• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Problem z dekoderem?

yard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy pomóżcie, kupiłem ostatnio dekoder roco 10732 i wpiąłem go do swojej lokomotywki w złącze 8pin. Problem w tym, że gdy jedzie powoli to działa bez zarzutu, a gdy przyśpieszę to już nie reaguje na polecenia multimausa. Po prostu jedzie i tylko STOPem można go unieruchomić. Czy to może być spowodowane?

Mam też dizelka z automatycznymi sprzęgami i on chodzi rewelacyjnie, nie ma żadnych problemów.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Pierwsza sprawa - RESET DEKODERA - jeśli to jest ROCO to w CV8 wpisz wartość 8
Znam te dekodery i nie miałem z nimi problemów.
A inne dekodery (jeśli masz) działają poprawnie na tej samej lokomotywie ??
Trzeba coś wyeliminować.
Jaka to lokomotywa ??

OP
OP
Y

yard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
EU12-001 taki jak na zdjęciu
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/11/99/42/87/1199428785

Mam BR 294, który już chyba fabrycznie miał dekoder i automatyczne sprzęgi. Chodzi on idealnie.

Właście chce zamówić jeszcze jeden dekoder ale zanim przyjdzie to parę dni minie.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
349 0 0
Witaj,
Jeśli montujesz dekoder do pseudo EU12-001 firmy PIKO to sugerują wylutować z płytki loka dławiki i kondensatory.
Ten lok załatwił mi kiedyś dwa dekodery. Po usunięciu elementów nie było już problemu.
W modelach ROCO nie miałem tego typu problemów.

Ciekawe jednak dlaczego dekoder przestaje dekodować poprawnie rozkazy po przekroczeniu pewnej prędkości. Może silnik przy większych obrotach wprowadza zbyt duże zakłócenia (to tylko spekulacje i to dość wątpliwe). Grzes ma rację warto wypróbować inny dekoder (ale wracając do początku tego postu - usuń dławiki i kondensatory).
Sam dekoder również warto sprawdzić w innym loku czy też wykaże takie objawy.

Pozdrawiam
Piotr

OP
OP
Y

yard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie znam się zbytnio na elektronice więc zamieszczam obrazek i proszę o podpowiedź co mam z tego układu usunąć?

A czy muszę dokonywać jakiejś modyfikacji skoro podczas jazdy nie świecą się światła?

Załączniki

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Generalnie ten dekoder powinien śmigać z tą lokomotywą.
Ani dławiki ani kondensatory nie są przeszkodą w poprawnej pracy dekodera.
Teraz widzę - masz źle zapięty dekoder !!!!
Obróć wtyczkę deka o180 stopni i powinno być ok.
Daj znać czy działa ( myślę,że nie uszkodziłeś dekodera )

Grzes.

OP
OP
Y

yard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Grzes, obróciłem wtyczkę i niestety to samo. Światła teraz działają, ale gdy przyśpieszę to też przestają reagować.

Podłączyłem dekoder do drugiej lokomotywki (SU16 z zestawu) i działa bez problemu! Wniosek jest jeden, coś nie tak z tym EU12.

Jak i w jednej tak i w drugiej są takie same elementy lutowane. Chodź w SU16 jest jeden kondensator(?) więcej o wartości 101. Pozostałe 333

Załączniki

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Czyli dekoder masz dobry - to już pierwszy sukces !!
Zrób 2 zdjęcia płytki z wyjętym wtykiem dekodera ( ale tekie żeby było widać dokładnie gdzie idzie dany przewód )
Podejżewam,że jest coś naknocone w podłączeniach do płytki w lokomotywie.
Drugie zrób po odkręceniu tej płytki (druga strona ) - może coś tam jest dołożone.

Poradzimy sobie z PIKO.

Grzes

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.816 15 0
yard napisał(a):
Grzes, obróciłem wtyczkę i niestety to samo. Światła teraz działają, ale gdy przyśpieszę to też przestają reagować.

Podłączyłem dekoder do drugiej lokomotywki (SU16 z zestawu) i działa bez problemu! Wniosek jest jeden, coś nie tak z tym EU12.

Jak i w jednej tak i w drugiej są takie same elementy lutowane. Chodź w SU16 jest jeden kondensator(?) więcej o wartości 101. Pozostałe 333
Aż się wierzyć nie chce, że na drugiej lok. wszystko działa ok.
Zamów tak jak planowałeś jeszcze jeden dekoder, albo pożycz od kogoś jeśli masz możliwość (skąd jesteś?) i sprawdź czy na innym zatrzyma się.

Reset ustawień próbowałeś tak jak kolega zalecał (mimo że nie wskazuje na uszkodzenie dekodera)?
Osobiście u siebie używam tylko Lenza, bo opinie o Roco były baaaardzo różne (głównie na niekorzyść).

Jak do swojej pseudo EP12 wsadziłem dekoder PIKO, to w takim komplecie poruszała się całkiem nieźle.

Grzes

Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Jeszcze jedno - a po założeniu zaślepki do gniazda dekodera lokomotywa działa w analogu bez żadnych problemów ?? Zmieniają się światła w zależności od kierunku jazdy ??

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kolego YARD usuń wszystkie elementy 1234. Talerzyki to kondensatory i nimi się nie przejmuj. Te okrągle "patyczki" z nawiniętym drutem to dławiki. Wylutuj je i zastąp połączenia kawałkami przewodu. Bedzie dobrze. Nie zamawiaj bez sensu nowego dekodera skoro obecny w innym loku działa prawidłowo.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 1
DCC 4
DCC 4
DCC 26