Na pewno się da, ale ja nie mam tego modelu, więc nie pomogę. Na pewno koledzy, którzy taki mają mogą coś podpowiedzieć.
Nie mam też z21, ale mam multiMOUSE z podstawowym wzmacniaczem. W instrukcji obsługi multiMOUSE jest dokładnie opisane, jak zmienia się wartość CV, mam nadzieję, że przy podłączeniu myszy do z21 działa to tak samo. Trzeba wejść w tryb programowania: nacisnąć i długo (kilkanaście sekund) przytrzymać klawisz MENU, aż pojawi się napis "LOCO" lub "PROGR" lub "SETTI" (moja mysz ma ustawiony język angielski). Wtedy trzeba strzałką w lewo lub w prawo zmieniać, aż będzie "PROGR", potwierdzić klawiszem OK: pojawi się "CV MO", znowu wcisnąć OK i będzie "CV _" przy czym kreska miga. Wtedy trzeba wpisać numer CV, której wartość chcemy zmienić, w naszym wypadku 8. Ósemka na ekranie będzie migać, trzeba wcisnąć OK żeby potwierdzić i pojawi się "V= 8", znowu migające (oznacza to wartość domyślną tej CV, którą można zmienić, ale my tego nie zrobimy) - teraz potwierdzamy jeszcze raz klawiszem OK. Pokaże się na chwilę "PROGR", po czym znowu "CV MO", co znaczy, że można zmienić wartość kolejnej CV. My tego nie potrzebujemy, więc wciskamy dwa razy STOP i w ten sposób wychodzimy z trybu programowania. Trochę to może nie najprostszy sposób (da się to chyba szybciej zrobić), ale jak tak się nauczyłem i tak robię. Koniecznie trzeba pamiętać, by na torach stała tylko jedna lokomotywa, ta, którą programujemy. W innym wypadku zresetują się dekodery we wszystkich lokomotywach, stojących na tych torach, które są podłączone do naszego systemu sterowania.
Ale ja podejrzewam, że jest jakiś mechaniczny kłopot z silnikiem lub przekładnią, więc zacząłbym od sprawdzenia tego, jak wcześniej pisałem.