• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z lokomotywą

Kapi0990

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
zakupiłem ostatnio lokomotywę PIKO Gumkowiec. Pojeździłem z 20 min. i silnik zrobił się ciepły ( nie gorący ;)). Po chwili lokomotywa stanęła, silnik tylko buczał ( nie chciała jechać), postała z 5 min i jeździła dalej. Co może być problemem tego?
I jeszcze jedno. Lokomotywką ciągnąłem 6 wagonów, przez co na małym podwyższeniu stawała ( gumki sie ślizgały), a gdy ciągnąłem 4 wagony już nie. To też może być przyczyna tego zatrzymania się?
Z góry dzięki ;)
Pozdrawiam

Reakcje
1.786 13 0
To nie jest zbyt silna lokomotywka i przy okazji leciwa , więc wydaje mi się ,że trzeba się z nią obchodzić ostrożnie... Gumki mogą być tłuste lub brudne, co może być między innymi przyczyną ślizgania się osi po torach.
Co do silnika - nie jestem w stanie ocenić jego faktycznego stanu...:)

D

Docteur

Gość
Problemem tej lokomotywki jest właśnie przeniesienie napędu, po dłuższej ekslopatacji gumki ślizgają się na wałku od silnika - zwłaszcza przy dużym obciążeniu. Spróbuj je odtłuścić (najlepiej umyć je w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, potem oczywiście trzeba wysuszyć), ewentualnie "wywróć na drugą stronę", tak aby powierzchnia, która teraz ślizga się po wałku silnika była na zewnątrz.
A generalnie to jest prosta zabawka, więc najlepiej jej nie obciążać zbyt długim pociągiem :)

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Jeśli gumki sa stare i spękane to można (lub nawet trzeba) je wymienić. Z dobraniem odpowiedniej długości nie powinno być problemu.