• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z oświetleniem v100

marcin77

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, posiadam lokomotywe v100 z zestawu startowego Roco 41291, mam problem z oświetleniem które działa tylko w jednym kierunku, walcze z tym od dłuższego czasu i już nie mam pomysłów, próbowałem resetować dekoder, MM, ale to nic nie dało, żarówki też sprawdzałem i są sprawne. Nawet puściłem ją w analogu i też ten sam efekt. Nie mam aktualnie innego dekodera/lokomotywy żeby to sprawdzić z tej strony.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.584 390 20
Jeśli żarówki nie świecą zarówno w zasilaniu analogowym jak i w cyfrowym, to znaczy, że prawdopodobnie do żarówek nie dochodzi prąd. Proponowałbym sprawdzić połączenia w lokomotywie albo pomiędzy gniazdem, a żarówką.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.584 390 20
właśnie sprawdzałem to kilka razy i na oko wyglądało że wszystko jest ok, ale obejrzę jeszcze raz dokładnie.
To nie oglądaj na oko, bo z reguły taki sposób nic nie daje. Trzeba sprawdzić jakość połączeń elektrycznych czyli trzeba sprawdzić, czy połączenia przewodzą prąd. Z Twojego opisu wynika, że nie ma przepływu prądu przez żarówkę i dlatego ona nie świeci. Sprawdź wszystkie połączenia pomiędzy żarówką, a kołami lokomotywy. Wg mnie, to w którymś miejscu masz przerwę i prąd po prostu nie płynie.

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Co masz na myśli mówiąc że działacw jednym kierunku? Że ja loko jedzie np w prawo to świeci przód biały i tył czerwony? A w drugą stronę kicha? Czy że świecą jedynie żarówki po jednej stronie loka?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
M
DCC 4
DCC 1
DCC 2
DCC 16