• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Problem z elektrowozem z cyfrowego zestawu Piko

ozmin

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć Wam :)

Kupiłem swój pierwszy cyfrowy zestaw Piko 59014. Wszystko wydawało się w porządku, ale nie byłem w stanie włączyć świateł w elektrowozie BR 185, niezależnie od kierunku jazdy. Natomiast ze spalinowozem nie miałem żadnych problemów. Zdecydowałem się odesłać zestaw do sklepu. W odpowiedzi otrzymałem nowy elektrowóz, który – jak zapewniono – został sprawdzony przez sklep.

Po postawieniu go na tory okazało się, że zaczyna buczeć, a światła po obu stronach są włączone jednocześnie, co wygląda na zwarcie. Spalinowóz nadal działa poprawnie. Po podłączeniu torów w trybie PROG i uruchomieniu PSD, elektrowóz ożywia się i przejeżdża kilka centymetrów.

Poniżej filmik, który nagrałem na którym widać zachowanie elektrowozu.

Jak już wspomniałem, nie mam doświadczenia w sterowaniu cyfrowym i nie wiem, jak sobie poradzić z tym problemem. Nie jestem pewien, na co powinienem zwrócić uwagę i co dokładnie sprawdzić. Czy możliwe, że problem wynika z błędnych ustawień wartości CV? Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.823 573 30
Elektrowóz na filmie zachowuje się tak, jakby nie miał w ogóle dekodera. Modele bez dekodera postawione na tor zasilany sygnałem DCC cyfrowym właśnie tak buczy, palą się wszystkie światła, a model nie chce jechać. Nie wiem, jak działa tryb PROG w systemie Piko, ani co to znaczy "uruchomienie PSD", więc nie bardzo rozumiem, dlaczego przejeżdża parę centymetrów - a potem staje? Generalnie jeśli model był kupiony jako nowy, to należy cały zestaw oddać i żądać wydania nowego sprawnego. Ew. złe ustawienia CV nie powinny mieć aż takiego skutku, ale w nowym modelu powinny być ustawione tak, żeby wszystko działało.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.962 62 10
Dziwna sprawa, bo to jest zestaw z dwoma składami więc obydwie lokomotywy powinny być wyposażone w dekoder.
Ja to bym zajrzał do środka lokomotywy.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.175 46 1
Popieram co wyżej napisali Koledzy. Wygląda jakby elektrowóz nie miał dekodera podpiętego, albo ma uszkodzony.
W którym sklepie kupowałeś zestaw, czy był fabrycznie zamknięty?
zestaw.jpg
Zdejmij pudło elektrowozu, zobacz, zrób fotki i pokaż.
Zauważyłem też, że spalinowóz również jakoś niezbyt płynnie jeździ. No i co to jest: "uruchomienie PSD"?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
O

ozmin

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie ma dekodera.
To uruchomienie PSD, to nie chodzi o jakiś zapis z instrukcji typu... Uruchomienie "Piko Smart Dekoder"?
Chyba tak, dopiero zaczynam ogarniać cyfrę.

No jak tu to zostawić bez komentarza.
Napisz który sklep Cię tak wpuścił w maliny. Dekodera brak, zaślepka założona.:confused:
TwojeHobby (Romulus_SR na allegro). Trudno mi uwierzyć, że zrobili to świadomie. Raczej jakaś pomyłka, co prawda zapewniali mnie, że sprawdzili elektrowóz również z moją centralką... :confused: