskać naprawę gwarancyjną modelu, albo wymianę na nowy, bez wad i uszkodzeń.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
718 54 1
Ten kolega bardzo łatwo i nie słusznie ocenia innych niechlujną pisownią, a sam daje d***py na takim czymś.
Pomijam kwestię nazewnictwa, akurat części składowych wózka znać nie musi...
To co oparło się o szynę to nie piasecznica panie Podem.

OP
OP
Podem

Podem

Użytkownik
Reakcje
12 2 0
Dokładnie. Wybaczcie. Piszę na telefonie i takie kwiatki wychodzą.
Myślę, ze elementy zamiennie by wystarczyły. Po prostu podmieniłbym je i tyle. Niestety producent i serwis milczą w tej kwestii.
Dlatego myślę o wymianie "szkła" reflektora, tylko nie wiem czym to zastąpić.

OP
OP
Podem

Podem

Użytkownik
Reakcje
12 2 0
Ocena? Chyba nastąpiła pomyłka.
Nikogo nie oceniłem w ten sposób. Forum przeglądam na telefonie i być może przy przesuwaniu ekranu coś się wcisnęło. Jeśli tak, wystarczyło napisać. Cofnąłbym ją.
Doskonale wiem co spoczywa w tym wypadku na szynie. I myślę, ze każdy także zrozumiał. Więc ten komentarz był zbędny.
[DOUBLEPOST=1454023970,1454022298][/DOUBLEPOST]A budowę lokomotywy znam bardzo dobrze. Praca tego ode mnie wymaga. Mówiłem o piasecznicy, bo jest to element bardziej charakterystyczny, a tak jak mówisz nie każdy musi znać sie na budowie wózka lokomotywy.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
718 54 1
Oglądając załączone przez Ciebie zdjęcie, mam wrażenie, że "spadła" z zatrzasku rama wózka. Pewności nie mam, ale wydawało by się to na pierwszy rzut oka, logiczne.

POMOC.JPG

http://sminfo.vxp.pl/pytania-i-odpowiedzi/budowa.html
[DOUBLEPOST=1454102596][/DOUBLEPOST]
Witam.

Druga sprawa, to jeden z modeli ma dziwnie obniżony wózek. Piasecznica wadzi o tor. Widać to na zdjęciu. Ktoś wspominał, ze to może być zły montaż modelu. Czy jesli odkręcę śrubkę pod wózkiem, to będę miał dostęp do zestawu kołowego? Czy oprócz tego musze zdjąć pudło?
Żeby dostać się do zestawu kołowego, nie ma potrzeby ingerencji w inne elementy lokomotywy, niż sam wózek - nie trzeba zdejmować pudła

Ostatnio edytowane: